Büyükada’da 23 Nisan tedirginliği: Önlem alınsın

Havaların ısınması ve yaklaşan Aya Yorgi Yortusu nedeniyle Büyükadalılar, pandeminin ortasında ziyaret talebinin artmasından endişe ediyor

Fotoğraf: AA

Kovid-19 pandemisi birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de etkisini sürdürmeye devam ediyor.

Türkiye’de 12 bini aşkın vaka ile İstanbul ilk sırayı alırken, İstanbul’da en az risk bölgelerinden biri Adalar bugünlerde tedirgin.

Havaların ısınması ve yaklaşan Aya Yorgi Yortusu nedeniyle adalılar, pandeminin ortasında ziyaret talebinin artmasından endişe ediyor. 

Bunun üzerine kimi ada sakinleri İstanbul Valiliği’ne bir dilekçe gönderdi. Adalara yapılacak ziyaretlerin durdurulmasının istendiği dilekçede şu ifadelere yer verildi: 

İstanbul Adaları, İstanbulluların piknik, orman yürüyüşü, sahil gezintisi için en çok rağbet ettiği yerler arasındadır ve havaların iyi gitmesiyle birlikte salgına rağmen Adalar’a ziyaret talebinin arttığı gözlenmektedir.

İstanbul ile Adalar arasında vapur ve motor seferlerinde bu talebe bağlı olarak yoğunlukların yaşanmakta olduğu değerlendirilmekte ve bu durum bulaşı riskini artırmaktadır.

Adalar’da yaşayan bizler, önümüzdeki bu 1 ay içinde, 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs tarihlerinde Adalar’a gelecek ziyaretçilerin durdurulmasını talep ediyoruz.


“Adalara gidiş-gelişler kontrol edilsin”

Dünya Mirası Adalar İnisiyatifi’nden konuştuğumuz mimar Korhan Gümüş, bu konuda valiliğe yapılan çağrının yetersiz olduğunu söyledi.

Gümüş, bu işi tek başına resmi kurumların yönetemeyeceğini belirtti.

Gümüş, yerel bir kurul oluşturulmadan ya da yerel süreci izleyecek, denetleyecek bir katılım kapasitesi yaratılmadan, resmi kurumlarla sınırlandırılan bir eylem planlarından öteye geçilmesi gerektiğini savunuyor ve sivil toplumun sürecin içerisinde olması gerektiğine dikkat çekiyor. 

İnisiyatiften Asu Aksoy, insanların kalabalıklar halinde adaya gelmesinin doğru olmadığını söyleyerek, “Adalılar olarak Mart’ın ortasından beri daha kolay kontrol altına alınabileceğini söylüyoruz. Proaktif bir yaklaşımla daha yaygın test yapılması ve vakaların takip edilmesi ve de anakarayla adanın arasındaki gidiş gelişleri kontrol edilmesi, en azından ziyaret açısından ulaşımın teşvik edilmemesi için taleplerde bulunduk” dedi. 

“Valilikten karar çıkmalı”

İnisiyatiften Halim Bulutoğlu ise, bu konuda Adalar Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüşme yaptıklarını söyledi.

Bulutoğlu, “Onlar da bunun farkındalar ama bu önlemi ancak valiliğin alabileceğini söylüyorlar” diye konuştu. 

Pandemi sürecinde Adalar'a olan ulaşımın azaltıldığını belirten Bulutoğlu, kontrollü bir şekilde ulaşımın sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Azaltılan vapur-motor seferleri nedeniyle şehirden gelecek gündelik ziyaretçinin yoğunluk yaratıcığını söyleyen Bulutoğlu, “Bu durum sosyal mesafeyi ortadan kaldırırken, bulaşı riskini artıracak. Bu yüzden sınırlandırılmasını istiyoruz. Bu da ancak şehirdeki iskeleler de önlem alınırsa olur” açıklamasında bulundu. 

Bulutoğlu, “Sahil gezileri, orman yürüyüşleri yasaklandı; ama ne yazık ki Adalar'da buna uyulmuyor. Dışarıdan insanlar buraya geliyor. Ada korumalı bir alan gibi görülüyor. 23 Nisan’a dikkat çekmek istiyoruz. Ada'nın en kalabalık günü” ifadesini kullandı. 

“Ada mevsimi geç açılacak”    

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül de bu konuda hem kaymakamlıkla hem de şehir hatlarıyla görüşmeleri sürdürdüklerini söyledi.

Gül, “O gün aşırı bir ziyaretçi akını olmasından çekiniyoruz. Bu salgın süresince Adalara çok ziyaretçi gelmesini istemiyoruz. 23 Nisan’da yoğun ziyaretçilerin gelmesi ihtimaline karşılık görüşmelerimiz sürüyor” dedi. 
 

Erdem Gül.jpg
Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül / Fotoğraf: Adalar Belediyesi


“Adaları tam karantinayı alalım diye bir karar almadık. Ziyareti çok kontrolü hale dönüştüreceğiz” diyen Gül’ün İstanbullulara mesajı var:

Havaların ısınmasıyla birlikte Adalara kaçıp nefes almak isteyen insanlar olduğunu biliyoruz. Hak veriyoruz; ancak bu sene bu mevsimin gecikeceğini bilsinler. Ada mevsimi biraz daha geciksin yaza doğru kalsın. Biraz daha sabretmelerini istiyoruz.
 


İstanbul Rum Patrikliği konuya ilişkin olarak Aya Yorgi Kilisesi’nin 23 Nisan’da kapalı olacağını bildirdi. 

Kaymakamlığı yazı yazan Patrikhane, “Bu sene Covid-19 salgını ile mücadele çerçevesinde devletimizin aldığı önlemlere uygun olarak ve ziyaretçilerin sağlığı göz önünde tutularak, 23 Nisan Perşembe günü Büyükada Aya Yorgi Manastırı’nın ziyarete kapalı tutulacağını bilginize sunarız” denildi.

 

Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU