Esad rejimini kınayan İspanya: Sebebi ne olursa olsun kimyasal silaha tolerans gösterilemez

İspanya hükümeti, Beşşar Esad rejimi güçlerinin 2017’de Suriye’nin Hama kentinde kimyasal silah kullanmasını kınadı

İspanya, Esad rejiminin Suriye'de kimyasal silah kullanmasını kınadı / Fotoğraf: AA

İspanya Dışişleri Bakanlığı, Suriye'nin Hama kentinin kuzeyindeki Latamne beldesine Mart 2017'de düzenlenen kimyasal saldırının, Beşşar Esad rejimi güçlerince gerçekleştirildiğini ortaya koyan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (KSYÖ) geçen haftaki raporuna atfen yazılı açıklama yaptı.

"Bu tip olaylar cezasız kalmamalı" ifadesi kullanılan açıklamada, Suriye'de hastaneler dahil sivil halkı hedef alan kimyasal saldırılarla ilgili KSYÖ'nün yayımladığı rapordaki sonuçlardan "büyük endişe duyulduğu" vurgulandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“KSYÖ'yü ihlal edenler sonuçlarına katlanmalı”

Kimyasal silah kullanmanın kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Raporun sonuçları, net ve bu saldırıların sorumlusu olarak Suriye Arap Hava Kuvvetlerini işaret ediyor. Kimyasal silah kullanımına yeri, sebebi ve koşulları ne olursa olsun hiçbir şekilde tolerans gösterilemez.

Bu yüzden İspanya hükümeti, kimyasal silah kullanılmasını kınayıp, bu saldırının mağdurlarıyla dayanışma içinde olduğunu ifade eder. Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ni ihlal edenler bunun sonuçlarına katlanmalı ve sorumluları hesap vermelidir."  

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (KSYÖ), 8 Nisan'da yayımladığı raporda, rejim güçlerinin, 24-27 Mart 2017'de Latamne'ye düzenlediği hava saldırısında sarin ve klor gazı kullandığını belirtmişti.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU