Britanyalı doktorlardan "plazma deneylerine onay verilsin" çağrısı

Almanya, Fransa ve ABD'de kan nakline dayalı tedavi denemelerinin bir süredir üzerinde çalışılıyor

Almanya'da durumu ağır koronavirüs hastalarını tedavi etmesi amacıyla bağışlanan kan ve plazma örneklerinin tedavisel plazma üretiminde kullanılıp kullanılamayacağı kontrol ediliyor (REUTERS / Andreas Gebert)

Plazma tedavisinin ağır durumdaki hastaların kaderini değiştirebileceğini gösteren yüreklendirici sonuçların Çin'deki hastanelerde alınmasının ardından salgın karşısında usanmış Britanyalı doktorlar hükümeti koronavirüs hastaları için plazma tedavisi deneylerini onaylamaya çağırdı.

İçinde virüsle başarıyla savaşmayı öğrenmiş antikorların bulunduğu, iyileşmiş hastalara ait kan plazmalarının nakli deneysel olarak 1800'lerden bu yana uygulanıyor. Yöntem özellikle 1918 İspanyol Gribi epidemisi sırasında uygulanmıştı.

“Enfeksiyonu atlatmış hastanın kanından elde edilen plazmayla” tedavi o zamandan beri Sars, Mers ve Ebola'yı tedavi etmek için kullanılmakta. Yakın zamandaysa Vuhan ve Shenzhen'deki pilot çalışmalarda durumları ağır Kovid-19 hastaları için tedavinin "umut verici bir kurtarma seçeneği" olduğu ortaya kondu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şu an Almanya, Fransa, Hindistan ve ABD'de tedavinin denemeleri yapılıyor fakat Birleşik Krallık (BK) hükümeti henüz kendi programlarına onay vermedi.

Önde gelen BK doktorunun denemelere başlama yönündeki ısrarlarının ardından başbakanın koronavirüs tedavisi sürerken Johnson'ın yerine vekalet eden Dominic Raab'ın Matt Hancock'a yazıp tedavi hakkında bilgi istediği bildirildi.

Fakat Sağlık Bakanı'nın hala cevap vermemiş olması kıymetli araştırma zamanının boşa harcandığı gerekçesiyle doktorların giderek daha fazla endişelenmesine sebep oluyor.

30 yılını plazma terapisini araştırarak geçirmiş Dr. Colin Hamilton-Davies hem Raab'a hem de Hancock'a yazarak denemeleri başlatmalarını rica etti ve yardım teklif etti. Raab'ın cevap verdiği Dr. Hamilton-Davies, "Bu inanılmaz derecede sinir bozucu" dedi.

Sky News'e konuşan doktor hükümet harekete geçerse birçok yaşamın kurtarılabileceğini söyledi.

Bart's Hastanesi'nde akut kardiyak yoğun bakım ünitesini yöneten Dr. Hamilton-Davies şöyle konuştu:

Dünyanın gıpta ettiği bir Ulusal Sağlık Hizmetimiz ve kan hizmetimiz var, azımsanmayacak boyutlarda bir kan nakli departmanımız var ve insanlar için kan plazması toplamayı bir haftada hızlandırabiliriz. Sadece bir ya da iki kişi için değil, yüzlerce hastaya bunu uygulayabiliriz. Sadece ben değil, birçok meslektaşım da 'neden buna daha hızlı bir zaman diliminde, daha derinlikli bir şekilde bakmıyoruz?' diye soruyor. Halihazırda devam eden bir araştırma çerçevesi var, bu tedavinin bir parçası olabilir veya olmayabilir de. Umarım olur. Bu gerçekten çok hızlı bir şekilde hazırlayıp çalışır duruma getirebileceğimiz bir şey.

Çin'deki küçük ve gayriresmi olmasına rağmen umut veren pilot denemelerin ardından New York, Paris, Hindistan ve Almanya'da denemeler halihazırda gerçekleştiriliyor.

Vuhan'daki doktorlar durumu ağır 10 hastayı tedavi ettikten sonra vardıkları sonuçları geçen hafta yayımladı.

Makaleye göre hastalar tek doz plazmaya gayet iyi tolerans gösterdi ve üç gün içinde bütün semptomlar, özellikle de ateş, öksürük, nefes darlığı ve göğüs ağrısı ya daha iyi duruma geldi ya da tamamen kayboldu.

 

 

Shenzhen'deki sağlık görevlileri de daha önce 5 kişilik bir hasta havuzundan benzer şekilde cesaret verici bulgular elde etmişti. Hastalardan üçü 10 gün içinde solunum cihazından çıkarılabilmişti ve beşinin de semptomları iyileşmişti.

Umut veren sonuçlara rağmen bilim insanları ufak denemelerde rastgele seçim yapılmadığı ve söz konusu hastaların aynı anda bir dizi ek deneysel tedaviye tabi tutulduğu uyarısında bulunuyor.

Lancaster Üniversitesi'nden virolog Dr. Muhammed Münir Sky News'e, “Plazma tedavisi geçici bir çözüm ve her ne pahasına olursa olsun yapılmalı çünkü incelediğimiz şey bir sonraki yıl için aşı” dedi.

Plazma sunabileceğimiz bir şey ve elimizde mevcut. Bu çabanın gerçekleşmemesi son derece moral bozucu olur, özellikle de bu kadar çok insanın iyileştiği ve plazma toplanması için değerli bir kaynak olabileceği bir zamanda.

Henüz resmi bir başlangıç tarihi olmasa da Birleşik Krallık'ta bazı çalışmalar bir süredir devam etmekte.

NHS Blood and Transplant (Ulusal Sağlık Hizmeti Kan ve Nakil) Kovid-19 hastalarından alınan kanın incelenmesine çoktan başladı. Deneyler bir kez başladığında uygun ve antikor bakımından zengin plazma kullanılacak.

Glasgow Üniversitesi'nden kıdemli araştırma görevlisi Profesör David Tappin iki deneme yürütmek için BK'nın en büyük sağlık araştırma fonuna başvurdu.

Durumu ağır hastaların tedavisiyle ilgilenmenin yanı sıra Profesör Tappin bir koruma önlemi olarak tedavinin sağlık çalışanlarının bağışıklık sisteminin virüs karşısında güçlendirilmesi için kullanılıp kullanılmayacağını da araştırmayı umuyor.​

Birleşik Krallık Sağlık Bakanlığı ise acil yorum talebine cevap vermedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU