ABD’nin “iki hafta çok zor geçecek” açıklamasının ardından Dolar/TL 6,80 lirayı gördü

ABD Başkanı Donald Trump’ın koronavirüs vakaları ile ilgili ”En zor kısmı bu hafta ve gelecek hafta olacak. Maalesef birçok ölüm yaşanacak" açıklaması dolara olan talebi güçlendirdi

Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump’ın koronavirüs salgınında bu iki haftanın zor geçeceğini ancak “tünelin ucunda ışığı görmeye başladıklarını” açıklamasının ardından haftanın ilk işlem gününde dolardaki güçlenme hızlandı. 

İç piyasalardaki yansıması ise Dolar/TL’deki yükselişle kendini gösterdi. Cuma gününü 6,73 seviyesinde kapatan Dolar/TL, 6,80 seviyesine kadar yükseldi. 16:30 itibariyle kur, 6,78 liradan işlem görüyor. 

Hantec Markets’ın Kıdemli Piyasa Analisti Richard Perry, doların son haftalarda piyasalarda önemli bri oyuncu olduğunu hatırlatarak “Piyasalar ne zaman kötü bir haber duysa dolar daha cazip oluyor” ifadesini kullandı. 

BloombergHT’ye konuşan Perry, piyasaların gerçekten ihtiyacı olan şeyin bir çıkış stratejisinin olmaması olduğunu söyledi ve ekledi: 

“Avrupa ülkelerinin ne zaman karantinadan çıkacağı, çıktıktan sonra ekonominin nasıl yoluna konulacağı, ikinci dalga enfeksiyon olursa buna nasıl tepki verileceği gibi belirsizliklerin yanıt bulması gerekiyor.” 

New York’ta ölü sayısı 4 bini geçti

Pazar günü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, Kovid-19 salgınının ülkedeki etkisini bir süre daha yoğun şekilde hissedeceklerini belirterek, "En zor kısmı bu hafta ve gelecek hafta olacak. Maalesef birçok ölüm yaşanacak" dedi.

Salgının en güçlü hissedildiği bazı noktalarda vaka sayısındaki artışın bir miktar hız kestiğini de belirten Trump, “Amerikalılar tünelin ucundaki ışığı görmeye başlıyor” ifadesini kullandı. 

Önceki gün 630 kişinin öldüğü New York’ta pazar günü hayatını kaybedenlerin sayısı 594 olarak açıklandı. Sadece New York’ta ölenler 4 bini aşmış durumda. 340 bine yakın insanın enfekte olduğu ABD’nin tümünde 9 bin 600 kişi yaşamını yitirdi. Beyaz Saray’dan geçen hafta yapılan açıklamada 100 bin ila 240 bin ölüm beklendiği duyurulmuştu. 

Özellikle New York kenti ve çevresinde yaşanan doktor sıkıntısına dikkati çeken Trump, "New York'a koronavirüsle mücadele kapsamında 1000 kadar askeri doktor gönderiyoruz. Onların çok faydası olacak gerçekten” ifadesini kullandı.

“Bir hafta içerisinde en yüksek noktayı görebiliriz” 

Diğer yandan salgının seyriyle ilgili açıklamalar yapan "Koronavirüsle Mücadele Görev Gücü" üyesi Dr. Deborah Brix, New York'ta salgının 6-7 gün sonra en yüksek noktasına ulaşmasını beklediklerini ifade etti.

Dr. Brix ayrıca, ABD'nin salgın konusunda İspanya ve İtalya'nın 12 gün gerisinde olduğunu dile getirdi. Brix, yaklaşık 2 hafta sonra ABD'nin bugün İtalya ve İspanya'nın bulunduğu noktaya gelmesini beklediklerini kaydederek, "Kendimizi buna göre hazırlamaya çalışıyoruz. Zamanla yarışıyoruz" yorumunu yaptı.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU