Standard & Poor’s analisti: Türkiye ekonomisinde sert bir inişe şahit oluyoruz

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P sorunlu kredilerin oranı bir yılda iki katına çıkabileceği tahmininde bulundu

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P) uzmanları Maxim Rybnikov ve Magar Kouyoumdjian Türkiye ekonomisi, döviz ve bankacılık sistemi hakkındaki oldukça karamsar öngörülerini paylaştılar.

S&P’ye tahminlerine göre Türk Lirası önümüzdeki üç yıl boyunca istikrarlı bir şekilde değer kaybedecek ve bankalardaki batık kredi oranı önümüzdeki 12 ayda ikiye katlanarak yüzde 8 düzeyine yükselecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Türk ekonomisinde sert bir inişe şahit oluyoruz"

S&P direktörlerinden Maxim Rybnikov TL’nin 2022 sonuna kadar sürekli değer kaybedeceğini öne sürerken, Türkiye’nin cari açığındaki azalmayı ekonominin ‘yeniden dengelenmesi’ olarak niteleyemeyeceğini belirterek, “Bence (ekonomide) sert bir inişe şahit oluyoruz” dedi.

S&P analisti Magar Kuyumciyan da “Takipteki ve yeniden yapılandırılan kredilerden oluşan sorunlu kredi oranının hali hazırda iki basamaklı seviyelerde olduğunu tahmin ediyoruz, yaklaşık (yüzde) 10-15 seviyesinde. Temel senaryomuza göre daha da yükselebilirler” dedi. Analist baz senaryoda bu kredilerin toplam kredilere oranının azami yüzde 15-20 seviyesine ulaşmasını öngördüklerini belirtti.

"Türkiye'nin mali manevra alanı var"

Türkiye'nin kredi notu ve görünümüne ilişkin düzenlenen panelde yapılan sunumda “Türk hükümetinin halen mali manevra alanı var. Türkiye için izlenecek beş husus; bankaların varlık kalitesi ve dış finansman, ABD ilişkileri, mali pozisyon, yerel seçimler sonrası politikalar ve şeffaflık” ifadeleri kullanıldı.

Katılımcılardan gelen bir soru üzerine Rybnikov “Türkiye’nin bu yıl IMF (Uluslararası Para Fonu) programına başvurmasını beklemiyoruz. Daha önceden bahsettiğim gibi acil finansal piyasa oynaklığı açısından durum kısmen dengelendi. Şu an itibarıyla Türkiye’nin acil finansmana ihtiyacı bulunmuyor” değerlendirmesini de yaptı.
 

DAHA FAZLA HABER OKU