Üç kamu bankası, 5 bin liradan az kazanan ailelere düşük faizli kredi sunacak

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, ticari kredilerden sonra bireysel ihtiyaç kredileriyle ilgili de bir destek paketi açıkladı

Fotoğraf: Reuters

Salgınının ekonomik yaşama hasarını en aza indirmek için 23 Mart’ta bir destek paketi devreye sokan üç kamu bankası, bireysel ihtiyaç kredileri için de bir uygulama başlattı. 

Buna göre Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, aylık geliri 5 bin lirayı aşmayan hane halklarına uygun faizli kredi verecek. 

Bireysel müşteriler, 10 bin liraya kadar, altı ayı ödemesiz dönemli, 36 aya kadar vadeli aylık eşit taksitli kredi kullanabilecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada yeni paketi, “Orta ve düşük gelir grubunda yer alan kesimlerin gıda harcamaları, kira, elektrik, su, doğalgaz, faturaları gibi ödemelerinin karşılanabilmesine yönelik geliştirilmiş özel bir finansman ürünüdür” sözleriyle değerlendirdi ve detayları şöyle aktardı: 

Kimler başvurabilir? 

Aylık hane halkı geliri 5 bin lira ve altında olan ücretliler, asgari ücretliler, emekliler, serbest meslek mensupları ve diğer orta ve düşük gelir grubunda yer alanlar. 

Maksimum kredi tutarı ve vadesi nedir? 

Maksimum kullandırılabilecek destek tutarı 10 bin lira. İlk altı ay ödemesiz toplam 36 ay. 
 


Geri ödemesi nasıl olacak? 

10 bin liralık kredi için ilk altı ayında geri ödeme yok. Sonrasında 30 ay boyunca her ay 376 lira ödenecek. 

7 bin 500 lira için ilk altı ayında geri ödeme yok. Sonrasında 30 ay boyunca her ay 282 lira ödenecek. 

5 bin lira kredi için ilk altı ayında geri ödeme yok. Sonrasında 30 ay boyunca her ay 188 lira ödenecek. 

Kredi Garanti Fonu’nun kefil olabileceği uygulamada başvuru tarihi 1 Nisan 2020. 

Önceki paket neyi kapsıyordu?

Daha önce açıklanan pakette 31 Mart son tarihli dönem sonu taksit, faiz ve anaparasını ödeyemeyen firma ve bireysel müşterilerin söz konusu ödemeleri ertelenmişti. 

Nakit akışı bozulduğu için ödeme sorunu yaşayan müşterilerimizin mevcut kredilerinin 6 aya kadar ödemesiz dönem olmak üzere, turizm gibi dönemsel faaliyeti olan sektörlerde ise 12 aya kadar ilave süre tanınmak suretiyle, uygun vadeli yapılandırma başlatılmıştı. 

Personel maaşlarını, bu bankalar üzerinden ödeyen firmaların, şubat ayı sonu itibarıyla mevcut istihdamlarını azaltmamaları kaydıyla gelecek 3 aylık personel maaş gideri kadar ilave limit imkanı verilmesi tedbiri alınmıştı. 


Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU