10 dakikada bir kişinin öldüğü İran’a yaptırımların kalkması için Amerikalılardan kampanya: 80 milyon can için 80 saat arayın

Kampanya organizatörleri, yaptırımlar en az 4 ay kaldırılmazsa büyük bir felaketin yaşanabileceği uyarısı yaptı

İran'ın başkenti Tahran'da doktorlar koronavirüs hastalarını tedavi etmek için mücadele veriyor (AFP)

Küresel çapta etkisini gösteren yeni koronavirüs (Kovid-19) salgınında en çok kayıp veren ülkelerden İran’a ABD yaptırımlarının devam etmesine yönelik itirazlar artarken Amerikan halkından da bu yönde bir kampanya geldi.

İran’ın resmi haber ajansı IRNA’nın yer verdiği habere göre, 80 milyon nüfuslu ülkeye yardım adına başlatılan “80 milyon can için 80 saat arama” isimli kampanyada Amerikalıların ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi’ni (OFAC) arayarak yaptırımların kaldırılmasını isteyeceği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kampanyanın organizatörleri, ABD yaptırımlarının en az 120 gün boyunca kaldırılmaması halinde İran'ın yıkıcı bir felaketle karşı karşıya kalacağını vurgulayan bir açıklama yaptı.

Açıklamada Çin ve Birleşik Krallık, Washington yönetimine Tahran’a uyguladığı yaptırımları koronavirüs salgınının yol açtığı kaygılar nedeniyle kaldırması çağrısı yaparken ABD Başkanı Donald Trump’ın aynı hafta bu ülkeye yeni yaptırımlar getirdiği kaydedildi.

Kampanya açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verildi:

Araştırmacılar, yaptırımların kalkmaması durumunda Kovid-19 nedeniyle en az 3,5 milyon İranlının hayatını kaybedileceğini tahmin ediyor. ABD yaptırımları kaldırmazsa İranlılar maskelerde kullanılan kağıtlar gibi gerekli malzemeleri satın alamaz veya yapamaz. ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi'ni (OFAC) arayın ve ABD'nin İran'a yönelik ölümcül yaptırımlarını kaldırması gerektiğini bildirin.

80 milyon kişi adına OFAC'a 80 saatlik çağrı yapıyoruz. #EndCOVIDSanctions mücadelesinde bize katılın ve İranlılara uzmanların Kovid-19'u durdurmada kritik öneme sahip olduğunu söylediği şeyleri verin: Yaptırımları 120 gün boyunca hafifletin ya da feci can kaybıyla yüzleşin.
 


Öte yandan Twitter’da da İran’a yönelik yaptırımların kaldırılmasına dair destek mesajları paylaşıldı.

Bazı kullanıcılar ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in ve bazı Kongre üyelerinin de adını ekleyerek #EndCOVIDSanctions (Kovid yaptırımlarına son) etiketli paylaşımlar yaptı.

İletilerde birinde, “Ekonomik savaş 80 milyon İranlının hayatını tehlikeye attı. Kovid-19 nedeniyle her 10 dakikada bir İranlı ölüyor. Bu teröre son verin. Hayatları kurtarın” ifadeleri kullanıldı.

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınında vaka sayısı son verilere göre 426 bine yaklaşırken, bugüne dek 18 bin 957 kişi de yaşamını yitirdi.

ABD yaptırımlarının etkisini ekonomisinde ciddi derecede hisseden ve salgın nedeniyle ağır kayıplar veren İran’daysa 24 bin 811 kişiye bu hastalık bulaştı, bin 934 kişi hayatını kaybetti.

Görülen vaka sayısında dünyada 6. sırada bulunan İran, can kaybı açısındansa İtalya, Çin ve İspanya’nın ardından 4. sırada yer alıyor.

 

Independent Türkçe, IRNA

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU