Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 15 Temmuz'da İBB önündeki olaylara katılan 30 ere verilen hapis cezasının bozulmasını istedi

Başsavcılığın tebliğnamesinde, erlere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının eksik inceleme ve yetersiz değerlendirmeyle verildiğini belirterek bozulması talep edildi

Fotoğraf: AA

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi önündeki olaylara katılan askerlerle ilgili tebliğnamesini Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ne sundu.

Başsavcılık, 14 kişinin hayatını kaybettiği olaylara katılan 52 kişiye açılan davada beraat eden 11 erin beraatinin onanmasını, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan 30 er, bir asteğmen, iki uzman çavuş ve bir uzman onbaşı hakkında verilen cezanın bozulmasını talep etti.

5 günlük er de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almıştı

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan erler arasında, henüz 5 günlük er olan Ahmet Özdemir de yer alıyordu. Özdemir, diğer erler gibi, 14 kişinin ölümünden sorumlu tutularak 14 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

"MSB suçtan zarar görmedi"

Tebliğnamede, Milli Savunma Bakanlığı'nın davaya katılma talebinin suçtan zarar görmediği için reddedilirken, erlerin darbe girişimine ne şekilde katıldığı ve adam öldürme suçuna iştiraklerinin belirlenemediğinin ve emir komuta zinciri içinde erlerin iradelerinin sakatlanıp sakatlanmadığının değerlendirilemediğini altı çizildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Eksik inceleme ve yetersiz değerlendirme"

Ayrıca, tebliğnamede hata ve cebir ve tehdit altında işlenen bir suç olup olmadığı konusunda değerlendirme ve yeterli araştırma yapılmadığı belirtildi. Olay yerindeki kameraların kaydettiği görüntülerin hiçbirinin incelenmemesi ve toplanmaması da bozma talebine gerekçe olarak gösterildi. 

Tebliğnamede, ilk derece mahkemesinin verdiği kararda eksik inceleme ve yetersiz değerlendirme yapıldığı da belirtildi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Harbiye'deki TRT Radyosu'na yapılan baskında yer alan erlere verilen hapis cezasını bozmuş ve 14 er tahliye edilmişti. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU