Bir devrin sonu: Airbus artık A380 süperjumbo jet üretmeyecek

Son A380’nin 2021 yılında teslim edilmesiyle birlikte havacılık tarihinde bir sayfa kapanacak

Airbus, dünyanın en büyük yolcu uçağı olarak kabul edilen A380 “süperjumbo” jetinin üretimini 2021 yılında sonlandıracağını duyurdu.

Uzun süredir devam eden bir başarısızlığın itirafı niteliğindeki açıklama, A380 serisinin en büyük müşterisi olan Emirates havayollarının üretim için verdiği siparişi 162’den 123’e indirmesinin ardından geldi.

Uçakla ilgili tüm siparişlerin yarısından fazlasını Emirates veriyordu. Dubai merkezli havayolu şirketi, tercihini A380’den daha küçük olan A330 ve A350 uçaklarına kaydırdı.

Bütçelerini azaltarak önümüzdeki iki yılda 14 yeni A380 almak için 21 milyar 400 bin dolar (yaklaşık 114 milyar TL) ayırdıklarını açıklayan firma, bu modelin kullanımdan kalkmasından dolayı “üzgün” olduklarını bildirdi.

Çift katlı olması nedeniyle yolcular arasında oldukça popüler olan uçak, ticari açıdan bakıldığında ise bir başarısızlık simgesine dönüştü.

Airbus Başkanı Tom Enders konuyla ilgili açıklamasında, “Sonuçta elimizde büyük çapta A380 siparişi bulunmuyor. Son yıllarda diğer havayolu şirketlerine yönelik gösterdiğimiz çabalardan bir netice alamadığımıza göre üretime devam etmemizi gerektiren bir durum yok. Bu da A380 teslimatlarına 2021’de son verilmesini gerektiriyor” dedi.                         

İki ay içinde emekli olmaya hazırlanan Enders, sözlerine şöyle devam etti:

“A380 yalnızca seçkin bir mühendislik ve endüstriyel bir başarı örneği değil. Dünyanın dört bir yanında yolcular bu büyük uçakla seyahat etmeyi seviyor. Dolayısıyla bugün yaptığımız duyuru hem bizler hem de dünya genelindeki A380 ailesi için üzücü.”

Airbus’ın A380 tipi uçakları, aralarında British Airways’in de olduğu çok sayıda havayolu şirketi için uzun yıllar hizmet vermeyi sürdürecek. Firma, 2021’den sonra yenilerini üretmeyecek olsa da bu modelle ilgili teknik destek sunmaya devam edecek.

Uçak firması geçen yıl yaptığı açıklamada, bu modelin gelecek 10 yıl içinde yoluna devam edeceğini belirtmişti. Fakat üretim adedi iki aylık zaman zarfında bire düşmeye başladı. Ayrıca, ilk olarak Singapur Havayolları’nın kullandığı bu modeldeki iki uçağın 10 yıllık hizmetin ardından uçarken parçalara ayrılmaya başlaması, söz konusu serinin ikinci el değerine dair soru işaretlerini gündeme getirdi.

A380 serisinin ilk ticari uçuşu 2007 yılında Singapur Havayolları tarafından gerçekleştirilmişti. Daha sonra British Airways, Air France, Lufthansa ve Qantas havayolu şirketleri bu modelden onlarcasını uçak filolarına kattı. Öte yandan A380, Londra-New York hattındaki kıtalararası ilk bağlantı da dahil çok önemli iş rotalarına kesintisiz yapılan uçuşlara katılmadı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU