ABD'de 10 kat daha hızlı uygulanabilen Kovid-19 testi onaylandı

"Hızı kesinlikle 10 kat artırıyoruz"

ABD'de yakın zamanda bir NBA oyuncusunda koronavirüs tespit edilmesinin ardından lig askıya alınmıştı (AA)

Yetkililerin aktardığına göre, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ülke genelinde testin hızını ve oranını büyük ölçüde artıracağı belirtilen yeni koronavirüs testinin kullanımına acilen onay verdi.

Bloomberg News’e göre, yeni testler ilaç şirketi Roche Holding AG’nin cobas 6800/8800 sistemlerinde çalışıyor. Sırayla 6800 sisteminde günde bin 440 test, 8800 sistemindeyse 4 bin 128 test yapılabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bloomberg News’e konuşan ilaç şirketinin tanı birimi direktörü Thomas Schinecker, “Hızı kesinlikle 10 kat artırıyoruz. ABD genelinde test kapasitesini kesinlikle önemli ölçüde artırdık” dedi.

Bloomberg News’e göre, FDA’nın testlerin kullanımına onay verdiğini belirten haberlerin cuma günü aktarılmasının ardından şirketin hisseleri normal oranının yüzde 11 üzerindeydi.

ABD'nin tüm dünyaya hızla yayılan hayli bulaşıcı virüsü test etme hızı ağır biçimde eleştiriliyordu. Donald Trump cuma günü yaptığı açıklamada ABD’deki testlerin kısa süre içinde geniş kapsamlı yapılacağını söyledi fakat herhangi bir detay paylaşmadı.

ABD’nin en üst düzey bulaşıcı hastalıklar yetkilisi Anthony Fauci, perşembe günü Kongre’ye insanların koronavirüs testini kolayca yaptıramadıklarını ve Amerikan test sisteminin ülkenin ihtiyaçlarını karşılamadığını söylemişti.

ABD, koronavirüs salgının önemli ölçüde görüldüğü diğer ülkelere kıyasla çok daha az oranda kişiyi teste tabi tuttu. Koronavirüs bazen ölümcül olabilen Kovid-19 solunum hastalığına neden olabiliyor.

 

 

Dr. Fauci, MSNBC'ye yaptığı açıklamada testlere ulaşılabilirliğin bir hafta içinde artmasını beklediğini söyledi.

FDA cuma günü ayrıca New York Eyaleti Sağlık Bakanlığı'nın bazı laboratuvarların koronavirüs testi yapmaya başlamasına yetki verebileceğini ifade etti.

FDA bu esnekliği ülkede halk sağlığına ilişkin acilen ek testlere ihtiyaç duyulması nedeniyle sağlıyor. Test kapasitesini artırmak ABD’de salgının kapsamına dair değerlendirme yapmak ve en hızlı nerede yayıldığını belirlemek için hayati önem taşıyor.

Johns Hopkins Üniversitesi ve yerel halk sağlığı yetkililerinin kayıtlarına göre, ABD’de bin 700’den fazla koronavirüs vakası bildirilirken, en az 40 ölüm yaşandı.

Reuters'tan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU