Sağlık Bakanı: Ülkemizde koronavirüs görülmesi mümkün, kontrol altına alamayacağımız hususlar olabilir

Sağlık Bakanı Koca koronavirüs salgınıyla ilgili yaptığı basında toplantısında, “Komşularımızın tedbirsizliği yüzünden salgın ülkemizi kuşattı” dedi

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dünyayı sarsan koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla alakalı açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca Türkiye'de şu ana kadar bir koronavirüs vakasının tespit edilmediğini ifade etti.

Ülkede koronavirüs vakalarının gizlendiği yönünde sosyal medyada dönen iddialara tepki gösteren Koca, “İstanbul Ümraniye’de ölen vakaların olduğuna dair yaygın bir whatsapp grubunun olduğunu artık bilmeyen yok. Emin olun sadece tiyatro. O kişinin emniyet tarafından yakalanacağına inanıyorum. Ben tiyatrocu olduğuna da eminim. Dediklerinin hiçbiri doğru değil, tamamen senaryo" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’nin virüs salgınına karşı ilk günden itibaren tedbir aldığının altını çizen Koca, salgının olduğu ülkelere uçuşların durdurulduğunu ve gelen yolcuların da sıkı kontrolden geçirildiğini belirti.

"Avrupa'daki tedbirsizlik daha büyük sorunlara yol açacaktır"

Koca açıklamasında şunları kaydetti:

Eğer tedbir alınmış olsaydı, İran’a ve bölgeye yayılmayacaktı. Bütün İran’a yayılmasıyla birlikte bölge için risk oluşturdu. Bütün İtalya’yı kuşattığı gibi süreçte bu dönemde Avrupa maalesef hiçbir tedbir almadı. Ağır davrandı ve ağır davranmaya devam ettiğini görüyoruz. Avrupa’daki tedbirsizlik daha büyük sorunlara yol açacak diye. İtalya’yı görüyorsunuz sadece 24 saatte artan vaka sayısı 111 oldu. İspanya’da 326 oldu. İsviçre’de son 24 saatte 42 oldu. İsveç’te son 24 saatte 45 oldu ve giderek bu sayı artmaya devam ediyor.

"Tedbirsizlik yüzünden koronavirüs ülkemizin etrafını kuşattı"

Şu zamana kadar Türkiye’de tespit edilmiş bir koronavirüs vakasının olmadığının altını çizen Koca, “Tedbirsizlik yüzünden koronavirüs ülkemizin etrafını kuşattı. Sorunun küresel olduğunu, mücadelenin de ulusal olduğunu söylemek istiyorum. bu süreçte biz bu mücadeleyi ulusal, yerel, kendi vatandaşımızla birlikte aşabiliriz” dedi.

2 binin üzerinde şüpheli vakadan alınan numuneler üzerinde çalışıldığını ifade eden Koca, “4-5 gün önce söylediğim 1300 civarındaydı. Numune sayısında da giderek artış olduğunu söylemek istiyorum. Son 5 günde, 700’ün üzerinde ilave olmuş oldu. Hiçbirinde pozitif test sonucunun olmadığını özellikle ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

"Virüs ülkemize gelecekse yurt dışında yeni gelişlerle olacaktır”

Koca şunları kaydetti:

Eğer mevcut durumda virüs ülkemize gelecekse yurt dışından yeni gelişlerle ya da dönüşlerle olacaklardır. Avrupa’da görülmesi, buralarda yaşayan vatandaşlarımıza sağlıkları adına uyarıyı yapmamız gerekmektedir. Özellikle Avrupa’da olan vatandaşlarımızın giderek ciddi küresel sağlık sorunu haline geldiğini, zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmamalarını, çıkacaklarsa maske takmaları gerektiğini ifade etmek istiyorum.

Yurt dışından dönen vatandaşların ilk 14 günlerini evde geçirmesi önerisinde bulunan Koca, kendilerini evde izole etmelerini ve maske kullanmalarını da tavsiye etti.

“Salgından uzak kalmamız mümkün olmayacaktır”

Salgını önlemek için Avrupa ve diğer ülkelerle gidiş-gelişleri kesme imkanının olmadığını ifade eden Koca, “Ancak bu hastalıktan uzak kalmamız mümkün olmayacaktır. Vaka görüldüğünde vatandaşlarımıza bulaşmasını engellemek için tüm hazırlıklarımızı yaptık. Alınacak tedbirler çerçevesinde 81 ilde hastaneleri belirledik. Grip salgını durumu için hazırladığımız plan, koronavirüs salgını için de etkili bir plandır.” diye konuştu.

Salgının saklandığı iddialarına tepki gösterdi

Koronavirüs salgınının Türkiye’ye geldiği ve vakaların saklandığı yönünde sosyal medyada dönen iddialara tepki gösteren Koca şunları söyledi:

Sahada şüpheli görülen vakaları alınan tedbirleri pozitif vaka gibi sosyal medyada yayanları görüyoruz. Bunlar, vatandaşlarımızda gereksiz tedirginlik oluşturmaktadır. Bu durumda tulumun giyilmiş olmasıyla burada kesin evet pozitif bir vaka var gibi algılanmamasını, özellikle sağlık çalışanımıza bulaşmaması için alınan tedbirin ve bu tedbire nasıl yaklaşmakta olduğumuzun bir göstergesi.  İstanbul Ümraniye’de ölen vakaların olduğuna dair yaygın bir whatsapp grubunun olduğunu artık bilmeyen olmadığını… Emin olun sadece tiyatro. O kişinin emniyet tarafından yakalanacağına inanıyorum. Ben tiyatrocu olduğuna da eminim.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU