Moskova'da Erdoğan ve Putin'in İdlib zirvesi 2 saat 40 dakika sürdü

Erdoğan ve Putin görüşme öncesi basının karşısına çıkıp, İdlib'deki son gelişmeler ile ilgili kısa bir açıklama yaptı. Putin "Hayatını kaybeden askerleriniz için taziyelerimi iletiyorum" dedi. Baş başa görüşme bitti, heyetler arası görüşmeye geçildi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'daki zirve öncesi basının karşısına geçti.

Son günlerde yaşanan olaylardan dolayı bu görüşmenin gerekli hale geldiğini ifade eden Putin, İdlib'de 33 Türk askerinin şehit olmasıyla ilgili "Suriye ordusu da dahil hiç kimse Türk askerlerinin orada olduğunu bilmiyordu" dedi.

Türk askerleri için Erdoğan'a taziyelerini ileten Putin, Suriye ordusunun da ciddi kayıplar verdiğini kaydetti.

"Bu olayların tekrarlanmamasının önemine işaret eden Putin, "Bu gibi olayların her ikimizin de büyük önem verdiği Rusya-Türkiye ilişkilerine zarar vermemesi içim tüm meselelesi ayrıntılı bir şekilde görüşme ihtiyacı var" şeklinde konuştu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Türk askerlerine yönelik gerçekleştirilen saldırıdan Rus tarafının haberdar olduğunu söylemişti.

Akar, birliklerin yerlerinin saldırı öncesi Rusya ile koordine edildiğini belirterek Moskova yönetimini yalanlamıştı.

Basın açıklaması sırasında İdlib müzakeresinin önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "Bölgede sıkıntı büyük, biliyorum ki dünyanın da gözü burada" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, şunları söyledi:

Bugün buradan atacağımız adım, alacağımız isabetli kararlar bölgeyi de ülkelerimizi de rahatlatacaktır. Türkiye-Rusya ilişkilerinin tavan yaptığı bir dönemi yaşıyoruz. Gerek savunma sanayinde gerek ticari ilişkilerimizde çok farklı bir dönemin içindeyiz. Bunları çok daha ileri taşımamızın hesaplarını yapıyoruz.

Erdoğan ve Putin, basın açıklamasının ardından ikili görüşmeleri gerçekleştirmek için salondan ayrıldı.

Baş başa görüşme bitti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile baş başa görüşmesi sona erdi.

Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kremlin Sarayı'ndaki baş başa görüşmesi yaklaşık 2 buçuk saat sürdü.

Daha sonra iki liderin başkanlığında heyetler arası görüşmeye geçildi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU