TSK, Suriye Ordusu’nu hangi sistemlerle vuruyor?

TSK’nın Serakip çevresinde aktif bir şekilde bomba atabilen droneler ile hedefleri vurduğu iddia edilirken savaş uçaklarının da sınırı geçmeden hedefleri vurabilecek çok sayıda füze sistemine sahip olduğu kaydedildi

TSK'nın elindeki Kasırga çok namlululu roketatar sistemi de 40 km. ötedeki hedefleri vurabiliyor / Fotoğraf: AA

Savunma Bakanı Hulusi Akar, yaptığı açıklamada 33 askerin şehit olmasıyla sonuçlanan saldırının ardından hava, SİHA ve kara destek vasıtaları aracılığıyla Suriye güçlerine ait 200’ü aşkın hedefin vurulduğunu açıkladı.

İdlib hava sahasının kapalı olmasına karşın Akar’ın açıklamasında hava güçlerinin de kullanıldığı vurgusu dikkat çekti.

Sosyal medyada Suriye ordu kaynaklarına yakın hesapların paylaşımlarına göre Türkiye, saldırılarında füze atabilen SİHA’lar kadar yeni kullanmaya başladığı bomba atabilen droneleri de aktif kullanıyor.

drone.jpg
TSK için bomba atabilen droneler de geliştirildi / Fotoğraf: AA

 

SİHA'lardan sonra bomba atabilen droneler de devrede

Bu droneler yüzünden Suriye Ordusu’nun Serakip’te istediği ilerlemeyi kaydedemediği de paylaşımlarda belirtiliyor.

TSK’nın elinde ANKA ve Bayraktar SİHA’ları dışında yeni üretilen havan bombası atabilen Togan, otomotik silah atışı yapabilen Songar adlı droneleri de bulunuyor.

Yine Suriye’nin Halep şehrindeki kimi hedeflere yönelik düzenlenen füzeli saldırıların da sınırı geçmeden uçaklardan atılan füzelerle yapıldığı iddia edilmekte.

som füzesi.jpg
Uçaklardan kara hedeflerine atılabilen SOM füzeleri etkili vuruş gücüne sahip / Fotoğraf: AA

 

Sınırı geçmeden de havadan vurabilme kabiliyeti var

Independent Türkçe’nin görüş aldığı ancak görevi nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen bir askeri yetkili Türk Hava Kuvvetleri’nin İdlib’e girmeden de Suriye içindeki hedefleri vurabilme kabiliyeti olduğunu belirterek şunları söyledi:

Radarlar için HARM anti radyasyon füzesi ve karadan atılan Harpy füze sistemleri var elimizde. Ayrıca yine sabit radar ve hava savunma füze sistemleri için karadan atılan 40 km. menzilli 122MM ve 302mm güdümlü topçu roketleri ile uçaktan atılan Popeye,  SOM A/B1/B2, SLAM-ER, JSOW, KGK füze ve mühimmatlari kullanılabilir. Bunlar  80 km ve üzeri menzillerde etkili olabilir”

Görüntülerde hedeflerin SİHA’larca takip edildiği görülüyor. Bunu da değerlendiren askeri yetkili sözlerini şöyle sürdürdü:

SİHA’lar hedef tespiti ve işaretlemesi yapmıştır. SIHA’lar taşıdıkları FLIR ile hedef koordinatınıi tespit edip füze ve akillı muhimmatlar veya karadan atılan güdümlü topçu  roketleri için hassas atişa imkan tanimislardir. Veya uzun menzilli uçaktan atılan hava yer füzeleri mühimmatları uçaklar sınırı geçmeden geçmeden kendi hava sahamizdan atılmıştır. Popeye 80-90 km, som 278 km, Jsow 120 km ve SLAM-ER 250 km. menzile sahip. Yine HARPY 500 km’e kadar gider role kullanılarak.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU