FETÖ sanıklarına maddi zarar davası: 34 milyon tazminat isteniyor

FETÖ’nün darbe girişiminde oluşan maddi zararın karşılanması için, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün aralarında Fethullah Gülen’in de olduğu 661 sanık hakkında açtığı 34 milyonluk tazminat davası görülmeye başladı

Fotoğraf: AA

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün FETÖ’nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında oluşan maddi zararın karşılanması için, Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 661 sanık hakkında açtığı 34 milyon 559 bin 647 liralık tazminat davasının ilk duruşması Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü.

Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda yapılan duruşmaya, darbe girişimi davalarında hüküm giyenlerin yanı sıra yargılamalarına devam edilen davalılar ile davacı ve taraf avukatları katıldı.

Ön inceleme aşamasının görüldüğü duruşmada, tarafların talep ve itirazı alındı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün avukatları, 15 Temmuz akşamı oluşan maddi zararın karşılanması için davalılardan 34 milyon 559 bin liralık tazminatın tahsil edilmesini talep etti.

Davalı avukatlarından Hande Berktin, tazminat davası kapsamında çok sayıda müvekkilinin davalı olarak yer aldığını ancak bu kişiler hakkındaki ceza davalarının devam ettiğini, bu hususun bekletici sebep yapılması gerektiğini kaydetti.

‘El konulan varlıkları bu bedelin üzerindedir’

Ayrıca müvekkillerinin OYAK birikimlerinin yanı sıra banka hesapları ile taşınır ve taşınmaz mal varlıklarına haciz konulduğunu aktaran Berktin şunları söyledi:

Davalılar açısında taşkın haciz yapılmıştır. Gerçek miktarlar hesaplanarak taşkın haciz kısmının iptaline karar verilmesi gerekmektedir. Yaklaşık 35 milyon liralık tazminat talep ediliyor. Davalı başına ortalama 54 bin lira düşüyor ancak birçok müvekkilimizin el konulan mal varlığı bu miktarın çok üstündedir. Bu nedenle haczin kaldırılması istiyoruz.

Avukat Şeyma Erkan de müvekkillerinin maddi zarara neden olacak bir eylemlerinin bulunmadığı ceza dosyalarıyla sabit olduğunu savunarak, "Bu nedenle müvekkillerimin bu dava açışında davalı vasfı bulunmamaktadır. Husumet yokluğu nedeniyle davanın reddine karar verilmesini talep ederiz" dedi.

Diğer davalı avukatları da müvekkilleri hakkındaki ceza davalarının devam ettiğini, bu nedenle davanın reddedilerek, ihtiyati hacizlerin kaldırılmasını istedi. Duruşmaya, yarın devam edilecek.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU