Patriot iddiasına ABD’den açıklama

Türkiye'nin, ABD'den Patriot sistemlerine ilişkin olarak bir talepte bulunduğu ifade ediliyor

Fotoğraf: AA

Türkiye'nin, ABD'den Patriot sistemlerine ilişkin olarak bir talepte bulunduğu ancak bu konuda henüz bir karar alınmadığı bildirildi.

Konuya ilişkin konuşan bir ABD yetkilisi, "Patriot talebi aldığımızı biliyoruz ancak şu anda alınmış bir karar olmadığını anlıyoruz" ifadesini kullandı.

Yetkili, Ankara'nın talebi tam ne zaman Washington'a ilettiğini belirtmezken, "son zamanlarda" ifadesini kullanmakla yetindi. 

Bloomberg, Türkiye’nin 'İdlib'de Suriye ordusunu durdurmak için ABD’den Patriot hava savunma füze sistemlerinin talep edildiğine' dair bir iddiayı gündeme getirmişti.

Haberde Ankara'nın Türkiye'nin güney sınırına Patriot konuşlandırarak 'Rusya’nın hava desteği verdiği Suriye ordusunun gelecekteki saldırılarını engellemeye uğramadan cezalandırma fırsatının verilmesini istediği' iddiasına yer verilmişti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise "Askeri destek söz konusu olursa ABD askerlerin bizzat İdlib'de sahaya inmesi söz konusu olabilir mi?" sorusuna, "Hayır, öyle bir şey yok" yanıtını vermişti.

CNN Türk yayınında olası askeri desteğin nasıl olabileceğinin sorulması üzerine Akar, şunları söylemişti:

Daha önce hava savunma bataryalarını bize gönderdiler. Çünkü ülkemize karşı hem hava, füze tehdidi var hem de bu konuda daha önce yaşanmış bazı olaylar var. Bu manada bir Patriot bataryası desteği olabilir. Ayrıca bu konuda NATO Genel Sekreterinin de çeşitli açıklamaları var. Stoltenberg de bu konuyu yakinen takip etmekte, onların da birtakım teşvikleri, planları, uygulamaları önümüzdeki günlerde ortaya çıkabilir.

Akar, Patriotlarla ilgili başka bir Avrupa ülkesinden destek olup olamayacağının sorulması üzerine, "Olabilir, tabii" karşılığını verdi. Avrupa ülkelerinden bu konuda destek gelirse ne yapılacağına yönelik soruya da Akar, "Değerlendiririz, konuşulur, görüşülür esaslar dahilinde tartışılır ona göre cevaplarımızı hazırlarız, veririz" demişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU