Hulusi Akar: Gözlem noktalarından çekilmeyeceğiz

İdlib'teki son gelişmeleri yorumlayan Milli Savunma Bakanı, ateşkesi bozanlara karşı "zor kullanılacağını" söyledi

Akar, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı / Fotoğraf: AA

Suriye'nin İdlib'deki gözlem noktalarını geri çekeceği iddialarına yanıt veren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Herhangi bir şekilde gözlem noktalarımızın çekilmesi söz konusu değil" açıklamasında bulundu.

Akar, gözlem noktalarına bir şey yapıldığı takdirde misliyle karşılık verileceğine işaret ederken, akan kanın durması için tarafların Soçi mutabakatındaki taahhütlerine uymasının beklendiğini kaydetti.

Akar, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'na gelişinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, dün Moskova'da heyetler arasında gerçekleştirilen görüşmeleri hatırlatarak, İdlib'deki son gelişmeleri sorması üzerine Akar,  oradaki meselenin, bir askeri, güvenlik ve savunma meselesi olduğunu belirtti. Akar, fakat bunun öncesinde ve ötesinde orada bir insani dram yaşandığını anımsatarak,  insani konunun iyi anlaşılmasının önemine işaret etti.

Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rejim karadan ve havadan saldırılarıyla gerçekten insanlık dışı faaliyet göstermiştir. Hastaneleri, okulları, yerleşim yerlerini vurdular"

"Ateşkesi bozanlara karşı zor kullanacağız"

Moskova'daki görüşmeler hatırlatılarak bunların devam edip etmeyeceği sorusuna Akar, "Görüşmelerimiz tabii ki devam ediyor, edecek. Bu taleplerimizi tekrar tekrar gündeme getirdik, getirmeye devam edeceğiz" karşılığını verdi.

Astana Mutabakatı'nın 5. maddesini hatırlatan Hulusi Akar,  şunları kaydetti:

"Biz orada ateşkesin sağlanması için ne gerekiyorsa bunu yapmaya çalışıyoruz, alanın kontrol edilmesine çalışıyoruz. Gerekirse oradaki muhaliflere veyahutta ateşkesi bozanlara karşı zor da kullanabileceğimizi ifade ettik, ifade etmeye devam ediyoruz. Bizim yaptığımız intikallerin başka bir amacı yok. Biz Suriye başta olmak üzere tüm komşularımızın toprak bütünlüğüne saygılıyız. Avrupalı ve ABD'li dostlarımızın da taahhütlerine uymalarını, somut adımlar atarak sorumluluklarını yerine getirmelerini, üzerlerine düşeni yapmalarını bekliyoruz"

Kendisinin Rus mevkidaşı ile birebir görüşmesinin olup olmayacağına yönelik soruyu ise Akar, "Her zaman mümkün. Bizim Rusya ile münasebetlerimiz bakan düzeyinde, askerden askere bu bağlamda devam etmekte, devam edecek bunlar" diye yanıtladı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU