CHP liderinden DİSK Genel Kurulu'nda Marx ve Atatürk'e gönderme

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, DİSK 16. Genel Kurulu'nda ekonomideki son görünümü değerlendirdi, demokrasi ile ilgili konuştu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) 16. Olağan Genel Kuruluna katılarak konuşma yaptı / Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen DİSK 16. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ana ekseni ekonomi, işsizlik ve demokrasi oldu. 

Daha önce yaptığı gibi Türkiye'yi yokuş aşağı giden, freni patlamış bir kamyona benzeten CHP lideri, Karl Marx'ın "Dünyanın bütün işçileri birleşin" ifadesine atıfla "Otoriter rejimlerin güç kazandığı 21. yüzyılda dünyanın demokratları birleşin demeliyiz" dedi. 

Türkiye'ye Avrupa Birliği, Kanada, Japonya gibi ülkelerdeki demokratik standartların getirilmesi gerektiğini savunan Kılıçdaroğlu, "Sorunları aşmanın yollarından biri de Türkiye'nin üreten bir ülke olması" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Aylık geliri 673 liranın altında 8 buçuk milyondan fazla insan var"

Mustafa Kemal Atatürk'ün "Savaş meydanlarında kazanılan zaferler ekonomik zaferlerle taçlandırılmadıkça bağımsızlığınızı koruyamazsınız." dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, işsizlik ile ilgili şunları söyledi: 

İşsizliğin bu noktaya gelmesinin temel nedeni, Türkiye'nin üretim sürecinden koparılmasıdır. Üretim sürecinden koparılan bir Türkiye, ağır bedeller ödüyor. Yoksulluğu, işsizliği aşmak için değil, yoksulluğu ve işsizliği siyaseten malzeme olarak kullanan ve bir lütuf ekonomisi kurmaya çalışan bir siyasal anlayış var, bunu aşmak zorundayız.

Türkiye'de aylık geliri 673 liranın altında olan 8 milyon 647 bin 283 kişi bulunduğunu, aylık geliri 2 bin liranın altında olan emekli sayısının ise 6 milyon 850 bin 513 olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, asgari ücretin yarısı ve onun altında gelir elde eden 2 milyon 136 bin kişi, ayda bin liranın altında dul ve yetim aylığı alan 847 bin 643 kişi bulunduğunu belirtti.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin ödediği faizin de çok yüksek olduğuna dikkati çekerek, "Kaçımız bunun farkında, kaçımız bunu işçilere anlatıyor? Kaçımız bunu işsizlere anlatıyor? Kaçımız bunu yoksul hanelere anlatıyor?" diye sordu.

​Emeklilikte yaşa takılanlar

​Emeklilikte yaşa takılanlara da değinen Kılıçdaroğlu, "Niçin EYT'liler var? Şöyle bir reform yaptılar. Kaç işçi, kaç sendikacı bunun farkında bilmiyorum? Kişi prim ödeme gün sayısını doldurunca işi bırakıyor, işi olduğu halde bırakıyor. Çünkü çalışsa yaşı doldursa alacağı emekli aylığı düşecek. Siz böyle bir reform dünyada gördünüz mü? Daha fazla çalışıyor, daha fazla prim ödüyor, daha az emekli aylığı alıyor. Ama çalışmasa, işi bıraksa, yaşı dolmayı evde beklese, yaşı dolduğunda daha fazla aylık alacak. Bu reform diye Türkiye'ye satıldı." diye konuştu.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU