Filistinlilerin üçte biri silahlı mücadeleden yana

Filistin toprakları Amerikan planı açıklandığından beri belli yerlerde gösterilere sahne oluyor

Filistinliler 'Yüzyılın Anlaşması'nı protesto ediyor / Fotoğraf: AFP

Filistin’de yapılan bir anketin 11 Şubat’ta açıklanan sonuçlarına göre, ABD'nin “Yüzyılın Anlaşması”na karşı Filistinlilerin üçte biri silahlı mücadele ya da intifadaya geri dönülmesini istiyor.

Filistin Siyasi ve Hristiyan Araştırmaları Merkezi anketin, 127 yerleşim yerinde 1270 yetişkinden oluşan rastgele bir örneklemle yüz yüze görüşmelerle gerçekleştirildiğini açıkladı.

Merkez anket sonuçlarıyla ilgili şu açıklamada bulundu: “Ankete katılanların yüzde 84’ü İsrail devletinin tanıma kararını geri çekmesini destekliyor, yüzde 78’i barış gösterileri, yüzde 77’si İsrail ile güvenlik koordinasyonun durdurulmasını, yüzde 69’u ise Oslo Anlaşması’ndan çekilmesini desteklemekte.

Çatışmalar ve göz yaşartıcı bomba

Filistin toprakları Amerikan planı açıklandığından beri belli yerlerde gösterilere sahne oluyor. Şu ana kadar üç Filistinli İsrail askerleri tarafından öldürüldü ve onlarca kişiyi de yaralandı.

Dün yüzlerce Filistinli Ramallah’ta İsrail emniyet güçleriyle çatıştı.

Gençler lastik yaktılar ve kendilerine göz yaşartıcı bomba atan İsrail güçlerine karşı taş atarak cevap verdiler.

Filistin Kızılay’ı gösterilerde canlı mermiyle yaralanan iki Filistinlinin tedavi edildiğini ve çok sayıda göz yaşartıcı bombadan etkilen gösterici olduğunu açıkladı.

İki devletli çözüm fikrini benimseyenlerin oranı düşüyor

Bu çatışmalar Fetih Hareketi’nin çağrıda bulunduğu ve binlerce kişinin katıldığı mitingin ardından yaşandı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Amerikan planını reddettiğini açıkladı ve bu pozisyonuyla ilgili Arap ve Afrika ülkelerinden de destek aldı. Ayrıca İsrail’e imtiyaz tanıyan bu projenin uygulanmaması için önlemler alma sözü de verdi.

Filistin Siyasi ve Hristiyan Araştırmaları Merkezi araştırmasının sonuçları, "halkın üçte ikisinin Başkan Abbas'ın plana karşı açıklamasını desteklediğini, ancak üçte iki ile dörtte üç arasındaki bir oranın, Abbas’ın beyanında bahsedilen konuların uygulanmak istediğine güvenmediğini gösterdi.

Sonuçlar aynı zamanda, Oslo Anlaşması'ndan bu yana ilk kez iki devletli çözümü desteklemede yüzde 40'tan daha az bir oranda görülmemiş bir düşüş olduğunu gösterdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

independentarabia.com/node/93656

DAHA FAZLA HABER OKU