Pisa Kulesi'ni 'eğik' olduğu için düzeltmeye çalışan İtalyan diktatör: Benito Mussolini

Günümüzde dünyanın en ünlü mimari yapılarından biri olan Pisa Kulesi, aslında birçok tarihi olaya da tanıklık etti. İnşaatında yapılan hatayla eğik hale gelen kule birçok kez yıkılmak istendi

Fotoğraf: Wikimedia

Eğik yapısıyla göze çarpan ve İtalya'nın en ünlü sembollerinden biri olan Pisa Kulesi, yılda yaklaşık 5 milyon turist tarafından ziyaret ediliyor.

Bu eserin yüzyıllarca doğal faktörlerin önünde dayanıklı durması ve yıkılmamasıyla insanları hayrete düşürdü.

1172-1173 yılları arasında, Pisa Cumhuriyeti'nin yetkileri, askeri başarılarını sürdürmek ve mimarlık açısından Venedik Cumhuriyeti ile rekabet etmek için katedral, vaftiz yeri, mezarlık ve daha sonra Pisa adıyla bilinen çan kulesi içeren eksiksiz bir dini kompleksin inşasını emretti.

pisa 1.jpg
Rönesans dönemini yansıtan Pisa Kulesi'nin yağlı boya tablosu / Tablo: Wikimedia

 

Ancak kulenin inşaatı sırasında ilginç bir olay yaşandı. Zemin zayıf ve suyla dolu olduğundan, kulenin birinci katına gelindiğinde yana doğru eğilmeye başladı. Kulenin batıya bakan kısmı adeta yere gömüldü.

Eğik kulenin inşaatı, yaklaşık iki yüzyıl sonra, 1372’de tamamlandı.

55 metre yükseklik ve yaklaşık 14 bin 500 tonluk ağırlığa sahip olan Pisa Kulesi, yıllar geçtikçe eğim açısı 3.99 dereceye ulaştı.

pisa kulesi afp.jpg
Pisa Kulesi'nin günümüzdeki hali / Fotoğraf: AFP

 

Çan kulesi olarak tasarlanan Pisa Kulesi, İtalyan faşistler tarafından “ülkenin imajını kötü yansıttığı” gerekçesiyle mimari bir hata olarak değerlendirildi.

1922 yılında, Pisa kulesinin şeklini beğenmeyen İtalyan diktatör Benito Mussolini, eğik kuleyi tamir etmek için harekete geçti.

Mussolini'nin başarısız girişimi

1934 yılında Mussolini’nin talimatıyla harekete geçen İtalyan mühendisler, temeline ulaşmak amacıyla Pisa Kulesi’ni dik hale getirmek için kulenin çevresinde 300’den fazla delik açarak yüzlerce ton harç yerleştirdi. Fakat bu hamle, kulenin ağırlığının artmasına ve daha fazla eğilmesine neden oldu.

2 mussolini.jpg
İtalyan diktatör Mussolini / Fotoğraf: İtalyan ordu arşivi

 

Savaştan sağ çıkmayı başardı

II. Dünya Savaşı'nda, kule şiddetli bombalanma nedeniyle neredeyse imha edilecekti.

Ayrıca, İtalyan topraklarındaki ABD askerlerine, Alman askerleri tarafından kullanılan binalarının hedef alınması talimatı verildi.

pisa kulesi restorasyon.jpg
Pisa Kulesi'nde yapılan tadilat çalışmaları, 1928 / Fotoğraf: San Matteo Ulusal Müzesi

 

Bu esnada Nazi güçleri, Pisa Kulesi'nin uzunluğundan faydalanıp düşman hareketlerini gözlemlemek için kullandı.

Bu durum karşısında Amerikan güçleri, ilk etapta kuleyi yıkmak istedi. Ancak askerler kuleyi yakından gördüklerinde mimarisine hayran kaldı. Böylece kule yıkılmaktan kurtulmuş oldu.

Böylece Pisa Kulesi, tarihi bir eser olarak kabul edilip dünyanın en ilginç yapılarından biri olarak kayıtlara geçti.

 

Al Arabiya'dan Independent Türkçe için çeviren: Gülbahar İbeş

alarabiya.net

DAHA FAZLA HABER OKU