CHP’nin CNN Türk boykotunu hangi programlar tetikledi? Tuncay Özkan, boykot işaretini 1 Şubat’ta nasıl verdi?

CHP’nin CNN Türk’ü boykotunda İmamoğlu’nun kayak tatilinin günlerce gündemde tutulmasının ve bazı eski milletvekillerinin MYK’nın “Denginiz yoksa katılmayın” kararına karşın çıktıkları programlarda ağır tartışmalara girmelerinin etkili olduğu öne sürüldü

Ahmet Hakan ile CHP eski Milletvekili Gökhan Günaydın canlı yayında tartışmıştı / Fotoğraf: CNN Türk - YouTube

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), kendisine karşı bilinçli ve önyargılı bir yayın politikası izlediğini iddia ettiği CNN Türk’ü boykot kararı aldı.

CHP’nin kararını duyurmasından önce CNN Türk Genel Müdürü Murat Yancı, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat’la birlikte CHP Genel Merkezi’ni ziyaret ederek basından sorumlu genel başkan yardımcısı Tuncay Özkan ile görüştü.

CHP özür bekledi, gelmeyince boykot geldi 

Independent Türkçe'nin edindiği bilgilere göre, Kılıçdaroğlu’nun basın danışmanı Okan Konuralp’ın da katıldığı görüşmede zaman zaman hararetli tartışmalar yaşandı.

Yancı görüşmede kendilerinin tarafsız ve objektif bir yayıncılık yaptıklarını söylerken, Özkan programlardan ve haberlerden örnek vererek tersini iddia etti.

Özkan’ın CNN Türk yönetiminden kamuoyu önünde CHP’den özür talebinde bulunup süre tanıdığı, ancak bu talebe olumlu cevap gelmemesi üzerine bir gün sonra Kılıçdaroğlu’nun onayı ile boykot kararının alındığı öne sürüldü.

 

tuncayözkan.jpg
CHP'nin boykot kararını Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan duyurdu / Fotoğraf: AA

 

Boykot kararının verilmesine hangi programlar etkili oldu?

CHP,  bir süreden beri CNN Türk’ü kendilerine karşı olumsuz yayın yapmakla suçluyordu.

Ancak boykot kararının alınmasında son dönemde yaşanan birkaç olayın etkili olduğu iddia edildi.

O olaylardan birinin Ahmet Hakan'ın sunduğu 23 Ocak 2020 tarihli Tarafsız Bölge programında Hakan ile CHP eski Milletvekili Gökhan Günaydın arasında yaşanan tartışma olduğu öne sürüldü.

Stüdyoda bulunan konuklarca eleştirilmesi üzerine söz hakkını kullanmak üzere telefonla yayına bağlanan Günaydın ile Hakan arasında sert bir tartışma yaşandı.

Günaydın’ı saygısızlıkla suçlayan Hakan, Günaydın’ı yayından aldırttı. Bu olay sosyal medyada çok tartışıldı.

Aynı programda Güneş Gazetesi’nin eski yayın yönetmeni Turgay Güler ile CHP Eski Milletvekili Hasan Ören arasında sert tartışma yaşandı.

 

gökhangünaydın.jpg
Gökhan Günaydın'ın yayından alınmasının da parti tabanında tepki yarattığı iddia edildi / Fotoğraf: AA

 

İmamoğlu’nun tatili bilerek gündemde tutulmaya çalışıldı iddiası

CHP kulislerinde konuşulanlara göre bir diğer iddia da şöyle:

Elazığ Depremi’nin ardından bölgeye giden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun sonrasında ailesiyle gittiği Palandöken’deki kayak tatilinin CNN Türk yayınlarında bilerek ve günlerce gündemde tutulmaya çalışıldığı, bu yolla İmamoğlu yıpratılmaya çalışıldığı öne sürüldü.

ekrem.jpg
Ekrem İmamoğlu'nun kayak tatili tartışma yaratmıştı / Fotoğraf:Twitter / ekrem_imamoglu

 

Gülay Yedekçi’nin girdiği sert tartışma ve Özkan’ın  manidar mesajı

1 Şubat 2020 tarihinde Semiha Şahin’in sunduğu ve CHP’nin "Afet bölgesi" önerisi siyasi bir tartışma mı? Kılıçdaroğlu Elazığ'a neden 7 gün sonra gitti? İmamoğlu'nun "Toplum alışacak" çıkışı gaf mı yeni nesil siyaset mi? Kılıçdaroğlu, Diyarbakır’a gidecek mi? gibi konu başlıklarıyla duyurulan programın konukları arasında CHP Eski Milletvekilleri Gülay Yedekçi ve Ahmet Ersin de vardı.

Bu programda Malatya’da bir köye yardım gitmediğini iddia eden Yedekçi ile karşısındaki konuklar Dr. Enes Bayraklı, Ali Aslan, Yasin Şamlı arasında sert tartışmalar yaşandı ve bu kişiler Yedekçi’ye iddiasını ispatlaması için canlı yayında yüklendiler.

gülaytuncay.jpg
CHP eski milletvekilleri Gülay Yedekçi ile Ahmet Ersin'in katıldığı program ile Tuncay Özkan'ın mesajının aynı güne denk gelmesi parti çevrelerinde manidar bulunmuştu / Görsel: Twitter

 

Özkan, yayına katılan CHP eski milletvekillerini mi kastetti?

Bu programla aynı gün Tuncay Özkan tarafından Twitter hesabından atılan mesajdaki şu ifadelerden yayına katılan iki eski milletvekilinin mi kastedildiği anlaşılamadı ancak parti tabanında manidar bulundu:

A haberden farkı kalmayan CNN Türk’te yayınlanan programda CHP’nin duygu ve düşüncelerini ifade etmek için yetkilendirilmiş kimse yoktur. Konuklar şahsi duygu ve düşüncelerini aktarmaktadır. Halkımıza saygıyla duyulur.

chpppp.jpg
CHP, canlı yayınlara katılma kurallarını düzenlemişti / Fotoğraf: AA

 

CHP, “Denginiz yoksa katılmayın” dedi ama bazı eski milletvekilleri dinlemedi

CHP MYK’da 11 Kasım 2019 günü alınan kararda medya kuruluşlarına verilecek demeçlerle ilgili düzenleme yapılmış, canlı yayınlara çıkılması izne bağlanmıştı.

Eski milletvekillerini ve yöneticileri de kapsadığı belirtilen düzenlemede “Denginiz yoksa ve tröller katılıyorsa yayına çıkılmayacak" denirken, hakaretlere misli ile karşılık verilmesi istenmişti.

Buna karşın kimi eski milletvekilleri ve parti yöneticileri parti adına değil gazeteci, hukukçu veya akademisyen kimlikleriyle yayınlara çıktıklarını söyleyerek bu karara uymadı.

Her ne kadar "Parti adına konuşmuyoruz" deseler bile kamuoyunda "CHP'li Siyasetçi" olarak bilinen bu kişilerin karşısında AK Partili milletvekilleri, yöneticilerinden ziyade daha çok iktidara yakın gazeteci ve akademisyenlerin olması ve programlardaki ana tartışma konusunun çoğunlukla CHP olmasının da yönetimdeki rahatsızlığı arttırdığı kaydedildi

CHP yönetiminin bunun da önüne geçmek ve programlara yönelik parti tabanında artan tepkinin önüne geçmek için boykot tercihine başvurduğu iddia edildi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU