Meksika'da ikinci "kelebek barınağı" cinayeti

Aktivistler, ölümlerde suç çetelerinin ve yasadışı biçimde ağaç kesenlerin parmağı olduğundan endişe duyuyor

Aktivistler ölümlerin yasadışı ağaç kesenlerle ilişkili olabileceğini belirtiyor (Reuters)

Tanınmış bir kral kelebeği aktivistinin ölü bulunmasından iki gün sonra Meksika'daki ünlü bir kelebek rezervinde çalışan tur rehberinin de cesedi bulundu.

Meksikalı yetkililer, dövülmüş ve kafası muhtemelen sivri bir cisimle yaralanmış halde cesedi bulunan Raul Hernandez'in olası cinayetini araştırdıklarını söyledi.

Yerel basın, Hernandez'in cumartesi erken saatlerde Ocampo belediyesindeki Kral Kelebeği Biyosfer Rezervi'ne yaklaşık 8 km mesafede bulunduğunu bildirdi.

Savcı yaptığı açıklamada, Hernandez'in San Pedro Libertad kasabasındaki evinden ayrılmasından sonra 27 Ocak'ta ailesinin kayıp bildiriminde bulunduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu hafta, aktivist Homero Gomez Gonzalez'in cesedi, kaybolmasından iki hafta sonra rezervin bulunduğu Michoacan eyaletinde bir kuyuda yüzerken bulunmuştu.

Ortadan kaybolması ve sonrasında gelen ölümü, çevre ve insan hakları aktivistlerinin çalışmalarından dolayı sürekli tehdit edildiği ve hatta öldürüldüğü Meksika'da tepkiye yol açtı.

Kral kelebeğinin kışı geçirme alanlarını yasadışı ağaç kesiminden korumak için mücadele eden Gonzalez, Kral Kelebeği Biyosfer Rezervi içinde bulunan El Rosario kelebek sığınağını yönetiyordu.

Milyonlarca kral kelebeği, kıştan kaçmak için Kanada'dan Orta Meksika'ya her yıl yaklaşık 3 bin 218 km'lik uzun bir yolculuk yapıyor.

Bununla birlikte, iklim değişikliği ve yasadışı ağaç kesiminin yaşam alanlarını tehdit etmesi nedeniyle kelebeklerin hayatları tehlike altında.

 

 

Mexico News Daily'nin haberine göre, Michoacan İnsan Hakları Komisyonu, yetkilileri Gonzalez'in kaybolmasıyla yasadışı ağaç kesimi yapanların bağlantısı olup olmadığını araştırmaya çağırdı.

Komisyon yetkilisi Mayta Cardona, “Gonzalez muhtemelen bölgede yasadışı ağaç kesimi yapan kişilerin (ticari) çıkarlarına zarar veriyor” dedi.

Ancak Ulusal Doğal Koruma Alanları Komisyonu'ndan bir yetkili Washington Post'a verdiği demeçte Gonzalez'in ortadan kaybolmasının ağaçları koruma çalışmasıyla ilgili olduğuna inanmadıklarını söyledi.

Michoacan eyaleti, Meksika'daki en büyük kral kelebeği rezervine ev sahipliği yapıyor ve bu rezerv, artık UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde. Michoacan'da ayrıca Meksika içlerindeki kaçakçılık güzergahlarını kontrol etmek için birbiriyle savaşan rakip uyuşturucu çeteleri de bulunuyor. Çeteler arası çatışmalar sık sık ölümlere yol açıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU