Kolombiya, ABD ve AB'den barış sürecine muhalif FARC üyelerini terör listesine almasını istedi

Örgüt 2016’da hükümetle barış anlaşması imzalamış ancak bazı komutanlar varılan uzlaşıyı reddetmişti

Kolombiya'da devletle FARC arasındaki silahlı çatışma yarım yüzyıldan fazla sürmüştü (AFP)

Kolombiya Dışişleri Bakanlığı, ABD, Avrupa Birliği (AB) üyeleri ve diğer bazı ülkelerden, terörist kuruluşlarla ilgili hazırladıkları listelere eski FARC üyesi muhalifleri de eklemesini talep etti.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), devletle 50 yıldan fazla süren çatışmanın ardından 2016 tarihli barış anlaşması sonrası isim değiştirerek yoluna siyasi bir parti çatısı altında devam etme kararı almıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak anlaşmaya karşı çıkan bazı üst düzey komutanlar grubun dağıtılmasına karşı çıkmıştı. 

Bununla birlikte Kolombiya hükümeti, geleneksel FARC’ın aksine muhalifleri herhangi bir ideolojik motivasyon olmadan suçlu olarak kabul ediyor.

Reuters’ın haberine göre Kolombiya Dışişleri Bakanlığı, Twitter’da yaptığı paylaşımda "Dışişleri Bakanlığımız, organize silahlı grupların kalıntılarının AB, ABD ve diğer ülkelerin terör örgütleri listelerine dahil edilmesi için büyükelçilikler aracılığıyla diplomatik çabaları başlattığını duyurmaktadır" ifadelerini kullandı.

Bakanlık yaptığı açıklamada, söz konusu çabaların başkent Bogota’da düzenlenen bölgesel terörle mücadele konferansında benimsenen kararlarla uyumlu olduğunu kaydetti.

AB, Kolombiyalı FARC grubunu 2002’de terör örgütleri listesine almış, 2016’da geçici, 2017’deyse tamamen bu listeden çıkarmıştı.

FARC'la 50 yıldan fazla süren çatışmaları bitiren barış anlaşmasını, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono, başkent Bogota'daki tarihi Colon Tiyatrosu'nda 24 Kasım 2016 tarihinde imzalamıştı.

Örgüt 17 Mart 2017’de 140 silahını Birleşmiş Milletler (BM) Ateşkesi İzleme ve Doğrulama Mekanizması’na teslim ederek çatışma geçmişinde ilk kez silah bırakmıştı.

Öte yandan 2020'nin ilk günlerinde eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ve yeni siyasi parti Toplumun Alternatif Devrimci Gücü (FARC) lideri Rodrigo Londono'ya yönelik suikast girişimi önlenmişti.

 

Independent Türkçe, AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU