TSK’nın Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki karargahında ne oldu?

Irak Kürdistan Bölgesi’nin (IKB) Duhok vilayetine bağlı Amedi ilçesinin Şeladize nahiyesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) hava saldırılarına karşı düzenlenen protesto gösterilerinin yankıları sürüyor

TSK ile PKK arasında yaşanan çatışmalar ve bölgedeki hava saldırıları nedeniyle yaşanan ölümleri protesto etmek amacıyla düzenlenen gösterilerin kontrolden çıkması ve TSK’ya ait araçların tahrip edilmesi sonucunda iki kişi hayatını kaybetti, sekiz kişi de yaralandı.

Gösterilere katılan ve olaylara tanıklık eden Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Duhok Milletvekili Molla İhsan Rekani olayları Independent Türkçe’ye değerlendirdi.

 

“TSK’nın son bir yıldaki saldırılarında 20 insanımızı kaybettik”

TSK’nın son bir yılda Şeladize bölgesine yönelik düzenlediği hava saldırılarında 20’ye yakın sivilin hayatını kaybettiğini söyleyen Rekani,  geçen çarşamba günkü son hava saldırısında da altı sivilin öldüğünü söyledi. Bunlardan dördünün cesedine ulaşıldığını ancak iki kişinin akıbeti hakkında şimdiye kadar bilgi alamadıklarını aktardı. 

Bölge halkının TSK ve PKK arasında devam eden çatışmalar ve hava saldırılarının sona erdirilmesi için barışçıl bir gösteri düzenlemek istediğini savunan Rekani, “Halkın talebi ABD, Almanya, Britanya gibi büyük devletlerin Türk hükümetine baskı yapması ve hava saldırılarına son verilmesiydi. Maalesef gösterilerden sonra birkaç provokatör Türk askeri karargahına girince olay kontrolden çıktı. Yaşanan kargaşada iki sivil hayatını kaybetti ve sekiz kişi de yaralandı. Meselenin bu yönde gelişmesi hepimizi üzdü. Bölgenin ileri gelenleri ile olay daha da büyümeden halkın karargahtan çekilmesi yönünde çağrılarda bulunduk" ifadelerini kullandı.

 

 

"TSK ve PKK'dan talebimiz savaşı topraklarımızdan çıkarmalarıdır" 

Irak Kürdistan Bölgesi güvenlik güçlerinin göstericilere müdahale etmesiyle olayın daha da büyümesinin engellendiğini söyleyen KDP'li Rekani, "Soruşturma devam ediyor ve kaç kişinin gözaltında olduğunu biliyorum. Maalesef olaylarda iki asker de hafif yaralandı ama durum şu an sakin ve problem yok. Irak Kürdistan Bölgesi olarak TSK ve PKK'dan talebimiz idaremize saygı duymaları ve savaşı topraklarımızdan çıkarmalarıdır. Barış içinde yaşamak bizim de hakkımız" dedi.    

Ne olmuştu?

Irak Kürdistan Bölgesi’nin medya kaynaklarına göre, 23 Ocak 2019’da Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının Duhok’un Amediye ilçesine bağlı Şeladize kasabası kırsalını bombalaması sonucu altı sivil hayatını kaybetti. 

Hava saldırısının ardından Cumartesi günü Şelazide ve çevre bölgede yaşayanlar, son yıllarda TSK ile PKK arasında yaşanan çatışmalar ve bölgedeki bombardımanlar nedeniyle yaşanan sivil ölümlerini protesto etmek amacıyla bir gösteri düzenledi.

Gösterilerin kontrolden çıkmasının ardından halk Sire yerleşkesinde bulunan TSK üssüne yürüdü. Olaylar esnasında üste bulunan araç ve binaların bir bölümü ateşe verildi.  Bu esnada yaşanan arbedede iki kişi hayatını kaybederken sekiz kişi de yaralandı.

 

Bağdat’tan Ankara’ya Şeladize tepkisi 

TSK, hava saldırısı sonrası yaptığı açıklamada Zap, Metina, Avaşin ve Haftanin’de bulunan PKK kamplarını bombaladığını açıklamıştı.

Protesto gösterileri sonrası Irak Dışişleri Bakanlığı, Şeladize’de meydana gelen olaylarda sivillere ateş açılmasını kınayarak Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi’ni çağırarak gerekli uyarının yapıldığını açıklamıştı.

Milli Savunma Bakanlığı: Saldırıda araç ve malzemeler hasar görür

Milli Savunma Bakanlığı'ndan olaya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Irak kuzeyinde yer alan bir üs bölgemize PKK terör örgütünün provakasyonu neticesinde bir saldırı gerçekleşmiştir. Saldırıda kısmi araç ve malzeme hasarı oluşmuştur.”

Şeladize kasabasında yaşanan olaylara ilişkin değerlendirmelerde bulunan IKB Başbakanı Neçirvan Barzani, “Kürdistan Bölgesi olarak siyasetimiz şudur; komşularımızın güvenliğinin tehdit edilmesi amacıyla topraklarımızın kullanılmasını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz” demişti. 

 

 

Barzani: PKK’nın varlığı buna sebeptir

PKK’nın bulunduğu bölgelerin bombalanması sonucu sivil ölümlerinin gerçekleştiğini belirten Barzani, “Maalesef Türk savaş uçaklarının bombalaması sonucu bazı vatandaşlarımız şehit oldu. Bu şehadetler köylerin bombalanması sonucu değil, PKK’nın bulunduğu bölgelerin bombalanması sonucu olmuştur. PKK’nın varlığı buna sebeptir. Bu bombardımana neden olan sebepleri ortadan kaldırmamız gerekiyor” ifadelerini kullanmıştı.

Çavuşoğlu: Gerekli tedbirler alınacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün gazetecilere açıklamasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin “Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı başarılı operasyonlar yaptığını” belirterek  saldırıya ilişkin şunları kaydetmişti:

"İyice köşeye sıkıştılar. Irak'ta yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi de dahil PKK'ya yönelik atılacak hamleler var. Dün akşam Neçirvan Barzani ile telefonda görüştüm. Gerekli tedbirleri aldıklarını söylediler. Bir daha böyle bir olaya bölgede izin vermeyeceklerini söylediler. Yerel halkı kışkırtmaya çalışıyorlar. Bunun arkasında PKK'nın olduğunu biliyoruz.”

DAHA FAZLA HABER OKU