Merkez Bankası, faizi 75 baz puan düşürdü

Politika faizini yüzde 12'den yüzde 11.25'e düşüren TCMB, ""Enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alınarak, politika faizinde ölçülü bir indirim yapılmasına karar verilmiştir" dedi

Fotoğraf: TCMB

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bir hafta vadeli repo ihale faiz (politika faizi) oranını 75 baz puan düşürerek yüzde 12'den yüzde 11.25'e çekti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Enflasyondaki seyrin yıl sonu tahminiyle büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirilmektedir" denildi. Kurul açıklamasında, "Enflasyon görünümündeki iyileşme" ve "Enflasyon beklentilerindeki genele yayılan düzelmenin" sürdüğü ifade edildi.

Para Politikası Kurulu, faizde, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak ölçülü bir indirim yapıldığını kaydetti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Tüm araçlar kullanılmaya devam edilecek"

Açıklamada özetle şunlar ifade edildi:

Gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla uyumunu koruduğu değerlendirilmektedir. Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.

Erdoğan 1 saat önce "Faiz inecek" demişti

TCMB'nin kararından yaklaşık 1 saat önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "faizlerin ineceğini" söylemişti. Beştepe'de 2019 yılı değerlendirme toplantısında konuşan Erdoğan'ın ilgili sözleri şöyle:

Faizin kademeli olarak inmesi için ihtiyaç duyulan adımları attık. İnmesi gerekir dedik ve hamdolsun, indi, iniyor ve bugün de yine bir açıklama yapılacak. 2003 yılı öncesin 16 yılda, yıllık enflasyon ortalaması, faiz itibariyle söylüyorum, 68.7 seviyesindeyken, 2003'ten bu yana ortalama yüzde 10.3 olarak gerçekleşti.

Erdoğan “laf dinlemeyen başkanı” görevden almıştı

Erdoğan, geçen günlerde canlı yayında yaptığı açıklamada eski TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’ya “faizleri indirmediği” için tepki göstermişti. Cumhurbaşkanı “Baktık, Merkez Bankası Başkanı laf dinlemiyor, bildiğini okuyor, görevden aldık, yeni arkadaşımızla yola devam ettik” ifadelerini kullanmıştı.

Çetinkaya’nın ardından merkezin başkanlığına Murat Uysal atanmıştı.

Uysal, göreve geldiğinden bugüne banka faizleri indiriyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU