İç savaştan Premier Lig Şampiyonluğuna: Victor Moses

Fenerbahçe, İngiltere’nin Chelsea kulübünden Victor Moses’ı 1,5 yıllığına kiralık olarak kadrosuna kattığını açıkladı. Moses’ın Afrika'daki iç savaştan kaçarak Premier Lig şampiyonluğuna kadar uzanan bir hikayesi var

Victor Moses, Fenerbahçe ile 1.5 yıllık kiralık sözleşmesi imzaladı Fotoğraf: AA

Afrika dünyada acı, açlık, hastalıklar ve iç savaşlarla birlikte anılıyor. 

Victor Moses de 12 Aralık 1990 günü bir Afrika ülkesi olan Nijerya’nın Kaduna bölgesinde doğdu. 

Moses’ın babası Austine, Nijeryada bir papazdı ve 90’ların Nijerya’sında oldukça zor bir iş yapıyordu.

Ülkesindeki iç savaş Moses’ın futbol tutkusunu pek etkilememişti. Kendi yaptığı topla futbol yeteneğini geliştirmeye çalıştı. 

Moses’ın babası ve annesi ayin yapılan kilisenin militanlar tarafından ateşe verilmesi sonucu hayatını kaybetti. Moses de öldürülmek istendi ama amcası onu doğup büyüdüğü yerden kaçırdı. 

Bu olay Moses’in ünlü bir futbolcu haline gelmesini sağladı. 
 

 

İngiltere yolu açıldı

İngiltere hükümeti, Kaduna bölgesinde yaşanan bu olayların sonucunda tehlikede olan bölge halkına sığınma hakkı verdi. Moses de akrabalarının desteğiyle İngiltere’ye gönderildi. 

Henüz 11 yaşında olan Moses İngiliz bir aile tarafından evlatlık alındı. Artık huzur, güven ve bolluk içinde yaşamaya başlayacaktı. 

Futbolu artık profesyonellerle oynayacak

Moses, İngiltere’de eğitim hayatına devam ederken futbolu da hiç bırakmadı. Stanley Teknik Lisesi, Crystal Palace’ın sahasına çok yakın bir yerdeydi. Oynadıkları bir maç sırasında yeteneği Crystal Palace yetkililerinin gözünden kaçmadı. Moses artık tutkunu olduğu futbolu profesyonellerin önünde oynamaya başlayacaktı. 
 


Moses, Premier Lig’de

Crystal Palace kulübü Moses’ın tüm masraflarını üstlenmeyi kabul etti. Moses kendisine yapılan bu yardımın karşılığını Crystal Palace 14 yaş altı takımında atacağı 50 golle verecekti.

2007 sezonunda A takıma yükselen Moses, artık profesyonel bir futbolcu olmuştu. Crystal Palace’ta ilk sezonunda 16 maçta 3 gol, 3 asistle Premier Lig ekiplerinden Wigan Athletic’in dikkatini çekmeyi başardı.

2009-10 sezonunda 3 milyon euro bedelle Wigan’a transfer olan Moses artık dünyanın en prestijli liglerinden biri olan Premier Lig’de mücadele edecekti.

Wigan’da geçen başarılı 2 sezonun ardından 2012 yılında Chelsea’ye transfer oldu. 
 


Chelsea günleri

Chelsea’de oynadığı 2 sezon boyunca 44 maçta 10 gol 5 asistlik performansla oynadı ve Avrupa Kupası’nı kazandı.

Mourinho, Moses’i kadrosunda düşünmüyordu ve 2013-14 sezonunda Liverpool’a, 2014-15 sezonunda Stoke City’ye, 2015-16 sezonunda da West Ham United’a kiralık olarak transfer edildi. 
 


Conte ile yeniden Chelsea’de

Moses, Antonio Conte’nin takımın başına geçmesiyle yeniden hayat buldu. Önceleri forvet ve kanatlarda oynatılan Moses, Conte ile sağ beke çekildi.

Moses bu mevkide gösterdiği performansla artık takımın vazgeçilmez isimlerinden biri oldu.

Chelsea ekibi Premier Lig şampiyonu oldu

2016-17 sezonunda artık Moses için şampiyonluk zamanı gelmişti. Chelsea formasıyla çıktığı 34 maçta 3 gol ve 3 asistlik performansıyla şampiyonlukta önemli bir katkı sağlamıştı.

Moses artık Avrupa’nın devlerinin takibindeydi. “Hayalim” dediği Barcelona kulübü Moses’i transfer etmek istediyse de Chelsea Moses’ı göndermeme kararı aldı. 
 


Conte gitti Moses tükendi

Antonio Conte’nin takımdan ayrılmasının ardından Chelsea bir başka İtalyan Maurizio Sarri’yi takımın başına getirdi. Moses’in yıldızı Sarri ile barışmadı. Peşpeşe yaşadığı sakatlıklar da eklenince sadece 6 maçta forma giyebildi.

Victor Moses, gençlik yıllarında İngiltere Milli Takımı’nı tercih etti 16-17-19 ve 21 yaş altı guruplarında oynadı ancak A Milli Takımı’nda doğup büyüdüğü Nijerya Milli Takımı’nı seçti. Nijerya formasıyla çıktığı 37 maçta 12 gol attı.
 

DAHA FAZLA HABER OKU