İmamoğlu ile Nagehan Alçı arasında “bilim” tartışması

İBB Başkanı, "Bu biraz bilimi kutsallaştırmak olmaz mı" diyen Alçı'ya yanıt verdi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Habertürk’te katıldığı Türkiye’nin Nabzı programında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Didem Arslan Yılmaz’ın moderatörlük yaptığı programda İBB Başkanı’na İsmail Saymaz, Deniz Zeyrek, Veyis Ateş ve Nagehan Alçı tarafından sorular yöneltildi.

Programın ana konusunu Kanal İstanbul projesi tartışmaları oluştururken İmamoğlu ile Alçı arasında bir tartışma yaşandı.

İmamoğlu, projeye karşı çıkma sebeplerini anlatırken sık sık bilim insanlarından referans verirken “En baştan beri söylediğimiz tek şey, evet söylediğimiz bu ama buna bilim karar versin” dedi.

Alçı, İmamoğlu’na “Bu bilimi kutsallaştırmak değil mi, bu siyaset felsefesinin alanı değil midir?” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İmamoğlu’nun yanıtı şöyle oldu:

Bu tarifiniz özür diliyorum, çok sığ kalır. Ekolojik dengeyi, stratejik yapıyı tümüyle bir şehrin, bana göre dünya haritasına baksanız, 5 yer sayın deseniz, İstanbul coğrafyası bunlardan ya bir ya iki gelir. Bana göre birinci. Böyle bir yapıya tarihçi, hukukçu, bilim insanı, çevreci, mühendisler, su bilimciler bakacak, bunlar karar verdikten sonra siyasetçi ne zaman, hangi finansman modeliyle karar verir.

“Gelin bu işi halledelim”

Ekrem İmamoğlu, proje ile ilgili olarak hukuksal mücadelelerini her alanda sürdüreceklerini belirtti, şehrin öncelik sorununun deprem olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

50 bin üzerinde bir yapı stoğu çürük. Milyarlarca lira fon lazım. Gelin onu halledelim. Bu memleketin en önemli depresyonu olan deprem sorununu çözün. Çürük binaları, sıkıntılı binaları, o binalarda 100 binlerce insan yaşıyor. Gelin bir kalemde ulaşım sorununu çözelim. Bütün metro hatlarını bitirelim. Gelin bu kaynakla size 50 tane kalem sayarım.

Celal Şengör: Deprem olursa canları okunur...

Programda ismi geçen Prof. Celal Şengör de bir bölümde canlı yayına telefonla katıldı.

“Benim söylediklerim etrafından saçma sapan laflar ediliyor” diyen Şengör, şu ifadeleri kullandı:

Jeolog olarak Kanal'a karşıyım veya taraftarım diyemem elimde veri yok. Ancak Kanal deprem tetikler demek yanlıştır, hesabını yapmak kolay. Eğer tsunami olursa Kanal tehlikeye girer. Bir deprem Kanal'ı kırar mı, kırmaz mı hesaplama yapılmadan bilemeyiz. Kanal etrafında yeni bir şehir oluşturmak cinayettir dedim. Sayın İstanbul Belediye Başkanımızın söylediğini orada tekrar ettim. Artık İstanbul yeni bir şehri kaldıramaz. Bu benim vatandaş olarak görüşüm. Jeolojik olarak dediğim, kanal büyük deprem yapmaz. Biz Atatürk Barajı'ndan biliyoruz bunu. Sadece ve sadece jeolog olarak konuşuyorum. Bunu dışında Terkos Gölü'ne sızar mı falan…

Didem Arslan Yılmaz'ın "500 bin kişi oraya yerleşirse, orada yapılaşma olursa ne anlama gelir?" sorusu üzerine Şengör şöyle devam etti:

Bir deprem olursa canlarına okunur ama depremi tetiklemez. Sayın Başkan demiş ki 'Ben davet ettim mazeret bildirdi' demiş, evet bildirdim. Bu işi bilen birkaç adam var. Onunla konuşmak lazım. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU