"Nezaretteki başörtülüler" tartışması kaldığı yerden devam ediyor

İçişleri Bakanı Soylu'nun nezarethanelerdeki başörtülü şüphelilerin başörtülülerin "güvenlik gerekçesiyle" toplandığını açıklaması Mazlumder'i kızdırdı. Dernek bunun temel hakların ihlali anlamına geldiğini öne sürdü

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, nezarethanelerdeki kadın şüphelilerin başörtülerinin alındığını ve yerine bone verildiğini açıklaması, “başörtülü kadın şüpheliler” tartışmasını alevlendirdi. 

“Biz bir tedbir alıyoruz. Nezarethaneye bir kadın veya bir erkek girdiği zaman biz hiçbir şey tutmuyoruz. Kadın meselesi biraz daha hassas bir mesele. Kadınlara bu konuda ayrı bir nezarethaneye koyuyoruz. Başörtüleri konusunda bir tasarruf yapmak durumundayız. Başörtülerini alıyoruz, orada hiçbir erkek personel olmuyor. Kadın nezarethaneye girdiği andan itibaren onun başına bir bone veriyoruz” diyen Soylu’ya Mazlumder’den tepki geldi.

Dernekten yapılan açıklamada,  “Sayın Soylu’nun 'tedbir alıyoruz' gerekçesiyle açıkladığı başörtüsünün cebren çıkartılması olayı asla kabul edilemez. Suç ve suçluyla mücadelede hukuk kurallarına ve temel haklara riayet edilmesi gerekir” denildi.

Mazlumder: Bakanın sözleri nezarethanelerin fiziki şartlarıyla örtüşmüyor

Soylu’nun sözlerinin nezarethanelerin fiziki şartları ile de örtüşmediğinin öne sürüldüğü açıklamada, “Kadınların konulduğu nezarethanelerde birçok hizmetin erkek memurlar tarafından verilmesi, kadınların lavabo ihtiyaçları için erkeklerin olduğu bölümden geçmek zorunda kalmaları, kameraların başında erkek personelin olması, bazı memurların bu konuda gerekli hassasiyeti göstermemeleri gibi birçok gerçekle karşı karşıyayız” ifadeleri kullanıldı.

Derneğe göre bu uygulama temel hakların ihlali anlamına geliyor.

Independent Türkçe daha önce nezarethanelerde kadın şüphelilere uygulanan “başörtüsü yasağını” gündeme getirmişti

Birçok polis “görevi ihmal” pahasına başörtülü şüphelilerin başörtüsü takmasına izin verirken görevini ihmal etmek istemeyen polislerin de başörtüleri topladığı ortaya çıkmıştı. 

DAHA FAZLA HABER OKU