İran medyasında Süleymani yorumu: Hamaney’in duası kabul oldu

Dini lider Hamaney, Mart 2019’da “Zülfikar Nişanı” ile ödüllendirdiği Süleymani için "Allah şehitlik versin fakat şimdi değil" diye dua etmişti. İran medyası, ölümünün ardından "Hamaney'in duaları kabul oldu" yorumları yaptı

Fotoğraf: Independent Persian

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Tüğgeneral Kasım Süleymani’nin Irak'ın başkenti Bağdat'ta havaalanına düzenlenen füze saldırısında öldürülmesinin ardından, İran medyasında “Hamaney’in duası kabul oldu” yorumlarını yapıldı.
 


İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Mart 2019’da Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi “Zülfikar Nişanı” ile ödüllendirmişti.

Ödül takdiminde Süleymani için dua eden Hamaney, “Allah akıbetine şehitlik versin fakat şimdi değil. İslam Cumhuriyeti’nin daha yıllarca seninle işi olacak. Fakat inşallah sonu şehadet olsun” ifadelerini kullanmıştı.

Bu duanın yapıldığı tarihten 11 ay sonra Süleymani, Irak'ın başkenti Bağdat'ta ABD saldırısı sonucu öldü. 

Süleymani'nin öldürülmesi sadece İran'da değil, tüm dünyada gündemin bir numaralı maddesi oldu. 

Ancak İran medyasında en çok Süleymani'nin şehadetine vurgu yapıldı. Dini lider Hamaney'in mart ayında yaptığı duayı hatırlatan İran medyası "Hamaney'in duaları kabul oldu" başlıkları attı. 


 


Saldırıda ölenlerin kimlikleri

İran’ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi, ABD hava saldırısında Kasım Süleymani ile birlikte 10 kişinin daha hayatını kaybettiğini duyurdu.

İddia edildiğine göre hayatını kaybedenler içerisinde kimliği tespit edilenler şu şekilde:

Kudüs Gücü Komutanı Kasım SüleymaniHaşdi Şabi Başkan Yardımcısı Mehdi el-Mühendis

Haşdi Şabi Halkla İlişkiler ve Protokol Sorumlusu Muhammed Rıza Cabiri

Kasım Süleymani’nin damadı

Hizbullah komutanlarından İmad Muğniye’nin damadı Samir Abdullah

Haşdi Şabi üyesi Hasan Abdulhadi

Haşdi Şabi üyesi Muhammed Şeybani

Haşdi Şabi üyesi Haydar Ali


İran televizyonu ve Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Farsnews Kasım Süleymani ve beaberindekilerin öldürüldüğünü doğruladı.

İran’ın resmi haber ajansı IRNA ise, Süleymani’nin Beyrut’tan Bağdat’a döndükten sonra hedef alındığına yer verdi. 
 


İranlı yetkililerden intikam mesajları 

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, yaptığı açıklamada zorlu bir intikam alacaklarını belirtirken İran’da 3 günlük ulusal yas ilan etti.
 


İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Kasım Süleymani'nin ABD saldırısında öldürülmesine ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptığı açıklamada, "ABD, haydutça maceracılığının tüm sonuçlarından sorumlu olacaktır” dedi. 
 


Devrim Muhafızları Komutanlarından Muhsin Rezai ise Twitter hesabından yapmış olduğu açıklamada, “Kasım Süleymani şehit kardeşlerine kavuştu fakat Amerika’dan zor bir intikam alacağız” ifadelerini kullandı.
 


Şii liderlerden intikam çağrısı

Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından Iraklı Şii lider Mukteda el Sadr, Irak'ın işgali sırasında ABD'ye karşı savaşması için kurulan Mehdi Ordusu'na hazır olun talimatı verdi.

Sadr, “Süleymani'yi hedef almak, cihadı ve devrim ruhunu hedef almaktır” açıklamasında bulundu.

Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ise, “Kasım Süleymani’nin intikamını almak dünyadaki tüm direniş cephesi destekçilerinin görevidir” ifadelerini kullandı.
 


Irak'ta Haşdi Şabi bünyesinde yer alan Asaib-i Ehl-i Hak Hareketi Lideri Kays el-Hazali, “Kasım Süleymani ve Mehdi el-Mühendis’in öldürülmesinin bedeli ABD güçlerinin Irak’tan çıkması olacaktır” dedi.
 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU