​Irak’ta başbakan seçme mücadelesi: İran yanlısı gruplardan yeni manevra

Irak’ta süren gösteriler sırasında aktivistler, eski komutanlardan Esedi’nin kendileriyle iletişime geçtiğini ve başbakan adayı olarak kendisini önermelerini talep ettiğini iddia etmişti

Iraklı tıp fakültesi öğrencilerinin protestosu / Fotoğraf: Independent Arabia

Irak’ta başbakanlık koltuğuna oturacak yeni isimle ilgili yapılan müzakereler, özellikle meydandaki göstericilerin öne sürülen adayları reddetmesi sonrasında belirsiz bir atmosferde sürmeye devam ediyor.

En büyük meclis grubu olduğunu savunan İran yanlısı Bina Koalisyonun şimdiye kadar önerdiği tüm isimler göstericilerin tepkisiyle karşılaştı.

Irak’ta bir sonraki başbakanın seçilmesiyle ilgili yürütülen müzakereler hakkında bilgisi olan bir kaynak, Bina Koalisyonun ‘aday gösterme mekanizmasının değişmesi gerektiği’ görüşünde olduğunu söyledi.

Kaynak, "Bina Koalisyonu bu yeni manevrayla birlikte iki şeyi hedefliyor: Birincisi, asıl ileri sürmek istenen aday ismini zikretmemek. İkincisi ise kamuoyunu yanıltmak adına bir dizi aday ismi piyasaya sürmek ki böylece asıl adayı açıklamak adına hazırlık yapacaklar" dedi.

Kaynak, açıklamasının devamında, “Bina Koalisyonu bağımsız bir siyasetçi ve yeni hükümeti kurma şansı en çok olan Tevfik el-Yasiri’nin adını medya üzerinden dolaşıma koydu. Ancak asıl aday, Terörle Mücadele’de önde gelen eski komutanlardan General Abdulgani el-Esedi’dir” dedi.

Terörle mücadele kahramanı

Esedi’nin ismi, IŞİD'le mücadele kapsamında 2015-2017 yıllarında parladı. Nitekim o dönem Terörle Mücadele’de olan Esedi, Anbar ve Musul’da katıldığı askeri operasyonlarda adından söz ettirmeyi başardı. Daha sonra ise kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.

Irak’ta süren gösteriler sırasında aktivistler, Esedi’nin kendileriyle iletişime geçtiğini ve başbakan adayı olarak kendisini önermelerini talep ettiğini iddia etmişti.

Siyasi bir kaynak ise Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’ın Esedi ismini memnuniyetle karşıladığını, bunu yakın çalışma arkadaşlarıyla istişare edeceğini belirttiğini ve siyasilerle görüşmesinde henüz bu ismi doğrudan gündeme getirmediğini söyledi.

İran yanlısı Bina Koalisyonun hizipçi isimler üzerinde ısrar etmesinin, Esedi’nin göstericiler tarafında kabul görme ihtimalinin arttığı belirtiliyor.

Bina’nın adayı

Diğer yandan dikkat çekici bir şekilde Bina Koalisyonu yöneticileri Esedi’yi dillendirmeye başladı. Hatta Esedi ile Bina Koalisyonu yöneticileri arasında bir toplantının gerçekleştiği ve toplantıda başbakanlık makamı için pazarlıkların yapıldığı yönünde haberler dahi çıktı.

Ebu Mehdi el-Muhendis

Kaynaklar, Esedi’nin protesto meydanlarındaki popülaritesinden faydalanarak Şii partilerin başbakanlık makamı konusunda istediklerini kabul edeceği görüşünde.

Kaynaklar ayrıca İran yanlısı Haşdi Şabi’nin önde gelen yöneticilerden Ebu Mehdi el-Muhendi ile Esedi arasındaki yakınlığa dikkati çekerek, bu durumun Esedi’nin şansını artırdığını dile getiriyor.

Gözlemciler de protesto meydanlarından, Kusay es-Suheyli ve Esad el-İdani isimlerinin aksine Esedi’ye yönelik bir itirazın henüz yükselmediğini belirtiyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

independentarabia.com/node/82376

DAHA FAZLA HABER OKU