Britanya hükümeti Onur Listesi'ne aldığı ve aralarında Elton John ile polis şeflerinin de yer aldığı bin tanınmış ismin adresini yanlışlıkla paylaştı

Ödüle layık görülen tanınmış neredeyse herkesin özel bilgileri serbestçe indirilebiliniyordu.

(Reuters)

Britanya hükümeti yanlışlıkla Yeni Yıl Onur Listesi'nde yer alan binden fazla kişinin ev adreslerini yayımladı.

Listede Elton John gibi ünlülerin yanı sıra ülkenin en kıdemli polisleri ve politikacıları da bulunuyor.

Liste hükümetin resmi internet sitesinde kısa bir süreliğine, sayfayı ziyaret eden herkesin indirebileceği şekilde yayımlandı.

Dosya, listedeki hemen hemen herkesin posta kodlarını ve bina numaralarını içeriyordu. Listedeki isimler arasında televizyon programında aşçılık yapan Nadiya Hussain ve kriket oyuncusu Ben Stokes gibi ünlülerin yanı sıra Iain Duncan Smith gibi üst düzey politikacılar ve kıdemli polis memurları da vardı.

Hükümet, olayın Bilgi Komisyonu Ofisi'ne (ICO) iletildiğini ve ilgili tüm kişilerle temasa geçileceğini bildirdi.

Hükümet sözcüsü, "Yeni Yıl 2020 Onur Listesi'nin yanlışlıkla listedekilerin adreslerini içeren bir versiyonu yayımlandı" dedi:

Liste mümkün olan en kısa sürede kaldırıldı. Etkilenen herkesten özür dileriz. Bunun nasıl olduğunu araştırıyoruz. (...) Konuyu ICO'ya bildirdik ve etkilenen herkesle doğrudan temasa geçiyoruz.

ICO, veri ihlali bildirimleri karşısında "inceleme yaptığını" doğruladı.

Yeni yıl Onur Listesi'nde yaklaşık bin 100 kişi anılırken, bu kişilerin neredeyse hepsinin adreslerine de yer verildi. Bununla birlikte bazılarınınki (savunma hizmetlerinden dolayı listeye giren 6 kişinin) kaldırıldı.

Özel hayatın gizliliğini savunan Big Brother Watch'un direktörü Silkie Carlo, şunları söyledi:

Hükümetin veri koruma için temel bir mekanizmaya sahip olmadığını  ve en yüksek dereceden onurlandırılan kişilerin bundan dolayı tehlikeye atıldığını görmek son derece endişe verici. Özellikle geçen yıl hükümetin kabul ettiği yeni Veri Koruma Yasası göz önüne alındığında bu, saçma ve affedilemez bir hata; açıkça kurallara bağlı kalınmıyor.

ICO, temmuz ayında veri ihlali nedeniyle British Airways'e 183 milyon sterlin (yaklaşık 1 milyar 400 milyon TL) para cezası vereceğini açıklamıştı. Bunun, süreç tamamlandığında, düzenleyici tarafından verilen en büyük para cezası olması bekleniyordu.

ICO daha sonra, yaklaşık 339 milyon kişinin misafir kayıtlarına erişildiğini kabul eden Marriott International otel zincirinin 99 milyon sterlin (yaklaşık 760 milyon TL) para cezasına çarptırılmasını istemişti.

Press Association'dan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU