2020'nin net asgari ücreti 304 lira artarak 2 bin 324 lira oldu

2 Aralık'tan bu yana devam eden Asgari Ücret Komisyonu toplantılarında karar çıktı. Buna göre 2020'de asgari ücret net 2 bin 324 lira oldu. 2019'un net ücreti 2 bin 20 liraydı

Fotoğraf: Reuters

Hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Komisyonu'nun son toplantısı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında gerçekleşti. 

Bir işçiye gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür gibi gereksinimleri için en az düzeyde ödenen miktarın karşılığı asgari ücret, net 2 bin 324 lira 70 kuruş, brüt 2 bin 943 lira seviyesinde belirlendi. Bu rakamlar bekar ve çocuksuz bir işçi için geçerli. 

Evli ve üç çocuklu bir işçi için belirlenen net asgari ücret ise 2 bin 479 lira.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un açıklamasına göre net asgari ücrete geçen yıldan bu zamana yüzde 15,03 oranında zam yapılmış oldu. Kasım ayı için açıklanan enflasyon oranı yüzde 10,56'ydı. 

2020'de asgari ücret desteği tüm işletmeler için 75 lira oldu. İşveren tarafının bu destekle ilgili talebi ise 200 liraydı. 

asgari ücret
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun son toplantısı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda gerçekleşti/ Fotoğraf: AA


Türk-İş salonu terk etti

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un ardından söz alan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, açıklanan asgari ücreti kabul edemeyeceklerini söyleyerek salonu terk etti. 

"Bu belirlenen rakam işçilerimize değil 30 gün, 10 gün bile zor yeter" dedi ve ekledi: 

Karara muhalefet ediyoruz. Açıkladığınız rakamı işçi kesimi olarak kabul edemeyeceğimizi ifade ediyorum. Çünkü 2008 yılında başlayan ve günümüze kadar devam eden kriz nedeniyle alım gücünün en fazla düştüğü dönemi yaşıyoruz.


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise “Enflasyon oranının çok üzerinde bir artış sağlamış olduk. İşçilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz sözümüzü de oy çokluğu ile sağlamış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı. 

2019'un asgari ücreti 2 bin 20 liraydı 

Asgari ücret, doğrudan 7 milyon çalışanı ilgilendiriyor. 

Halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş olan asgari ücret, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 6 lira 12 kuruş. Bunun 2 bin 558 lira 40 kuruşunu brüt asgari ücret, 396 lira 55 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 51 lira 17 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Kim ne teklif etti?

Asgari ücreti belirlemek üzere 2, 10 ve 17 Aralık'ta üç toplantı gerçekleşmiş tarafların yanı sıra Türkiye İstatistik Kurumu'nun da asgari geçim rakamları alınmıştı. 

Her yıl asgari ücret görüşmelerinde, işçi kesimini temsil eden Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), 39 yıl sonra bir ilki gerçekleştirerek Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile birlikte çalıştı. 

Üç sendikadan ortak yapılan açıklamada bir işçinin yaşama maliyetinin aylık 2 bin 578 lira hesaplandığı, asgari ücretin bu rakamın altına inemeyeceği belirtilmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşveren tarafını temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise asgari ücreti düşük tutulması ve işverene verilen asgari ücret desteğinin artırılması gerektiğini savunmuştu. 

TİSK, 2020'de asgari ücretin en fazla 2 bin 262 lira olmasını istemişti. 

Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) yapılan açıklamada ise bir işçinin aylık gıda harcama tutarı, ağır statüdeki işlerde 2 bin 331 lira, orta statüdeki işlerde 2 bin 86 lira 80 kuruş, hafif statüdeki işlerde bin 940 lira 70 kuruş olarak belirlenmişti. 

Türk-İş’in yaptığı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 102 lira. 

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6 bin 849 lira. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU