Eski AK Partili vekil: Başından beri Kanal İstanbul projesini ciddiye almadım

Mehmet Ocaktan: Unutmayalım ki, daha önce toplumda pek rastlamadığımız bir çaresizlik hali yaşıyoruz

Fotoğraf: AA

Geçmişte AK Parti’den milletvekilliği de yapan Karar yazarı Mehmet Ocaktan, “çılgın proje” olarak nitelendirilen Kanal İstanbul’u başından beri ciddiye almadığını söylerken “Asgari 75 milyarlık bir maliyetin temin edilmesi hiç de kolay bir iş değil” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ocaktan, bugünkü köşe yazısında Türkiye’nin ekonomik performansının Kanal İstanbul gibi bir proje için yeterli olmadığını vurguladı ve şunları yazdı:

 Elbette kendi paramızla yapmayacağız ve muhtemelen uluslararası bir konsorsiyum tarafından yapılacaktır. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için de, Türk ekonomisinin teminatına ihtiyaç bulunmaktadır.

Herkesin malumu olan bir gerçek var ki Türkiye son yıllarda ekonomik anlamda tam kriz hali yaşıyor. Siyaset bu konuda parlak cümleler üretebilir, hatta kağıt üzerinde hepimize güzel hayaller de kurdurabilir. Ama unutmayalım ki, daha önce toplumda pek rastlamadığımız bir çaresizlik hali yaşıyoruz. Ekonomik çöküntü yaşayan insanlar bazen siyanür içerek, bazen de başka yöntemlerle hayatlarına son veriyorlar.

Türkiye’nin şu an için parlak bir fotoğrafı olmadığını, “tünelin ucunda da bir ışık gözükmediğini” belirten Karar yazarı, “Türkiye’nin ekonomik görünümünü iyi anlayabilmek için, son beş yıldaki fiili yabancı yatırımlara bakmak bile yeterli olacaktır. Bazı Arap ülkelerinden konut için gelen yabancı sermaye dışında, üretim için gelen yabancı yatırım neredeyse sıfır noktasında” dedi.

Ülkenin yargısal sorunlarına dikkati çeken Ocaktan, şunları yazdı:

Çünkü Türkiye gelişmiş dünyadan bakıldığında hukuki görünürlüğü tereddütler oluşturan ve de siyasi istikrar algısı zayıflamış bir ülke. Dolayısıyla, asgari 75 milyarlık bir maliyetin temin edilmesi hiç de kolay bir iş değil.

Büyüyen bir Türkiye’ye acilen ihtiyaç olduğunu belirten Ocaktan, bunun yolunu “Yargısal anlamda içeride ve dışarıda herkese güven veren hukuki görünürlük ve kalitesi yüksek bir demokrasi...” diyerek özetledi.

 

Karar

DAHA FAZLA HABER OKU