Macron’dan ateşkes çağrısı: Grevlere Noel’de ara verilsin

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sendikalara Noel döneminde greve ara vermeleri çağrısı yaptı

Macron'un emeklilik reformunun duyurulmasından bu yana ülkede onlarca yıldır ilk kez büyük sendikal eylemler gerçekleştiriliyor (Reuters)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, emeklilik reformunu protesto etmek için düzenlenen grevlerin Noel tatilinde seyahat aksamasına neden olmaması için ulaşım alanındaki sendikalardan grevi askıya almalarını istedi. 

Reuters'ın aktardığına göre, Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Outtara’yla birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Macron, “İş durdurma eylemi haklı görülebilir ve anayasa tarafından da korunur, fakat ailelere ve aile hayatına saygı için ateşkesin görülmesinin güzel olduğu zamanlar olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Macron’un mevcut emeklilik yasasını tümden değiştirerek reform yapma planı ülke genelindeki eylemlerle ve sendikaların grevleriyle protesto ediliyor. Özellikle ulaşım alanındaki sendikaların düzenlediği iş bırakma eylemlerinin Fransa’da hayatı ciddi biçimde sekteye uğrattığı belirtilmişti. 

Bazı sendikalar bayram sürecinde grevleri askıya alma çağrısı yapmış olsa da, pek çok demiryolu çalışanları örgütü iş bırakma eylemine devam edeceğini söylüyor. 

Macron, greve ara verilmesinin sendikaların taleplerinden vazgeçmesi anlamına gelmediğini fakat, “Bazen ayrı düşen ve bayram dönemlerinde bir araya gelme arzusundaki Fransız halkına gösterilecek saygı ve sorumluluk duygusu” anlamına geleceğini belirtti. 

Ülke çapında düzenlenen eylemler nedeniyle geçen hafta emeklilik reformundan sorumlu bakan Jean-Paul Delevoye istifa ettiğini duyurmuştu. Delevoye’nin bakanlık dışında başka görevler de üslendiğinin ortaya çıkması etik tartışmalara neden olmuştu. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU