Ameliyathaneler için tek kullanımlık steril başörtüsü geliştirildi

Royal Derby Hastanesi başörtülerini ulusal çapta dağıtmayı umuyor

(NHS/Royal Derby Hospital)

Birleşik Krallık'ta (BK) bir hastane vakfı çalışanlarına tek kullanımlık steril başörtüleri sağlayarak bir ilke imza attı.

Royal Derby Hastanesi başörtülerini bu ay asistan doktorlardan birinin eğitimi sırasında aklına gelen bir fikir üzerine başlattı.

Müslüman olan Farah Roslan, icadın “inanca bağlı giyim kurallarıyla" ameliyathanede bulunma "tutkusu" arasında orta yol bulma ihtiyacının sonucu olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tek kullanımlık başörtülerinin, genellikle gün boyu giyilen başörtülerüne dair enfeksiyon kaygılarına da bir çözüm olduğunu ekledi.

BBC Radio Derby'e konuşan Roslan "Tüm gün aynı başörtüsünü kullanıyordum, elbette ki temiz ve ideal olmuyordu.

Çıkarmak konusunda kendimi rahat hissetmiyordum ve haklı olarak enfeksiyon kontrolü nedeniyle ameliyathaneden çıkarıldım" diye konuştu.

Asistan doktor daha sonra son dizaynı yapıp çeşitli kumaşları test etmeden önce ilham almak için memleketi Malezya'ya gitti. 

“Gerçekten mutluyum ve bunun ulusal boyutlarda desteklenip destelenmeyeceğini görmek için sabırsızlanıyorum” dedi.

Royal Derby Hastanesi'nde Roslan'a rehberlik eden danışman cerrah Gill Tierney, vakfın Birleşik Krallık'ta tek kullanımlık başörtüsü sağlayarak bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi.

Tierney “Bunun ülke çapında ameliyat odalarının etrafını saran gizli, üstüne konuşulmayan bir sorun olduğunu biliyoruz ve bunun resmi olarak ele alındığını zannetmiyorum. Çok pahalı değil ve umarım etkisi muazzam olur” dedi.

Tek kullanımlık başörtülerinin ulusal kapsamda sağlanması umuluyor ama NHS Birleşik Krallık bunun bağımsız vakıflar tarafından sağlanacağını söyledi.
 


Hastane, başörtülerin ardından sosyal medyada övgü aldı, bir kişi Twitter'da “Müthiş! Böylesine kapsayıcı olmanız çok güzel” diye yazdı.

Ypruma katılan başka bir kişi şunu dedi: “Kapsayıcılık? Bunu görmeyi ÇOK seviyoruz.”

Bu ay spor giyim markası Nike, su geçirmez bir başörtüsü de içeren ilk kapalı mayo koleksiyonunu piyasaya sürdü. 

sp20-wmn-victoryswim-ikram-617-rgb-hress-original.jpg
Nike'nin mayo başörtüsü, sualtında hareket ederken saçı yerinde tutabilen entegre bir örgü cebe sahip (Nike)

Markaya göre koleksiyonun ilham kaynağı, vücutlarını tam olarak kaplamayan mevcut seçeneklerin spordan zevk almalarına "engel" teşkil ettiğini belirten yüzücülerdi.

Koleksiyondaki diğer ürünler arasında tamamamen kapalı bir mayo, uzun kollu yüzme kıyafeti üstü ve yüzme taytları da var.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU