Trump azil oylamasını değerlendirdi: Benim değil sizin peşinizdeler, ben sadece yollarında duruyorum

Azline yönelik dava dosyası ABD Temsilciler Meclisi'nde onaylanan Trump Michigan'da şu ana kadarki en uzun mitingini yaptı. Senato'da yargılanacak 3. ABD Başkan'ı olacak Trump Demokratlar'ı "ABD seçimlerine müdahale etmekle" suçladı

Kasım 2020'deki seçimlerde 4 yıl daha Başkanlık yapmak için adaylığını koyacak olan Trump, herhangi bir yanlış yapmadığını savunuyor ve Demokratlar'ın başlattığı azil soruşturmasını "cadı avı" olarak adlandırıyor (AA)

Demokratlar’ın kontrolündeki ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda azline yönelik dava dosyası onaylanan ABD Başkanı Donald Trump oylama sırasında ABD’nin Michigan eyaletinde 2 saati aşan bir konuşma yaparak şu ana kadarki en uzun mitingini gerçekleştirdi.

"Azlediliyormuşum gibi hissettirmiyor"

 “Bu arada hiç de azlediliyormuşum gibi hissettirmiyor” ifadelerini kullanan Trump “Ülke her zamankinden iyi işliyor. Yanlış hiçbir şey yapmadık. Cumhuriyetçi Parti’de daha önce hiç olmadığı kadar bize destek var” dedi.

Oylama sonuçlarını öğrendiği sırada destekçilerine “Tek bir Cumhuriyetçi’nin oyunu kaybetmedik” diye seslenen Trump “Deli Nancy Pelosi’nin Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar’ı bugünkü ahlaksız eylemleriyle kendilerini utançla damgaladı. Bu gerçekten bir rezalet. Kongre üyeleri, Başkan’ınızı seçme hakkınıza inanmıyor” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Azil sürecini “yasa dışı ve anayasaya aykırı” olarak niteleyen Trump konuşması boyunca kendi yönetiminin başarılarını övüp eski Dışişleri Bakanı ve Başkan adayı Hillary Clinton'ın da aralarında olduğu eski ve yeni rakiplerine yüklendi. Demokrat Parti’den 2020 Başkanlık seçimi için aday olan Pete Buttigieg’in soyadıyla “telaffuz edilemez” olduğu gerekçesiyle dalga geçen Trump, ABD’li siyasetçiyi ayrıca bir çizgi film kahramanına benzetti.

ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulu, Trump'a yönelik "görevini kötüye kullanmak" ve "Kongrenin işleyişini engellemek" suçlamalarından oluşan iki azil maddesini onaylamıştı. Oylamalarda tüm Cumhuriyetçi Kongre üyeleri  "hayır" oyu verirken, ilk oylamada 2, ikinci oylamadaysa 3 Demokrat Kongre üyesi "hayır" oyu vermişti.

"Görevini kötüye kullanmak" maddesi 197 "hayır" oyuna karşılık 230 "evet", "Kongre'nin işleyişini engellemek" maddesi ise 198 "hayır" oyuna karşılık 229  "evet" oyuyla kabul edilmişti.

"Demokrat Parti için siyasi intihar"

“3 yıl süren cadı avları, aldatmacalar ve sahtekarlıklar sonrası bu gece Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratlar on milyonlarca yurtsever ABD'linin oylarını boşa çıkarmayı deniyor" diyen Trump, Demokratlar'ın "ABD seçimlerine müdahale ettiğini" ve "ABD demokrasisini yıkmaya çalıştığını" savundu. 

"Hiç bir şey yapmayan Demokratlar, ki hiç bir şey yapmıyorlar, sadece bu konuya odaklanmak istiyor" diyen Trump "Yaptıkları şey ABD seçmenine yönelik derin nefretleri ve küçümsemelerini duyurmak. Bu yasadışı, partizan cadı avı, Demokrat Parti için siyasi intihar. Azledilmesi gereken onlar, her biri azledilmeli. On milyonlarca Ameikalı gelecek yıl Pelosi'yi görevinden etmek için oy kullanacak" ifadelerini kullandı. 

"Beni ilk günden beri azletmeye çalışıyorlar. Beni aday olmamdan önce (2020 Başkanlık seçimi) azletmeye çalışıyorlar" diyen Trump azil süreci konusunda da "Endişeli değilim. Sizi bilmem ama ben iyi vakit geçiriyorum" diye konuştu.

"Benim değil sizin peşinizdeler"

Trump, Michigan'a gitmeden önce de günü Beyaz Saray'da gözden uzakta geçirdi ama Twitter'dan öğleye kadar çoğu azil tartışmaları kapsamında 40'tan fazla paylaşım yaptı. 

Paylaşımlarından birinde "Radikal solun, hiçbir şey yapmayan Demokratlar'ın bu rezil yalanları Amerika'ya ve Cumhuriyetçi Parti'ye karşı bir saldırı" dedi. 

Trump Twitter hesabında da bir paylaşımını profiline sabitledi. 

Trump'ı objektife parmağıyla işaret ederken gösteren siyah beyaz fotoğrafta şu ifadeler yer aldı: "Benim değil sizin peşinizdeler. Ben sadece yollarında duruyorum."

Bundan sonra ne olacak?

Azil maddelerinin yer aldığı dava dosyası, yargılama ve Trump'ın azline yönelik nihai kararın verilmesi için Cumhuriyetçiler'in çoğunlukta olduğu Senato'ya gönderilecek. Cumhuriyetçiler'in Trump'ı burada suçlamalardan aklaması bekleniyor. 

 Trump, ABD'nin eski başkanları Andrew Johnson ve Bill Clinton'ın ardından Senato'da yargılanacak tarihteki 3. ABD Başkan'ı olacak.  Eski ABD Başkanı Richard Nixon, Watergate skandalı sonrası Temsilciler Meclisi'nde azledilmesi yönünde oylama yapılmadan görevinden istifa etmişti. 

Trump'ın azli için davanın senatörlerin 3'te 2'sinin (67) desteğini alması gerekiyor. Eğer Trump azledilirse yerine Başkan Yardımcısı Mike Pence geçecek.

Dava kapsamındaki ilk duruşmayı gelecek ay başında yapması beklenen Senato'nun ay sonuna kadar davayı sonuçlandırması bekleniyor. 

 

Independent Türkçe için derleyen: Keremcan Karabatak

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU