Eski Bolivya lideri Morales, Arjantin'e iltica etti

Bolivya'nın eski lideri Evo Morales sığınma hakkı elde ettiği Arjantin'e iltica etti

Arjantin'de resmi sayılara göre 350 bin Bolivyalı yaşıyor. Sivil toplum örgütleri bu sayının 1 ile 2 milyon arasında olduğunu söylüyor (AFP)

 

Bolivya'nın eski Devlet Başkanı Evo Morales siyasi sığınma aldığı Arjantin'e gitti.

Arjantin'de Morales'in müttefiki, merkez sol eğilimli Devlet Başkanı Alberto Fernandez salı günü yemin ederek göreve başlamıştı. 

Arjantin İçişleri Bakanlığı Morales'in yanı sıra 4 eski Bolivyalı hükümet yetkilisine sığınma hakkının tanındığını duyurdu. 

Morales'in yanı sıra eski yardımcısı Alvaro Garcia Linera, eski Bolivya Dışişleri Bakanı Diego Pary Rodriguez ve eski Sağlık Bakanı Gabriela Montano'nun da Arjantin'e geldiği ve sığınmacı olarak burada kalacağı öğrenildi.

Morales ülkedeki tartışmalı seçimin ardından yaşanan protesto eylemleri sonrası ülkesinden ayrılmak zorunda kalmıştı. 
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Amerikan Devletleri Örgütü'nün (OAS) seçimde Morales lehine hile yapıldığını ilan etmesi sonrası istifa eden eski Bolivya lideri daha önce iltica hakkı aldığı Meksika'ya gitmişti. 

Arjantin hükümeti yaptığı açıklamada Morales ve eski Boılivya Sağlık Bakanı Montano'nun "sığınmacılık koşulları" hakkında belge imzaladığını açıkladı ancak anlaşmanın ayrıntıları belirtilmedi. 

Arjantin'in yeni Dışişleri Bakanı Felipe Sola'ysa bir televizyon kanalına verdiği demeçte Arjantin hükümetinin Morales'ten ülkede yaşadığı süre zarfında siyasi açıklamalarda bulunmamasını istediğini duyurdu.

Bolivya'yı yaklaşık 14 yıl boyunca yöneten Morales, Arjantin'e geldikten sonra Twitter'dan yaptığı açıklamada Meksika ve Arjantin'e teşekkür etti. 

Morales paylaşımında " Bir ay önce kardeş ülke Meksika'ya geldim. Üzgün ve kırgındım ancak Meksika hükümeti sayesinde ailem ve ben kendimizi evimizde gibi hissettik. Başkan Obrador'a ve hükümetine hayatımı kurtardığı ve bizi koruduğu için sonsuza dek minnettar olacağım. Şimdi Arjantin'deyim. Sizleri temin ederim ki vatan için buradan savaşmaya devam edeceğim. Mutlu ve güçlüyüm. Arjantin ve Meksika'ya dayanışmalarından ötürü teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

 Bolivya'daki kriz

Bolivya'da, 20 Ekim'de düzenlenen başkanlık seçimlerinin ardından muhalefet, seçimlerde "hile" yapıldığını iddia etmiş ve taraflar karşılıklı olarak destekçilerini sokak gösterilerine çağırmıştı.

Muhalefetin baskısı ve ordunun isteğiyle Morales devlet başkanlığı görevini bırakmış, iltica teklifini kabul ettiği Meksika'ya gitmişti.

Bolivya Çokuluslu Yasama Meclisi'nin üst kanadı Senatörler Meclisi'nin Başkan Yardımcısı muhalif Jeanine Anez, geçici devlet başkanlığı görevine getirilmişti.

Arjantin Dışişleri Bakanı Sola, seçilmiş değil fiili olarak göreve geldiğini söylediği Anez hükümetini tanımayacaklarını da sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe için derleyen: Keremcan Karabatak

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU