Kürt partiler, 'birlik' için Diyarbakır’da toplandı

Türkiye’de faaliyet gösteren 10 Kürt partisi Diyarbakır’ta bir araya geldi. “Birlik” için oluşacak bir heyet, yakın zamanda IKB’ye gidecek. HDP’li Taşçıer, “Ulusal birliktelik herhangi bir devlete karşı değil, amaç Kürtlerin çıkarları korumak” dedi

Kürt partileri Diyarbakır'da bir araya geldi / Fotoğraf: MA

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T), Kürdistan Demokrat Partisi- Kuzey (KDP-Bakur), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Azadî Hareketi, Azadî Partisi ve Kürdistan Komünist Partisi’nin (KKP) temsilcileri, ‘ulusal birlik’ gündemiyle Diyarbakır’da bir araya geldi.

Kürtler arası ‘ulusal birlik’ özellikle 2011’in sonlarında Suriye’de iç savaşın başlamasından sonra gündeme gelmeye başladı.

Birliğin ilk adımı 11 Temmuz 2012’de imzalanan Erbil Anlaşması ile atıldı. 

Ekim 2014 Duhok Mutabakatı ile birlik bir adım öteye taşınmış oldu ve anlaşma sağlandı.

Anlaşmaya göre 30 kişiden oluşacak Siyasi Mutabakat Konseyi’ne 12’si Demokratik Toplum Hareketi’nden (TEV-DEM) 12’si de Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nden (ENKS) toplam 24 kişi seçilecek, geriye kalan 6 üye de ortak kararla belirlenecekti.

 

Heyetler arası görüşme
Ekim 2014 Duhok Anlaşması sonrası çekilen görüntü / Fotoğraf: Twitter

 

Görüşmeler sonuçsuz kaldı

Ancak anlaşma yürürlüğe girmediği gibi taraflar birbirini suçladı. Daha sonra birkaç defa heyetler arası görüşmeler gerçekleşse de birlik konusunda bir gelişme sağlanmadı.

Türkiye’nin Suriye’ye düzenlediği Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatları sonrası ‘birlik’ söylemi tekrar gündeme gelmeye başladı. 

Katılımcılara göre Kürt siyasi oluşumları fikir birliğini sağladı, ancak henüz bir organizasyona dönüşmedi.

 

 

İddialara göre Irak Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri geliştirmek isteyen SDG’li Mazlum Kobani, başbakanlık koltuğuna oturan Mesrur Barzani’ye tebrik ziyaretinde bulundu.

IKB Başbakanı Mesrur Barzani’nin geçen hafta Türkiye ziyaretinden sonra dikkat çeken bir gelişme daha yaşandı.

Siud Mele başkanlığında bir ENKS heyeti IKB Başkanı Neçirvan Barzani’yi ziyaret etti. 

Mele’nin, Barzani’den TEV-DEM ile aralarını bulmak için destek istediğini belirtildi.

Tüm bunlar birbiriyle bağlantılı mıdır bilinmez ama bugün aralarında HDP, DTK, DBP, DDKD, KDP-T, KDP Bakur, Azadi Hareketi, Azadi Partisi, PİA ve KKP’nin de olduğu siyasi partiler ‘ulusal birlik’ gündemi ile bir araya geldi.

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, toplantı öncesi Independent Türkçe’ye konuştu.

"Birlikteliğin yol haritasını belirleyeceğiz" 

Uzun zamandır tartışılan birlik ruhunun oluştuğunu ve pratiğe geçirmek için bir araya geleceklerini kaydeden Taşçıer’e göre, toplantıda ulusal birliğin yol haritası belirlenecek.

 

İmam Taşçıer
HDP diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer / Fotoğraf: AA

 

Kürtlerin ruhen, kalben ve fikren buna hazır olduğunu söyleyen Taşçıer, “Kürtler Kobani, Kerkük ve Rojava sürecinde bunu yaşadı. Bizler bir araya gelip bunu tartışabilmeliyiz. Amacımız tüm Kürtleri bir parti çatısı altında toplamak değil. Birliğin düzenli işleyen bir organizasyona dönüşmesini istiyoruz. Amaç ortak paydalarda buluşmaktır” dedi.

Toplantıda bir heyetin belirleneceğini ve bunun da bir süre sonra IKB'ye gideceğini aktaran Taşçıer, şu ifadeleri kullandı:

Dört parça Kürdistan’da Kürtlerin sağlayacağı ulusal birliktelik hiçbir devlete karşı değildir. Birlik çıkarları koruma amaçlıdır. Toplantıda yer alan katılımcılarımızın tümü de Türkiye’de mücadeleyi demokratik yollarla sürdüren partilerdir. Birliğin amacı Kürtlerin hak ve hukukunu demokratik yollarla savunmaktır.

 

"Ortak paydada buluşmayı önerdik"

10 gün önce Erbil’e bir ziyaret daha yaptıkları söyleyen Taşçıer, ziyarette Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yetkilileriyle konuyla ilgili görüştüklerini ve ortak bir paydada buluşmayı önerdiklerini söyledi.

Eski IKB Başkanı Mesut Barzani’den, içinde olmak koşuluyla akil bir heyetin tüm Kürt partilerinin bir araya gelmesi için bir çağrı yapmasını isteyeceklerini aktaran Taşçıer, “Bu fikrimizi bugün toplantıya katılacak arkadaşlarımıza da söyleyeceğiz. Daha önce altyapısını oluşturduğumuz ulusal birlik için çalışmalarımızı tamamlamak istiyoruz. Bu sefer resmi olarak Erbil’e gidip başkanlık düzeyinde kendilerine iletmek istiyoruz” dedi.

 

HDP heyetinin IKB ziyareti
Temelli başkanlığındaki heyetin IKB ziyareti / Fotoğraf: HDP Basın Birimi

 

Bir yılda iki ziyaret

Kürtler arası birlik görüşmeleri çerçevesinde Nisan 2018’de de HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan başkanlığında, Feleknas Uca, İmam Taşçıer ve Osman Baydemir’in katılımıyla oluşan HDP heyeti, IKB’yi ziyaret etmiş ve Barzani ile bir araya gelmişti.

Sezai Temelli başkanlığındaki Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, Eş Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür, Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü ve Batman Milletvekili Feleknas Uca, Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer’den oluşan bir diğer HDP heyeti de eylül ayında IKB’ye bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Heyet Barzani’nin yanı sıra KYB, Goran, İslami Birlik, Yeni Nesil ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelmişti.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU