Lüksemburg’da yoğun trafik sorununa çözüm: Ücretsiz toplu taşıma

Lüksemburg 2020 Mart ayından itibaren ülkedeki tüm toplu taşımanın ücretsiz olacağını duyurdu

Lüksemburg’da önümüzdeki yıl faaliyete geçecek olan ücretsiz toplu taşıma uygulamasının ülkedeki trafik sorununu çözmesi bekleniyor.

Bu dünyada, toplu taşımanın ülke çapında ücretsiz olduğu ilk uygulama.   

Halihazırda ülkedeki araç kullanımı oranı yüzde 83, toplu taşıma ise yüzde 17 oranında. Yeni uygulamayla beraber toplu taşıma’nın yüzde 75’e çıkarılması, özel araç kullanımın ise yüzde 25’e düşürülmesi hedefleniyor.

Uygulamanın sebebi ise açık: Popülasyonu 594 bin olan ülkeye iş imkanları sebebiyle Almanya, Fransa ve Belçika gibi komşu ülkelerden gün içerisinde 180 bin kişi daha geliyor.  

Bu durum ise trafik sorunlarını beraberinde getiriyor. Lüksemburg, dünyanın en fazla trafik sorununun yaşandığı ülkelerden biri olarak kabul ediliyor.   

Başkent Lüksemburg’da 2016’da bir kişinin ortalama 33 saatini trafikte geçirdiği belirtiliyor.

Makedonya'nın başkenti Üsküp’te de 20 Ocak Pazar gününden itibaren hava kirliliği seviyesi düşene kadar ücretsiz toplu taşıma hizmeti sunulacağı belirtilmişti.

Geçtiğimiz Eylül ayında ise benzer bir uygulama Fransa’nın 200 bin nüfuslu Dunkirk şehrinde faaliyete girmişti. Uygulamanın hayata geçirilmesiyle ücretsiz toplu taşıma kullanma oranı artmıştı.

2013’te 425 bin nüfuslu Estonya’nın başkenti Talin’de de toplu taşıma ücretsiz hale getirilmişti. Ancak ülkedeki toplu taşıma oranı beklenenin aksine sadece yüzde 3 oranında artmıştı.

DAHA FAZLA HABER OKU