Migros’ta ortaklık yapısı değişti, bir hissedar çekildi

Migros’ta toplam yüzde 22,82 hissesi bulunan Kenan Investments ve Moonlight Capital, yüzde 11,1’lik payı satma kararı aldı. Son durumda Moonlight Capital’ın Migros’ta herhangi bir payı kalmayacak

Fotoğraf: Anadolu Grubu

1986’dan bu yana faaliyette olan, satın alma finansmanında uzmanlaşmış Londra merkezli özel sermaye şirketi BC Partnets’ın Lüksemburg’taki iştirakleri Kenan Investments ve Moonlight Capital, Migros’taki hisselerini satıyor.

Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre iki şirket, Migros’un şirket sermayesinin yüzde 11,1’ini temsil eden 20 milyon Türk Lirası nominal değerli kısmını yurt dışında yerleşik yatırımcılara satacak. Bunun için de New York merkezli Citigroup ile sözleşme imzalandı. 

Satış fiyatının bedeli nakden ve peşinen devir tamamlandığında ödenmek üzere pay başına 22,50 lira olarak belirlendi. Hisse devri, 29 Kasım'da tamamlanacak. 

"Hisse değeri kaybı olağan bir durum"

Dün 24 lira seviyesinde kapatan Migros hisseleri haberin ardından yüzde 8 oranında geriledi. 

Bloomberg HT canlı yayınına katılan Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş’a göre bu tip satışlarda ilk reaksiyonun negatif olması doğal bir durum. 

Böyle bir ortamın kurumsal yatırımcının ilgisini çekeceğini söyleyen Demirtaş, son dönemde borçlarını azaltan, zor ekonomik koşullara rağmen beş yılda ciddi yatırımlar yapan Migros’un sermayesinde likiditenin artabileceğini aktardı. 

İstanbul Portföy Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Ozaner ise, BC Partners’ın uzun süredir hisse satışı planladığını hatta kendilerinin de hisselerin hepsini almak istediklerini söyledi. 

Migros’ta son dönemde çok ciddi bir değişim olduğunu vurgulayan Ozaner, dövizde sakinliğin devam etmesi nedeniyle bir yıl önce yüksek seviyede olan yabancı borcunun çok iyi bir yere geldiğini aktardı. 

Ozaner, hisse fiyatının 14 lira seviyesinden 25 lira seviyesine kadar çıktığını hatırlattı 

Satıştan sonra hisse yapısı nasıl olacak?

Hâlihazırda Kenan Investments’ın yüzde 14,88, Moonlight Capital’in ise yüzde 7,94 hissesi bulunuyor. 

Migros’un yüzde 49,18’lik hissesi ise MH Perakendecilik ve Ticaret A.Ş.’nin. Migros Ticaret A.Ş.’ye kalan pay da yüzde 1,64. 
 


Kenan Investments ve Moonlight Capital, satıştan sonraki payların nasıl olacağına dair de KAP’a açıklama yaptı. 

Buna göre Moonlight Capital’ın Migros’ta herhangi bir payı kalmayacak. Kenan Investments’ın ise yüzde 11,8 olacak. 

Dolayısıyla, BC Partners’ın iştiraklerinin yönettiği fonların da şirketteki toplam payı yaklaşık yüzde 11,8 olacak. 

Migros’a dolaylı yatırımı olan BC Partner’sın ayrıca yüzde 18,47’lik bir payı bulunuyor. 

İlk açıklama farklıydı 

Kenan Investments ve Moonlight Capital’ın sabah 09:06’da KAP’a yaptığı açıklamanın rakamları ise farklıydı. 

İlk yapılan açıklamada toplamda yüzde 10’luk bir hissenin 18,1 milyon liralık değerle satışı planlanıyordu. Ancak yapılan ikinci açıklamada satılacak payların miktarının artırılmasına karar verildi. 

Satış arabalarından perakende devliğine 

1954’te İsviçre Migros Kooperatifler Birliği ve İstanbul Belediyesi'nin girişimleri ile İstanbul'da kurulan Migros Türk Ticaret A.Ş., işe 45 adet “satış arabası” ile başlamıştı. 

İlk mağazasını üç yıl sonra Beyoğlu’nda kuran şirketin çoğunluk hissesi 1975’te Koç Grubu’na devredildi. 

2008 yılına gelindiğinde ise Koç Topluluğu gıda perakendeden çekileceğini açıkladı ve yüzde 50,83 oranındaki hissesini Moonlight Perakendecilik ve T.A.Ş.’ye devretti. Moonlight Perakendecilik’in tamamı o dönem MH Perakendecilik’e aitti. 

Migros Türk ve Moonlight’ın 2009’daki birleşmesinin ardından şirketin ticari adı Migros Ticaret A.Ş. oldu. 

2015’e gelindiğinde Anadolu Grubu Holding, MH Perakendecilik’in sermayesinin yüzde 80,5’ini satın aldı. Hâliyle Migros hisselerinin de yüzde 40,25’inin dolaylı sahibi oldu. Bu nedenle, Anadolu Grubu hâlen, Migros’un stratejik ortağı konumunda. 

Temmuz 2015’te AG Anadolu Grubu Holding A.Ş., Migros’un %50 hissedarı olan MH Perakendecilik ve T.A.Ş.’nin sermayesinin %80,5’ini satın almak suretiyle Migros hisselerinin %40,25’ine dolaylı olarak sahip olmuştur. 

Toplam 2 bin 103 mağazası bulunan şirketin halka açık olan hisselerinin oranı ise yüzde 26,8. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU