Marvel evreninde Kaptan Amerika’nın ikonik kalkanını neler yok edebilir?

Kaptan’ın yok edilemez silahı bile bazı tehditlere karşı koyamıyor

Kaptan Amerika’nın kuşandığı en güçlü silah teknik olarak bir silah bile değil, onu bu kadar inanılmaz bir Marvel süper kahramanı yapan da bu.

Mutlak ölümle aranızda mucizevi bir metal kalkan dışında hiçbir şey olmadan İleri Fikir Mekaniği (Advanced Idea Mechanics - A.I.M.) birlikleriyle silahlı çatışmaya dalmak özel bir tür güven ister. Ama ne Steve Rogers tekdüze bir asker, ne de kalkanı sıradan bir metal parçası.

Kaptan’ın vibranyum çelik alaşımından oluşan kalkanı, şiddetli darbeleri (Hulk’ın yumrukları gibi), geri tepmeyi sahibine yansıtmadan soğurabiliyor. Ayrıca en düz zeminlerden pek hız kaybetmeden sekebildiği için Steve’in tek atışta birden çok hedef vurabilmesini sağlıyor.

 

kaptan amerika - kalkan - marvel.jpg

Kaptan Amerika'nın vibranyum çelik kalkanının parçalara ayrıldığına pek çok kez şahit olduk (Marvel)

 

ScreenRant'ta yer alan habere göre harika özelliklerine rağmen Kaptan’ın neredeyse yok edilemez Özgürlük Frizbisi bile Marvel çizgi romanlarında defalarca yamuldu, parçalara ayrıldı ve kırıldı. Hatta bir düzineden fazla karakter Kaptan’ın kariyeri boyunca kalkanını yok etti. Ama asıl keramet Kaptan’ın simgeleşmiş kalkanının bile kaldıramayacağı güçler ve enerji tiplerinde olabilir.

Kalkan pek çok darbeye, hatta Wolverine’in efsanevi pençelerine bile aldırış etmezken, Asgardlıların tanrısal gücü karşısında pek de bir şey yapamıyor.

Thor bir keresinde Steve’in ikonik dairesini yamultmakla kalmamış, alternatif bir zaman çizgisinde Odin Gücü (Odinforce) ile dolduğunda kalkanı yok etmişti.

Disney XD çizgi filmi Yenilmezler: Dünyanın Kuvvetli Kahramanları’nda Thor’un üçkağıtçı kardeşi Loki de Odin Gücü’yle Kaptan’ın kalkanını kırmıştı.

Kaptan’ın kırmızı, beyaz ve mavi Nazisavarını kıracak üçüncü Asgardlı mı? Asgard’ın korku tanrısı, Serpent. 2011 mini dizisi Fear Itself’te Serpent, Kaptan’ın kalkanını yakaladıktan sonra başının üstüne kaldırıp kalkanı bir karton parçası gibi ortadan ikiye ayırarak, mümkün olan en kötücül biçimde havasını atmıştı.

 

Serpent - Marvel.jpg
Serpent, kalkanı kolaylıkla yok etmişti (Marvel) 

 

Kalkanı tahrip edebilenler yalnızca Asgardlılar değil. Eğer herhangi bir tanrısal güçle yeterince sert şekilde vurulursa, neredeyse yok edilemez metal epey yok edilebilir hale geliyor.

Secret Wars çizgi roman mini dizisinde, Doktor Kıyamet, Beyonder diye bilinen kutsal varlığın kozmik gücünü çalmış ve yalnızca Kaptan Amerika’nın kalkanını değil, Kaptan Amerika’yı da yok etmişti.

Sonsuzluk Eldiveni mini dizisinde Deli Titan Thanos, Marvel’ın tüm Sonsuzluk Taşları’nı elde ettikten sonra Steve’in kalkanını elinin kudretli tersiyle paramparça etmişti.

Ama Kaptan Amerika’nın en sevdiği oyuncağını kırmak için ulvi bir varlık olmaya gerek yok. Avengers Sayı 215’te Dünya merkezli süper kötü Molekül Adam, Kaptan’ın kalkanını; Tony Stark’ın zırhı, Thor’un çekici ve Gümüş Sörfçü’nün tahtasıyla beraber, adeta un ufak etmişti.

Earth-94831 isimli alternatif zaman çizgisinde Kaptan, Birleşik Devletler hükümeti tarafından gönderilmiş soykırımcı Sentinellerin saldırısından Mutantları korumak için savaşırken ölmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ve Ultron Çağı isimli mini dizide Kaptan Amerika görünüşe göre hilekar bir yapay zekanın (Yenilmezler: Ultron Çağı’nda işareti verilmişti) kırdığı kalkanının parçalarından birinin üstüne çömelmiş şekilde görünüyor. Katil robotlar bu kadar hazır ve nazırken tanrısal güce kimin ihtiyacı var?

Ancak Kaptan’ın neredeyse yenilmez kalkanını tahrip eden en ilginç şeylerden biri vibranyum kanseri.

Kalkan, Doktor Kıyamet tarafından yok edildikten sonra Kaptan, Beyonder’ın gücünü kullanarak onu birleştirmişti. Maalesef yanlış yerleştirilmiş tek bir molekül, kalkanın her darbeyle yayılan bir kanser türü geliştirmesine sebep olmuştu. En değerli varlığını ıskartaya çıkarmaya razı olmayarak Kaptan dağılan diski kırık bir yemek tabağı gibi bantlayıp, şifa bulmak için yola koyulmuştu.

Ulysses Klaw’la savaş, kalkanın o kadar çok güç soğurmasına neden olmuştu ki, vibranyum kanserinin etkileri tersine döndü ve tekrar katılaştı.

Steve Rogers’ın kalkanı neredeyse kahramanın kendisi kadar ikonik. Kral Arthur ve Excalibur gibi Steve Rogers ve kalkanı da düşmanlarına adalet dağıtmakta ayrılmaz bir ikili. 

Kalkan hem sahibini hem de sayısız sivilin hayatını koruyan bir savunma silahı. Ve zaman zaman sahibi Kaptan Amerika gibi yok edilse de eninde sonunda eskisi kadar güçlü ve şaşmaz şekilde geri gelecek.

 

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU