70 yaşındaki çöpçü Hong Kong'daki çatışmalarda öldürüldü, Londra'da protesto edilen Pekin yanlısı bir bakansa "ciddi şekilde" yaralandı

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, adalet bakanının düştüğü ve elini yaraladığı Londra olayını "barbarca" bir saldırı diye niteledi

Daha önce de Pekin yanlısı olduğunu söyleyen bir kişi ateşe verilmişti (Reuters)

Cuma itibarıyla arka arkaya beşinci günde Hong Kong'u felç eden kaotik protestolarda, bir kişi gösteriler sırasında başına isabet eden bir cisimle öldü ve bir bakan Londra'da eylemcilerle yaşanan arbedede yaralandı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde maskeli eylemcilerin attığı görünen bir tuğlanın yaşlı bir çöpçünün kafasına isabet ettiği görülüyor.

Yetkililer 70 yaşındaki adamın yaralanma nedeniyle perşembe gecesi öldüğünü açıkladı. Hong Kong yönetimi öfkesini ifade ederek olayı "isyancıların kasıtlı eylemi" diye tanımladı ve polis bu vakaya bir cinayet soruşturması gözüyle yaklaştığını belirtti.

Gıda ve Çevre Temizliği Dairesi, çalışanının ölümü üzerine duyduğu derin üzüntüyü ifade etti ve ailesine destek sağlanacağını söyledi.

Bir hafta önce de, polisin kitleyi dağıtmaya yönelik müdahalesi sırasında eylemci bir öğrenci, çok katlı bir otoparkın üçüncü katından düşmüş ve bu çatışmalarda doğrulanan ilk ölüm olmuştu. Pazartesi günüyse bir protestocu, polis memuru tarafından karnından vurulmuş ve Pekin'i desteklediğini söyleyen bir kişi sokak ortasında ateşe verilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hem Çin hem de Hong Kong Özel İdari bölge hükümetleri sert bir açıklama yayımlayarak, adalet bakanı Teresa Cheng'in Birleşik Krallık'ta yaşadığı olayı kınadı.

Perşembe günü Londra'da katıldığı bir etkinlikte Hong Kong'dan anlaşmazlıkları çözme ve uzlaşı merkezi diye bahseden Cheng'in etrafı "katil", "utan" gibi sloganlar atan protestocu bir grup tarafından sarıldı.

Aylardır devam eden çalkantının en önemli tetikleyicilerinden biri olan Çin'e suçluların iadesi tasarısı için Baş Yönetici Carrie Lam'in adım atmasında önemli rol oynayan adalet bakanı, Hong Kong'daki demokrasi yanlısı hareketin başlı başına sevmediği bir isim.

Londra'da yaşanan olayın görüntüleri, bakanın güvenlik görevlilerinin durumun kontrolünü yeniden sağlayana kadar protestocu kalabalık içinde yürümeye çalışan Cheng'in yere düştüğünü gösteriyor.

Birleşik Krallık'taki (BK) Çin büyükelçiliği, Cheng'in itildiğini ve düştüğü esnada elinden yaralandığını söyledi.

Hong Kong hükümeti bakanın "bedenen ciddi bir hasar" aldığını söylerken Lam olayı "barbarca" bir saldırı diye niteledi.

Çin büyükelçiliğinin açıklamasında, "(Cheng'in) onlarca Çin karşıtı ve bağımsızlık yanlısı aktivist tarafından etrafı sarıldı ve saldırıya uğradı" ifadeleri yer aldı. Açıklamada bu olayın "şiddet yanlısı ve hukuk tanımaz faillerin" zorbalıklarını artık yurt dışına da taşıdıklarının göstergesi olduğu belirtildi.

BK'ya resmi şikayette bulunduğunu belirten Pekin yönetimi, Britanyalı makamları olayın faillerini adalete teslim etmeye çağırdı.

 

 

Bu, haziranda gösterilerin başlamasından bu yana Lam yönetiminin üst düzey yöneticilerinden birinin protestocularla fiziksel olarak karşı karşıya geldiği en doğrudan olaydı. Demokrasi yanlısı hareket, Pekin yönetiminin saldırdığını düşündükleri insan haklarının ve şehrin özerkliğinin korunmasını talep ediyor.

Cuma günü ofis çalışanları öğle yemeği arasındayken şehrin iş merkezlerinin bulunduğu merkezi alanda bir kez daha sokağa dökülen kalabalığa tanık oldu.

Ticaretle uğraşanlar, iş insanları ve yasaklanan yüz maskelerini takan kadınlar; işlerine dönmeden önce "Hong Kong'u özgürleştir, bizim çağımızın devrimi" sloganları attı.

Şehir merkezinde bu hafta içi her gün düzenli ve coşkulu şekilde düzenlenen eylem manzaraları, Çin medyasının tüm demokrasi yanlılarını "isyancılar" diye resmettiği haberlerin aksine protesto hareketinin halkın genelinden derin bir destek almayı sürdürdüğünü gösteriyor.

Reuters haber ajansına konuşan ve sadece ilk ismini veren 31 yaşındaki ofis çalışanı Nicole şunları söyledi:

Bu son birkaç ayda yaşananlar halkı üzüyor. Hükümet sadece göstericileri kınadığını söylüyor(...) Şehrimizde neden bu kadar çok gösterici bulunduğunu ve sıradan vatandaşların onları neden desteklediğini asla düşünmüyorlar.

Hong Kong 24 Kasım'da gerçekleşecek yerel seçimlere hazırlanıyor ve muhalif siyasetçiler yöneticileri seçimleri iptal etme bahanesi yaratmak amacıyla polisle göstericiler arasındaki çatışmayı kızıştırmakla suçluyor.

Bu hafta gerçekleşen çatışmaların merkezinde yer alan şehrin hemen dışındaki Hong Kong Çin Üniversitesi kampüsündeki göstericiler, büyük bir otoyolu kesmiş ve eğer hükümet seçimlerin planlandığı şekilde gerçekleştirmeye söz vermezse yolu trafiğe açmayacaklarını ve başka belirsiz sonuçları olacağını dile getirmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU