CHP-İYİ Parti cephesinde 'düğüm' başlıkları: İzmir, Gaziantep, Bodrum

İki parti 50 ilde ortak aday konusunda anlaştı, Bodrum krizi son anda çözüldü ama İzmir ile Gaziantep'te sorun büyük

CHP ve İYİ Parti şimdiye dek 21 büyükşehir belediyesi üzerinde anlaştı. 12 il İYİ Parti’de, 15 il de CHP’de kaldı. Üzerinde anlaşılan toplam il sayısı ise 50.

31 Mart yerel seçimi için aday belirleme çalışmaları sürerken CHP-İYİ Parti ittifakında yeni pürüzler var. İzmir ve Gaziantep şimdilik en sorunlu adres gibi görünüyor. Bodrum'da ise İYİ Parti'nin 'kırmızı çizgimiz' dediği isim üzerinde uzlaşma son anda sağlandı. 

İzmir'de Kocaoğlu hamlesi dengeleri nasıl değiştirecek?

CHP için aday belirleme sürecinin sürprizi İzmir oldu. Mevcut Başkan Kocaoğlu'nun 3 ay önce yaptığı 'Aday olmayacağım' açıklaması nedeniyle kentte yeni isimler üzerinde çalışmalar sürüyordu. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in adı öne çıkar çıkmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu soluğu Ankara’da aldı ve Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile görüşerek aday olmak istediğini söyledi. 

Kılıçdaroğlu daha Parti Meclisi toplantısına girmeden gazetecilere 'Ben adayım' açıklamasını da yaparak bir anlamda ‘ön alan’ Kocaoğlu’nun bu hamlesi İzmir için tüm hesapları alt üst etti.

 

 

Kocaoğlu'nun Ankara çıkartmasından önce Tunç Soyer’in İzmir adayı olarak açıklanacağı konuşuluyordu. Ama ne Merkez Yönetim Kurulu’nda ne de Parti Meclisi’ne sunulan listede İzmir için isim yer aldı. 

CHP kulislerine yansıyan bilgilere göre Kocaoğlu'nun son anda yarışa katılma kararının arkasında adları öne çıkan Tuncay Özkan ile Tunç Soyer’i engelleme hesabı yatıyordu. Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi de Kılıçdaroğlu ile Kocaoğlu’nun görüşmesini köşesine taşıdı ve şu diyaloğa yer verdi:

Kocaoğlu Kılıçdaroğlu’na “Size Tunç Soyer ve Tuncay Özkan olursa olmaz demiştim” diye itirazlarını sıralıyor. İki isme itirazını belirttikten sonra Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur başta olmak üzere bir-iki ismin olabileceğini söylüyor. Zaten görüşme çok uzun sürmüyor.

Tunç Soyer adı, Kocaoğlu’ndan önce İYİ Parti itirazıyla karşılaşmıştı çünkü Soyer, 12 Eylül yargılamaları döneminde savcı olarak görev yapan, MHP iddianamesini hazırlayan Nurettin Sözen’in oğlu. Bu nedenle ülkücü tabanın Soyer’e oy vermeyeceği konuşulmuştu. Nitekim dünkü PM’den İzmir için bir adayın çıkmaması, hem Kocaoğlu’nun son manevrasına hem de Soyer’e İYİ Parti ‘çekincesi’ne bağlanıyor.

Gaziantep’te Celal Doğan sürprizi

CHP’de adaylık konusu düğüm haline gelen tek il İzmir değil. Gaziantep’te de eski Belediye Başkanı Celal Doğan’ın ‘yeniden adayım’ açıklamasıyla hararetlenen bir tartışma var.

 

Uzun yıllar CHP’de siyaset yapan, daha sonra HDP’den İstanbul Milletvekili olan Celal Doğan CHP ve İYİ Parti'nin ortak adayı olacağını söyledi. Bu açıklamaya İYİ Parti cephesinden hızla itiraz geldi çünkü Gaziantep için aday belirleme hakkı İYİ Parti'de. Teşkilat İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın "Milliyetçi, mukaddesatçı ve demokrat seçmenler nezdinde gittikçe yükselen desteğimizi önlemek için maksatlı olarak yaptırılan 'sözde haberler' gerçek dışıdır. Gaziantep Büyükşehir adayımız, yaptırdığımız anket sonuçları da dikkate alınarak İYİ parti tarafından belirlenecektir" dedi. Bu çıkışın hemen ardından partinin Genel Sekreteri Cihan Paçacı da konuştu ve Celal Doğan'ın sorulması üzerine şu yanıtı verdi:

“Biz aday adaylarımızla ilgili anket çalışması yaptırıyoruz. Anketin sonucuna göre de büyükşehir adayımızı açıklayacağız. Bunun dışında diğer söylentiler ve gelişmeler gerçek dışıdır”  

 

Konu PM sonrasında açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’a da soruldu. Torun soruya şu yanıtı verdi:

"Tabi Gaziantep şu anda yaptığımız ittifak görüşmeleri çerçevesinde İYİ Parti tarafından Büyükşehir adayı değerlendirilecek. Tabi Celal Doğan’ın adaylığı da zaman zaman kamuoyu nezdinde de gündeme geliyor. Ama henüz konuşulmuş ve üzerinde değerlendirme yapılmış bir konu değil."

Gelinen son noktada Gaziantep için gözler İYİ Parti'de. 

Tartışması büyük ilçe: Bodrum

CHP-İYİ Parti ittifakında ‘tartışmalı’ bir diğer adres Bodrum'du… İYİ Parti, Bodrum’dan Mehmet Tosun’un aday gösterilmesi konusunda ısrarcıydı, 'kırmızı çizgimiz' diyorlardı. Mevcut yönetimin CHP'de olması nedeniyle Tosun adına CHP örgütünden direnç geldi. Kılıçdaroğlu ve Akşener formül aradı ve Tosun’un CHP listesinden yarışa girmesi konusunda mutabakata varıldı. Parti yönetimlerinden onay çıkınca Mehmet Tosun’un CHP listesinden Bodrum adayı olarak yarışa katılması kesinleşti. İYİ Parti Genel Sekreteri Cihan Paçacı son durumu dünkü Başkanlık Divanı toplantısından sonra açıkladı. Paçacı şöyle konuştu:

“Bodrum halen CHP belediyesi. Ancak bizim adayımız Sayın Tosun, yapılan kamuoyu araştırmalarında çok önde çıkan bir sonuçla karşımızda ve karşılıklı iki partinin anlaşmadan girdiği bir seçimde büyük bir avantaj sağlıyor. Ama böyle bir şey yaptığınız taktirde de CHP’ye ait olan belediyede bir rekabet sağlamış oluyorsunuz. O da büyükşehire yansıyor. Dolayısıyla bunu çözmek için iki partinin ortak adayı olarak Sayın Tosun’un, CHP listesinden seçimlere katılacağı yönüne bir anlaşma yapıldı.”
 

Ve CHP-İYİ Parti ittifakında son durum: İki parti şimdiye dek 21 büyükşehir belediyesi üzerinde anlaştı. 12 il İYİ Parti’de, 15 il de CHP’de kaldı. Üzerinde anlaşılan toplam il sayısı ise 50.

 

DAHA FAZLA HABER OKU