Dünya Mirası listesindeki tarihi Japon kalesi yandı

Dünya Mirası listesinde bulunan Japonya’nın Shuri Kalesi yandı. 500 yıl önce yapılan tarihi komleksin 7 binası tamamen kül oldu

Fotoğraf: Reuters

Japonya’nın Okinawa kentinde bulunan ve 2000 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Mirası listesine alınan Shuri Kalesi’nde yangın çıktı. 02.40 civarında başlayan ve kale kompleksinde yer alan ahşap binalara sıçrayan yangın 13.30 sıralarında söndürülebildi.

afp iç 1.jpg
Fotoğraf: AFP

 

İtfaiye yetkilileri, 4 bin 800 metrekarelik alana yayılan kalede, "Seiden" adı verilen ana bina, "Hokuden" denilen kuzey bina ve "Nanden" adı verilen güney binanın da aralarında olduğu 7 ahşap yapının tamamen kül olduğunu açıkladı.

ap2 iç 2.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Yetkililer, yangından ölen ya da yaralanan kimse olup olmadığının henüz bilinmediğini ancak kalenin civarında ikamet eden 30'dan fazla kişinin geçici olarak tahliye edildiğini belirtti.

Kalenin, ana binasında başladığı tahmin edilen yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

afp iç 3.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Japonya Kabine Baş Sekreteri Yoshihide Suga, Shuri Kalesi'nin, Okinawa için son derece önemli bir sembol olduğunu belirterek hükümetin, kaleyi yeniden inşa etmek için elinden geleni yapacağını söyledi.

1 Eylül 1993 afp.jpg
Shuri Kalesi'nin 1 Eylül 1993'te çekilmiş fotoğrafı / Fotoğraf: AFP 

 

Ryukyu Krallığı döneminde, yaklaşık 500 yıl önce inşa edilen Shuri Kalesi, İkinci Dünya Savaşı sırasında tamamen hasar görse de daha sonra restore edilmiş ve 1992'de milli park olarak ziyarete açılmıştı. Kale, 2000'de de Dünya Mirası listesine alınmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU