Galatasaray’ın gelirleri arttı ama zararda

Uluslararası denetim şirketi KPMG, 8 Avrupa şampiyonunun verilerini inceledi. 2017-2018 sezonunda en yüksek gelir 689 milyon euroyla Barcelona’ya ait. Galatasaray yıllık gelirini yüzde 19’la en çok arttıran kulüp oldu ancak gideri gelirinden daha fazla

Fotoğraf: AA

Küresel Spor Danışmanlığı (KPMG) tarafından 2017-2018 sezonu iş performansları “Avrupa Şampiyonları 2019” raporu yayımlandı. Raporda geçtiğimiz sezon kendi liglerinde şampiyon olan Barcelona, Bayer Münih, Porto, Galatasaray, Juventus, Manchester City, Paris Saint-Germain ve PSV Eindhoven takımlarının gelirleri yer aldı.

En fazla gelir olan kulüp 689 milyon euroyla Barcelona olurken Barcelona’yı 596 milyon euro gelirle Bayer Münih takip etti. Geçtiğimiz sezonun Premier Lig şampiyonu Machester City 568 milyon Euro gelirle üçüncü sırayı aldı.

Gelirini en çok arttıran kulüp Galatasaray

2017-2018 sezonunda gelirini en çok arttıran kulüp yüzde 19 oranla Süper Lig’i şampiyon tamamlayan Galatasaray oldu. Galatasaray’ı yüzde 12 oranla Fransız devi Paris Saint-Germain takip etti.

Galatasaray’ın gelirlerinin en büyük kısmı yüzde 43 ile ticari faaliyetlerinden geldi. Yayın haklarından yüzde 32 oranında gelir elde eden kulüp, maçlardan ise yüzde 25 gelir elde etti. 

GS’nin giderleri gelirlerinden fazla 

Rapora göre kulüplerin gelirlerinin artması sportif faaliyetlerin yanında ticari faaliyetlerinde artmasına bağlı olarak gelişti. Bu gelişim kulüplerin giderlerini de arttırıyor. 689 milyon euro ile en çok geliri olan Barcelona’nın sadece personel gideri 562 milyon euro.

En çok kazanan ikinci takım olan Bayer Münih’in 596 milyon euroluk gelirine karşılık, 303 milyon euro gideri var. Galatasaray kulübü 114 milyon euro geliri olmasına rağmen giderleri çok fazla olmasından dolayı 49 milyon euro zarar ettiğini açıkladı.

 

 

Stadyum doluluk oranı en çok Bayer Münih’de

Maçları stadyumda izleme oranına bakıldığında yüzde 100 doluluk oranıyla Bayer Münih göze çarpıyor. Bayer Münih’in bu doluluk oranıyla oynaması bilet fiyatlarını düşük tutması etkili oldu. Bu oran Galatasaray’a bakıldığında yüzde 79 iken Barcelona’da ise yüzde 66 seviyesinde kaldı.
 

DAHA FAZLA HABER OKU