Yüzü, burnu, kafatası olmadan doğan bebek günlerdir hayata tutunuyor

Portekiz’de bir bebek burnu, gözleri ve kafatası olmadan doğdu. Birkaç saat yaşar denilen bebek yaşama tutunmaya devam ederken, hamilelik sürecinde sorunu fark etmeyen doktoru açığa alındı

Genç çift her şeye karşın bebeklerinin yaşaması için mücadele ediyor (AA)

Bir bebeğin gözleri, burnu olmadan ve kafatasında eksik kısımlarla doğması üzerine Portekiz Tıp Konseyi, aleyhinde ihmal iddiaları bulunan kadın doğum uzmanını 6 ay süreyle açığa aldı.

Dr. Artur Carvalho’nın özel bir klinikte Rodrigo diye bilinen çocuğun annesine üç zorunlu ultrason yaptığı bildirildi. Doktor herhangi bir olumsuzluk bildirmemişti.

Ama anne daha sonra henüz 6 aylık hamileyken farklı bir klinikte daha ayrıntılı bir 5D ultrason çektirdi.

Oradaki doktorlar anormallik olasılığından bahsetmiş olsa da, Rodrigo'nun teyzesi Calvalho'nun bu endişeleri göz ardı ettiğini söyledi.

Rodrigo’nun yerel bir yayına konuşan teyzesi, “(Calvalho) yüzün bazı kısımlarının, bebeğin yüzü annenin karnına yapışık durduğu için (ultrasonlarda) bazen görünür olmadığını söylemişti” dedi.

Deformasyonlarının derecesi ancak bebeğin Setubal'daki bir hastanede gerçekleşen doğumundan sonra belli oldu.

 

 

Dr. Carvalho suçlamalar hakkında açıklama yapmadı.

Fakat o günden bu yana doğum uzmanına yönelik başka bebeklere ilişkin 6 şikayet daha olduğu ortaya çıktı. Bazıları 10 yıldan daha öncesine dayanıyor.

Her ne kadar Rodrigo'nun yalnızca birkaç saat yaşayabileceği söylense de, hastanede iki haftadan uzun bir süredir hayatta. 

Vakayla ilgili endişeler Portekiz’de manşetlerdeki yerini alırken, Dr. Carvalho’nun bebeklerde sağlık sorunlarını tespit edemediği iddiasıyla ilgili diğer şikayetler de ortaya çıktı.

2011'deki başka bir vakada bir bebek deforme olmuş bacaklar, yüz şekli bozukluğu ve ciddi beyin hasarıyla doğmuştu.

BBC'nin aktardığına göre çocuğun annesi Laura Afonso, Publico gazetesine verdiği demeçte Dr. Carvalho aleyhinde suç duyurusunda bulunduğunu ama savcının bunu reddettiğini söyledi.

Afonso'nun şu an 8 yaşında olan çocuğu çok sayıda ameliyat geçirmiş olsa da konuşamıyor ya da yürüyemiyor.

Gazetede ayrıca 2007'de doğumundan birkaç ay sonra ölen bir bebeğe dair açılan başka bir ceza davasının da duruşma yapılmaksızın düştüğü bildirildi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU