Trump: Türkiye'ye yaptırımları kaldırıyoruz

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da yaptığı basın açıklamasında Hazine Bakanlığı'na Türkiye'ye yönelik yaptırımları kaldırma talimatı verdiğini ancak Türkiye'den bazı taahhütleri de yerine getirmesini beklediklerini söyledi

Fotoğraf: Reuters

Türkiye’nin Rusya ile vardığı mutabakatın ardından “Güvenli bölge kuruldu, ateşkes bozulmadı” açıklaması yapan ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da yeni bir basın açıklaması yaptı. 

Türkiye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması emrini verdiğini söyleyen Trump, şöyle konuştu: 

Bu sabah Türkiye hükümeti, Suriye’deki çatışmaları ve müdahaleyi bitirecekleri ve ateşkesin kalıcı olacağıyla ilgili yönetimimi bilgilendirdi. 

Dünyanın o kısmında “kalıcı” kelimesi biraz tartışmaya açık olabilir ancak ben kalıcı olacağına inanıyorum. 

Bu nedenle Hazine Bakanlığı’na, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğu bölgesindeki Kürtlere yönelik hamlesine cevaben 14 Ekim’de uyguladığımız yaptırımları kaldırma talimatı verdim. 

Yaptırımlar, bizi mutsuz eden bir şey olmadığı sürece kaldırılacak. 

Bu, ABD tarafından yaratılan bir sonuç. Bölgedeki ülkeler, Türkiye’ye yardım etme sorumluluğunu almalı. Başka ülkelerin de dahil olduğunu görmek istiyoruz. 

Biz petrolü güvence altına aldık. Bu bölgelerde az sayıda askerimiz kalarak petrolü koruyacak. Gelecekte onunla ilgili ne yapacağımıza karar vereceğiz. 


ABD Başkanı ayrıca, “Türkiye, dini ve etnik azınlıkların korunması dahil verdiği taahhütleri yerine getirmemesi halinde, çelik ve diğer ürünlerin ihracatı üzerindeki vergilerin artırılması da dahil yaptırım uygulama hakkımızı saklı tutuyoruz" dedi.

Trump, Türkiye’nin IŞİD ile ilgili verdiği sözleri de yerine getirmesini beklediklerini söyleyerek “Kürtlere destek olmalılar” dedi. 

Türkiye ve Suriye arasında oluşturulan 32 kilometrelik güvenli bölge hakkında da konuşan Trump, “Çok daha barışçıl ve istikrarlı bir bölge kuruyoruz. Güvenli bölge… İlginç bir terim. Umarım o bölge güvenli olur. Yıllar boyunca binlerce insan o güvenli bölgede öldürüldü. Sanırım artık daha güçlü bir şeyimiz var” dedi. 

 “Türkiye, Suriye ve her kesimden Kürt, yüzyıllardır savaşıyor. Onlara harika bir hizmet sunduk ve şimdi dışarı çıkıyoruz” diyen Trump, sözlerine “Orada 30 gün boyunca olmamız gerekiyordu ve bu yaklaşık 10 yıl önceydi. Şimdi çıkıyoruz. Hızlı bir vuruş olması gerekiyordu, oldu da… 10 yıl sürmesinin dışında” ifadeleriyle devam etti. 

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien’a Türkiye’ye gelen Amerikan delegasyonunu başarılı şekilde yönettikleri için teşekkür eden  Donald Trump şöyle devam etti:

Amerikan delegasyonunun yaptığı pazarlık sayesinde beş günlük ateşkeste Kürt savaşçılar, bölgeyi güvenli şekilde terk edebildi.  Sayısız hayat, pazarlığımız sayesinde kurtuldu. Sonuca bir damla Amerikan kanı dökülmeden ulaşıldı. 


Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Kobani ile görüştüğünü söyleyen ABD Başkanı, “Harika insan, SDG komutanı, ABD’nin yaptığı şey için inanılmaz derecede müteşekkirdi. Kendileri, IŞİD’in çok sıkı kilit altında tutulduğunu, cezaevlerinden az sayıda firar gerçekleştiğini, onların da büyük bir kısmının yeniden yakalandığını aktardı” dedi. 
 
Avrupa Birliği’ne de seslenen Donald Trump, AB’nin ABD tarafından yakalanan yabancı savaşçıları alıp yargılanmak üzere ülkelerine götürmeleri gerektiğini söyledi. 

Trump, “AB, çok uzun süredir yapmaları gerekeni yapmakta kayıtsızdı. Sonunda harekete geçmeleri için bir şans” diye konuştu. 

“Amerikan güçleri son iki yıldır IŞİD halifeliğinin yüzde 100’ünü mağlup etti. SDG’ye fedakârlıkları için teşekkür ediyoruz” diyen ABD Başkanı, “Şimdi Türkiye, Suriye ve bölgedeki diğerleri, IŞİD’in yeniden bir bölgeyi almamasını sağlamalı. Orası onların mahallesi, çaresine onlar bakmalı” ifadelerini kullandı. 

Donald Trump, konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederek, yakında bir araya gelebileceklerini söyledi.

ABD Başkanı ayrıca, Suriye Demokratik Güçleri Komutanı Mazlum Kobani'ye de teşekkür etti. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU