Irak'ta Haşdi Şabi'ye Yeşil Bölge'nin korunması görevi

Başbakan Abdulmehdi, yaklaşan protesto dalgasını önlemek amacıyla yeni bir güvenlik birimi oluşturarak protestolara karşı hazırlığa başladı

Irak Başbakanı Abdulmehdi, Pazartesi akşamı gerçekleşen Ulusal Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü toplantısına başkanlık etti / Fotoğraf: Irak Haber Ajansı - INA

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, bu ayın başlarında yaşanan büyük protesto gösterilerinin parçası olarak önümüzdeki günlerde başlayabilecek yeni bir protesto gösterisi dalgasına karşı hazırlanırken Bağdat'ta olağanüstü bir güvenlik paketi devreye soktu.

Haşdi Şabi’ye Yeşil Bölge’nin korunmasında görev

Abdulmehdi, Bağdat’ın Erbain (Kırkıncı Gün) Ziyareti’ne yönelik aldığı olağanüstü güvenlik önlemleriyle birlikte askerlerin büyük bir bölümünün diğer noktaların güvenliğini sağlamakla meşgul olacağından Bağdat’ın merkezinde bulunan Yeşil Bölge'deki resmi kurumların güvenliğini artırmak için Haşdi Şabi’yi de görevlendirmiş gibi görünüyor.

Yetkili kaynaklara göre Başbakan, Haşdi Şabi Heyet Başkanı Falih el-Fayyad’dan hükümetin genel merkezini, ABD ve İngiltere Büyükelçiliklerini ve hayati öneme sahip kurumların merkezlerini içeren Yeşil Bölge'nin etrafına konuşlandırmak için bir öncü grup atamasını istedi.

Göstericiler yeni protestoların başlayacağı tarihi tartışıyorlar

Öte yandan göstericiler, yeni protesto gösterileri dalgasını ne zaman başlatacaklarını tartışıyorlar. Bazıları önümüzdeki hafta Kerbela’da yapılacak olan ve milyonlarca kişinin katılması beklenen Erbain (Kırkıncı Gün) Ziyareti törenlerinde başlatılmasını isterken bazıları da Irak'ın en önemli Şii dini liderlerinden Ayetullah Ali es-Sistani'nin Bağdat’taki protestolarda göstericilerin öldürülmesinden sorumlu olanların açıklanması için hükümete verdiği son tarih olan bu ayın 25’inde başlatılmasını tercih ediyor.

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan çevirdiği habere göre, habere göre, Başbakan’ın protestoculara sokağa dökülmeyi bırakmaları yönündeki çağrıları, organizasyon faaliyetlerini sürdüren göstericilerde karşılık bulmazken protestocu gençler arasında yeni protesto gösterilerinin başlayacağı tarih olarak bu ayın 25’inin daha fazla kabul gördüğü belirtiliyor.

Yeni bir birim oluşturuldu

Başbakan Abdulmehdi, yaklaşan protesto dalgasını önlemek amacıyla yeni bir güvenlik birimi oluşturarak protestolara karşı hazırlığa başladı. Olağanüstü durumlarda toplanan, üst düzey sivil ve askeri yetkililerin bulunduğu Ulusal Güvenlik Konseyi, Pazartesi günü Başbakan Abdulmehdi başkanlığında toplandı. Toplantıda Yasaları Koruma Kuvvetleri Komutanlığı’nın kurulmasıyla ilgili bir takım konular ele alındı.

Toplantıya ilişkin Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan ve Independent Arabia’nın ulaştığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Ulusal Güvenlik Konseyi, büyük sosyal faaliyetlerin ve yasaların korunması, Anayasa ile güvence altına alınan barışçıl protesto gösterisi düzenleme özgürlüğünün tesisi, tüm illerde göstericilerin ve görüşlerini barışçıl bir şekilde ifade etme özgürlüklerinin korunması ve insan haklarının dikkate alınmasının yanı sıra kamu tesislerinin işleyişi, trafik ve yol akışı, kamu ve özel mülklerin korunması ve toplumun güvenliğinin sağlanması amacıyla Yasaları Koruma Kuvvetleri Komutanlığı’nın oluşturulması kararı almıştır”

Hükümet endişeli

Gözlemcilere göre Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada kullanılan dil, yaklaşan protesto gösterileri dalgası sırasında önceki gerginliklerin tekrarlanması ve Başbakan Abdulmehdi'nin şahsi konumunu tehdit eden yeni kayıpların yaşanmasından endişe edildiğini yansıtıyor.

Independent Arabia’ya konuşan güvenilir kaynaklar, Başbakan Abdulmehdi’nin Pazartesi günü oluşturulan Yasaları Koruma Kuvvetleri Komutanlığı’nın başına getirilecek ismi seçmeden önce Şii din adamı Mukteda es-Sadr’ın liderlik ettiği siyasi-dini aktörlerle iletişime geçtiğini belirttiler. Kaynaklar, tıpkı önceki senelerde olduğu gibi Irak Komünist Partisi ile koordineli olarak protesto gösterilerinde yoğun bir şekilde katılım gösteren Sadr taraftarlarının önümüzdeki protesto gösterilerinde aktif rol oynayabileceğini söylediler.

Sadr yanlıları  ve Komünistler

Sadr yanlıları ve Komünistler, protestolar sırasında büyük organizasyon yeteneklerine sahipler. Bu nedenle gözlemciler önümüzdeki gösterilerin büyük ve örgütlü olacağını belirtiyorlar.

Bununla birlikte kaynaklar Başbakan’ın Mukteda es-Sadr’a protestocular ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmaları engellemek ve kayıpları önlemek amacıyla Yasaları Koruma Kuvvetleri Komutanı ile gösterilerin organizatörleri arasında koordinasyon olasılığı olup olamayacağını sorduğunu belirttiler.

Tarafların bu konuda daha önce bir anlaşmaya varıp varamadığına dair herhangi bir bilgi vermeyen kaynaklar,  ancak Abdulmehdi’nin Sadr’a Yasaları Koruma Kuvvetleri’nin komutanlığına oldukça tanınmış bir subay olan eski Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü emekli Tümgeneral Abdulkerim Halef’in ismini önermiş olabileceğini belirttiler.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Seda Demiröz

https://www.independentarabia.com/node/64121

DAHA FAZLA HABER OKU