Pompeii'de gladyatör dövüşünü resmeden fresk bulundu

Merdiven boşluğunun altındaki duvara yapılan resim, Regio V sahasında keşfedildi

(Pompei Arkeoloji Parkı)

Antik Roma şehri Pompeii’de çalışan arkeologlar, gladyatör dövüşünü resmeden iyi korunmuş bir fresk buldular.

Duvar resmindeki sahne, farklı zırh ve silahlarıyla iki tip gladyatör (bir murmillo ve bir Trakyalı) arasındaki dövüşün sonunu gösteriyor. Biri zafer kazanırken, diğeriyse ölüyor.

Henüz ziyarete açılmayan arkeolojik parkın Regio V sahasındaki bu son keşif, bir merdiven boşluğunun altındaki duvarda bulundu. Burası muhtemelen gladyatörlerin uğrak mekanı olan bir meyhaneydi ve üst katında da gladyatörlere konaklama imkanı sunuyordu.

Guardian’da yer alan habere göre Pompeii Arkeolojik Parkı Genel Müdürü Massimo Ossana, “Bu mekanın gladytörlerin sık geldiği bir yer olması çok muhtemel” dedi.

Bu freskte özellikle ilgi çekici olan şey, kaybeden gladyatörün göğsündeki ve bileğindeki yaraların çok gerçekçi resmedilmesi. Dövüşün sonunda ne olduğunu bilmiyoruz; ölmüş de olabilir merhamet görmüş de...

Avrupa Birliği’nin finanse ettiği Büyük Pompeii Projesi geçen yıl başladığından beri Regio V’teki kazılarda onlarca keşif yapıldı. Mart’ta, üstü fresklerle kaplı bir “fast food” tezgahı

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

(thermopolium) bulundu. Evde birbirine sokulmuş halde bulunan iki kadın ve üç çocuğa ait iskeletlerin de dahil olduğu insan kalıntıları da Regio V’te keşfedilenler arasındaydı.

2013’ten beri her yıl neredeyse 4 milyon ziyaretçi ağırlayan Pompeii Arkeolojik Parkı’nda pek çok çalışma yapıldı. UNESCO 2013’te İtalyan yetkilileri, Pompeii Arkeolojik Parkı’nın daha iyi korunması gerektiği, aksi takdirde Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi’ne alınacağına dair uyarmıştı.  

İtalya Kültür Bakanı Dario Franceschini, “Birkaç yıl önce Pompeii arkeolojik sahası dünyada olumsuz imajıyla biliniyordu: Çökmeler, grevler ve güneş altında uzun turist kuyrukları...” diye konuştu.

Artık bu alan, iyi bir arkeolojik saha. Ve hepsinden önemlisi, yeni kazılara ve araştırmalara başladık. Bu freskin keşfi; Pomepi’nin bugünün ve geleceğin arkeologları için tükenmez bir araştırma ve bilgi madeni olduğunu gösteriyor.

 

Independent Türkçe için derleyen: Onur Bayrakçeken

DAHA FAZLA HABER OKU