Birleşmiş Milletler’den operasyon yorumu: Srebrenitsa gibi yerlerin “güvenli bölgelerinde” acı tecrübelere şahit olduk

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna operasyon kararı almasının ardından Birleşmiş Milletler’den açıklama geldi. Reuters’a konuşan bir BM yetkilisi, sivillerin “yerinden edilmelerinden” ve “vahşetten” korunacağını ümit ettiklerini söyledi

Suriye'nin kuzeydoğusuna gerçekleşecek operasyonla ilgili Birleşmiş Milletler'den açıklama geldi/ Fotoğraf: Reuters

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında dün gece gerçekleşen telefon görüşmesinin ardından Türkiye’nin uzun süredir planladığı Fırat'ın doğusuna yönelik operasyon için harekete geçilme kararı alındı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Silahlı kuvvetlerinin dahil olmayacağı ve desteklemeyeceği operasyon için ABD’li güçlerin bölgeyi tamamen terk etmesi bekleniyor. 

“Türkiye’nin, ABD tarafından son iki yıldır, bölgede yakalanan IŞİD savaşçılarından sorumlu tutulacağı” kararının da alındığı operasyonla ilgili Birleşmiş Milletler’den (BM) bir açıklama geldi. 

BM’nin bölgesel insani koordinasyonundan sorumlu Panos Moumtzis, Reuters’a yaptığı açıklamada Türkiye’nin kuzeydoğu Suriye’ye yapacağı askeri operasyonda sivillerin ayrıştırılması gerektiğini vurguladı. 

Moumtzis, BM’nin sivillerin “yerinden edilmelerinden” ve “vahşetten” korunacağını ümit ettiğini aktardı. 

Olası yardımlar için acil durum planı oluşturulduğunu söyleyen Panos Moumtzis, Birleşmiş Milletler’in Srebrenitsa gibi yerlerin “güvenli bölgelerinde” acı tecrübelere şahit olduğunu söyledi. 

Moumtzis, “En iyisini ümit ediyor, en kötüsüne hazırlanıyoruz” dedi. 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU