Rusya, Letonya, Estonya ve Finlandiya sınırındaki bazı demiryolu geçişlerini durdurdu
Rusya hükümeti, 1 Temmuz itibarıyla Letonya, Estonya ve Finlandiya sınırında bulunan bazı demiryolu sınır kapılarından geçişlerin geçici olarak durdurulmasına karar verdi.
Rusya hükümeti tarafından yayımlanan kararnameye göre, ülkenin Letonya, Estonya ve Finlandiya ile olan devlet sınırındaki belirli demiryolu sınır kapılarının faaliyetleri askıya alındı.
Karar kapsamında, St. Petersburg-Finlandskiy ve Vıborg istasyonları da geçici olarak kapatılan demiryolu geçiş noktaları arasında yer aldı. Kararnamede, söz konusu güzergahlardan "kişilerin, taşıtların, malların ve yüklerin hareketinin geçici olarak durdurulduğu" belirtildi.
Geçici olarak kapatılan sınır kapıları arasında Finlandiya sınırındaki Karelya bölgesinde bulunan Vartsila ve Lyuttya ile Leningrad bölgesindeki Svetogorsk geçiş noktaları da yer aldı.
Ayrıca Estonya sınırındaki Peçorı-Pskovskiye ile Letonya sınırında bulunan Pskov bölgesindeki Pıtalovo demiryolu sınır kapılarının da uygulama kapsamında geçici olarak kapatıldığı bildirildi.
Kararın ne kadar süreyle yürürlükte kalacağına ilişkin ise açıklama yapılmadı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prof. Dr. Fuat Sezgin'i vefatının 8. yılında andı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vefatının 8'inci yılında Prof. Dr. Fuat Sezgin'i yayımladığı mesajla andı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Prof. Dr. Fuat Sezgin'in bilim ve teknoloji alanına yaptığı katkılara dikkat çekti.
Erdoğan, mesajında, "Ortaya koyduğu büyük vizyonla, yaptığı çalışmalarla, müellifi olduğu eserlerle bilimde ve teknolojide bizlere çok önemli bir miras bırakan Prof. Dr. Fuat Sezgin hocamızı ebediyete irtihalinin 8'inci yılında rahmetle yad ediyorum." ifadelerini kullandı.
Venezuela'daki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 1943'e çıktı
Venezuela'da 24 Haziran'da meydana gelen depremlerin ardından arama kurtarma çalışmaları sürerken, hayatını kaybedenlerin sayısının 1943'e yükseldiği bildirildi.
Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Jorge Rodriguez, ülkeyi vuran iki büyük depremin ardından son duruma ilişkin televizyondan açıklama yaptı.
Rodriguez, depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısının 1943'e, yaralı sayısının 10 bin 571'e yükseldiğini belirtti.
Bakan Çiftçi: 2 bin 763 kontrol ve arama noktası uygulamasına son verildi
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, "Terörsüz Türkiye" hedefi kapsamında Emniyet ve Jandarma tarafından yürütülen toplam 2 bin 763 kontrol ve arama noktası uygulamasına son verildiğini açıkladı.
Bakan Çiftçi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığı olarak yürütülen çalışmalar kapsamında 2 bin 560'ı Emniyet, 203'ü Jandarma sorumluluğunda olmak üzere toplam 2 bin 763 kontrol ve arama noktası uygulamasının kaldırıldığını bildirdi.
Yılbaşından bu yana sürdürülen ikna çalışmaları hakkında da bilgi veren Çiftçi, 2'si gri, 1'i sarı kategoride olmak üzere toplam 134 PKK/BTÖ mensubunun güvenlik güçlerine teslim olduğunu hatırlattı.
Çiftçi, açıklamasında, "Muhterem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde; milletimizin birlik ve beraberliğini daha da güçlendirerek Terörsüz Türkiye hedefimize kararlılıkla ilerliyoruz." ifadelerini kullandı.
Müsavat Dervişoğlu: Milyonlarca emeklimiz açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm ediliyor
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, 30 Haziran Dünya Emekliler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, "Ne yazık ki milyonlarca emeklimiz, yılların emeğinin karşılığını alamıyor, açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm ediliyor" ifadelerini kullandı.
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, 30 Haziran Dünya Emekliler Günü dolayısıyla sosyal medya hesabından yayımladığı mesajda, şu ifadeleri kullandı:
"Bugün, ömrünü bu ülkeye emek vererek geçirenlerin günü… Ne yazık ki milyonlarca emeklimiz, yılların emeğinin karşılığını alamıyor, açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm ediliyor. Emekli kardeşlerimin hak ettiği refahı ve itibarı yeniden tesis etmek, bu ülkeyi yönetenlerin en temel vefa borcudur. Tüm emeklilerimizin Dünya Emekliler Günü’nü kutluyor, sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir ömür diliyorum."
Monako’da apartman girişinde bombalı saldırı: 3 yaralı
Monako’da lüks bir apartmanın girişinde meydana gelen bombalı saldırıda 3 kişi yaralandı. Güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde, şüphelinin sırt çantasını bina girişine bıraktıktan sonra olay yerinden uzaklaştığı görüldü.
Monako Hükümet Başkanı Christophe Mirmand, yerel saatle 20.58’de meydana gelen patlamada 2’si ağır olmak üzere 3 kişinin yaralandığını açıkladı. Mirmand, yaralıların kimlikleri ve uyruklarına ilişkin resmi açıklama yapmak için henüz erken olduğunu belirterek, olayın terör saldırısı olup olmadığının ise soruşturma kapsamında değerlendirildiğini söyledi.
Fransız basınında yer alan haberlerde, patlamada yaralananların Ukraynalı iş insanı Vadim Ermolaev, eşi Anna Ermolaeva ve 13 yaşındaki oğullarından biri olduğu öne sürüldü.
Monako Savcısı Stephane Thibault ise şüphelinin binadan ayrılmadan önce giriş lobisine bir çanta ya da paket bıraktığını açıkladı.
Patlamanın nedenine ilişkin soruşturma sürerken, olayın Prenslik tarihindeki en dikkat çekici güvenlik olaylarından biri olduğu değerlendiriliyor.
Iğdır'daki IŞİD operasyonunda 36 kişi gözaltına alındı
Iğdır Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, IŞİD'e yönelik operasyonda 36 şüpheli gözaltına alındı.
Iğdır'da, IŞİD'e yönelik operasyon düzenlendi. Güvenlik güçlerinin çok sayıda adrese eş zamanlı gerçekleştirdiği operasyonda 36 şüpheli gözaltına alındı. Operasyon adreslerde yapılan aramalarda çeşitli dijital materyaller ve delil niteliği taşıyan malzemelere el konuldu.
Gözaltına alınan şüpheliler, sağlık kontrollerinin ardından emniyete götürülürken, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki sorgularının sürdüğü öğrenildi.
İstanbul Valiliğinden sıcak hava uyarısı
İstanbul Valiliği, yarın öğle saatlerinden itibaren hissedilen hava sıcaklığının nemle birlikte 40 dereceye yükseleceğini bildirerek, vatandaşları uyardı.
Valilikten yapılan açıklamada, kentte yarın yılın en sıcak gününün yaşanacağı belirtildi.
Yarın öğle saatlerinde hissedilen hava sıcaklığının, nemle birlikte 40 dereceye kadar yükseleceği kaydedilen açıklamada, hava sıcaklıkları nedeniyle kronik rahatsızlığı bulunanlar, yaşlılar ve çocuklar başta olmak üzere vatandaşların günün en sıcak saatleri olan 11.00 ile 16.00 arasında açık alanda bulunmaması gerektiği aktarıldı.
İstanbul'da yarın nemle birlikte hissedilen sıcaklığın 40 dereceyi bulması bekleniyor
Açıklamada, sıcak çarpmasına dikkat edilmesi, muhtemel orman yangınlarının önüne geçilmesi için dikkatli ve tedbirli olunması uyarısında bulunuldu.
Hakkındaki tedbir kararı kaldırılan Gökhan Günaydın, grup başkanvekili görevine döndü
CHP'de mutlak butlan kararının ardından dokuz milletvekilinin kesin ihraç istemiyle tedbirli olarak disipline sevk edilmesiyle İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, grup başkanvekilliği görevlerinden alınmıştı.
Günaydın, hakkındaki tedbir kararının itiraz üzerine Yüksek Disiplin Kurulu tarafından kaldırılması ve buna ilişkin yazının TBMM Başkanlığı'na ulaşmasının ardından grup başkanvekili görevine geri döndü. Gerekli yazışmaların ulaşmasıyla birlikte Günaydın'ın grup başkanvekili unvanı, TBMM'nin sitesine yansıtıldı.
Türksat ve Katar'ın ortak kullanacağı uydunun ihalesini Thales Alenia kazandı
Fransız Thales ile İtalyan Leonardo'nun ortak girişimi Thales Alenia Space, Katarlı uydu şirketi Es'hailsat'ın iletişim uydusu ihalesini kazandı; uydu Türksat ile ortak kullanılacak.
Avrupa, Afrika, Orta Asya ve Ortadoğu'yu kapsayacak uydu Eshail-3/Türksat-Biruni olarak adlandırılacak.
Es'hailsat Genel Müdürü Ali Ahmed Al-Kuwari, "(Uydu) Katar'ın iletişim altyapısının direncini ve bağımsızlığını güçlendirecek" dedi.
BM: Pakistan'ın Afganistan sınırındaki operasyonunda en az 28 sivil öldü
Birleşmiş Milletler (BM), Pakistan'ın Afganistan sınırında düzenlediği operasyonda en az 28 sivilin hayatını kaybettiğini, 49 sivilin de yaralandığını bildirdi.
BM Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA), Pakistan'ın 28 Haziran'da Afganistan sınırında düzenlediğini duyurduğu operasyona ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, "UNAMA, 28 Haziran Pazar akşamı Afganistan'ın Paktia, Paktika ve Kunar vilayetlerindeki hava saldırılarında en az 28 sivilin öldüğünü ve 49 sivilin yaralandığını doğruladı. Kurbanlar arasında kadınlar ve çocuklar da bulunuyor." ifadeleri kullanıldı.
Bu sayıların ilk belirlemeler olduğu ve artabileceği aktarılan açıklamada, UNAMA'nın doğrulama çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi.
Açıklamada ayrıca sivilleri korumak için uluslararası insancıl hukuk ilkelerine uyma çağrısında bulunuldu.
Borsa İstanbul yeni veri merkezini yarın devreye alacak
Borsa İstanbul, piyasaların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlanan yeni veri merkezini yarın hizmete açacak.
Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada, kurumun mevcut veri merkezinde üyelere, yerli ve yabancı yatırımcılara, servis ve altyapı sağlayıcıları ile veri yayın kuruluşlarına uluslararası standartlarda hizmet sunduğu anımsatılarak, "Piyasa katılımcıları tarafından gelen talep ve önümüzdeki yıllardaki büyüme projeksiyonu göz önüne alınarak tasarlanan, uzun yıllar piyasalarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlanan yeni veri merkezi 1 Temmuz'da hizmete açılacaktır." ifadeleri kullanıldı.
Hızlı ve güvenli bir şekilde piyasalara erişim imkanının sağlanmaya devam edileceğinin bildirildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
Yeni veri merkezinde devreye alınacak olan kabinetler, yüksek enerji ve soğutma kapasitesi ile kullanıma sunulacaktır. Yeni veri merkezindeki kapasite artırımı neticesinde daha fazla piyasa katılımcısının bu hizmete erişim imkanı bulmasının piyasalardaki işlem hacimlerine olumlu etki sağlayarak likiditenin artmasına katkı sağlayacağı ve piyasa kalitesini daha da yükselteceği düşünülmektedir.
Venezuela'da can kaybı 1719'a yükseldi, binlerce kişi hâlâ kayıp
Venezuela'da geçen hafta meydana gelen 7,2 ve 7,5 büyüklüğündeki iki depremin ardından yetkililer, depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısının 1719'a yükseldiğini, yaralı sayısının ise 5 bin 34'e ulaştığını açıkladı. Ayrıca 15 bin 866 kişinin evsiz kaldığı bildirildi.
Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Jorge Rodríguez, can kaybının 1719'a, yaralı sayısının 5 bin 34'e yükseldiğini, 15 bin 866 kişinin de evsiz kaldığını açıkladı. Yetkililer, ülkede yaklaşık 30 bin acil durum personelinin yanı sıra 2 bin 700 yabancı uzmanın arama kurtarma çalışmalarına katıldığını belirtti.
Depremlerden en ağır etkilenen bölgenin, Karayip kıyısındaki liman kenti La Guaira olduğu kaydedildi. Uzun süredir siyasi ve ekonomik krizle mücadele eden ülkede, kurtarma ekipleri depremin ardından altı günü geride bırakırken zamana karşı yarışıyor. Bağımsız çevrimiçi kayıp platformlarına göre, on binlerce kayıp bildirimi bulunuyor.
Kontrole tâbi tutulacak harp araç ve gereçleri listesi genişletildi
Millî Savunma Bakanlığı, 5201 sayılı kanun gereğince kontrole tâbi tutulacak harp araç ve gereçlerine ilişkin listeyi yeniledi. En son 2023 yılında yenilenen listeye birçok yeni silah, mühimmat ve askeri teknolojiye yönelik ekipman eklendi.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Milli Savunma Bakanlığı tebliğiyle liste kapsamına 2023 yılında yenilenen silah, mühimmat, taktik araç ve savunma sistemlerinin yanına yeni kalemler eklendi. Eklenen kalemler arasında; taktik araçlara yönelik özel olarak askeri kullanım için tasarlanmış veya modifiye/modernize edilmiş kara araçlarında kullanılan motor ve güç aktarma sistemleri, askerî amaç için kullanılan nitroselüloz, nitrogliserin ve nitroguanidin, dron/insansız hava aracından bırakılan/aracından atılan mühimmatlar ile patlayıcı içeren el bombası, mayın ve tahrip kalıpları yer alıyor.
Yeni kalemler arasında ayrıca; askeri kullanım için tasarlanmış veya düzenlenmiş paraşütler, yamaç paraşütleri ve paramotorlar, İHA veya dronlar için üretilmiş; 30cc ve üzeri motor hacmine sahip benzinli ve ağır yakıtlı pistonlu motorlar, 0.60 cubic inch üzeri motor hacmine sahip nitrolu pistonlu motorlar, toplamda 100 N üzerinde itki sağlayabilen jet motorları, askerî amaç için kullanılan ısıl piller, elektronik kartlar, askerî amaç için kullanılan grafen malzemeler ve üretim ekipmanları ve deniz yatağına kablo sermek için kullanılan makineler ve bunların ana parçaları da bulunuyor. Tebliğe eklenen geçici maddeye göre, 2023 yılına ait listede olman ve bu liste kapsamına giren ürünleri halihazırda üreten kuruluşların 2 ay içinde kişi güvenlik belgesi, tesis güvenlik belgesi, kuruluş izni ve üretim izin belgesi gibi belgelendirme işlemlerine yönelik başvuru yapması ve süreci 1 Haziran 2027 tarihine kadar sonuçlandırması gerekiyor. Kuruluşlar, mevcut üretimlerine bu tarihine kadar devam edebilecek. Belgelendirme süreçlerine dâhil olmak istemeyen kuruluşlar, üretilmiş mevcut stoklarının satışını azami belirlenen bu tarihe kadar yapmakla yükümlü tutuldular.
Nijerya'da Boko Haram'ın okula düzenlediği saldırıda çok sayıda öğrenci kaçırıldı
Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde terör örgütü Boko Haram üyelerinin bir okula düzenlediği saldırıda çok sayıda öğrenci kaçırıldı.
Ulusal basındaki haberlere göre, Boko Haram üyeleri, Borno eyaletine bağlı Lassa kasabasındaki bir devlet lisesine sabah saatlerinde baskın düzenledi.
Biyoloji sınavı yapıldığı sırada okul binasına girerek saldırı düzenleyen örgüt üyeleri, çok sayıda öğrenciyi kaçırdı. Borno Eyaleti Polis Sözcüsü Nahum Kenneth Daso, yaptığı açıklamada, olayı doğrulayarak saldırganların Lassa'da kurulan haftalık pazarı fırsat bilerek motosikletlerle bölgeye sızdığını söyledi.
Daso, saldırıda bir öğretmenin hayatını kaybettiğini, çok sayıda öğrencinin de silahlı kişiler tarafından kaçırıldığını belirtti. Nijerya Silahlı Kuvvetlerinin terör örgütlerine karşı yürüttüğü Hadin Kai Operasyonu'nun Komutan Vekili Mohammed Musa Goni, söz konusu saldırının ardından teröristlere yönelik koordineli operasyon başlatıldığını bildirdi.
Goni, Daggu bölgesi yakınlarında kaçan saldırganlarla çıkan çatışmada bir askerin yaşamını yitirdiğini kaydetti. Operasyonda kaçırılan 10 öğrencinin kurtarıldığına dikkati çeken Goni, öğrencilerin sağlık durumunun iyi olduğunu ve gerekli bakım ile desteğin sağlandığını ifade etti. Goni, saldırganların yakalanması ve diğer öğrencilerin kurtarılması için operasyonların sürdüğünü vurguladı.
Bakan Gürlek: Antalya Havalimanı'nda adli işlemler 7 gün 24 saat yapılabilecek
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Antalya Havalimanı'nda hayata geçirilen uygulamayla hakkında yakalama kararı veya yurt dışına çıkış yasağı bulunan kişilerin adli işlemlerinin havalimanında vakit kaybedilmeksizin tamamlanabileceğini bildirdi.
Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yolcu yoğunluğunun yüksek olduğu havalimanlarında kurulan Adliye Ek Hizmet Birimleri sayesinde adalet hizmetlerinin haftanın 7 günü 24 saat kesintisiz sunulduğunu belirtti.
Antalya Havalimanı'nda başlatılan uygulamanın mahkemelerin iş yükünü azaltacağını ve adli süreçleri hızlandıracağını ifade eden Tunç, vatandaşların adalete erişiminin daha kolay ve hızlı hale getirildiğini kaydetti.
Tunç, uygulama kapsamında hakkında yakalama kararı veya yurt dışına çıkış yasağı bulunan kişilerin adli işlemlerinin havalimanlarında bekletilmeden tamamlanmasına imkan sağlandığını belirtti.
Adalet hizmetlerinin sunum kalitesini artırmaya devam edeceklerini vurgulayan Tunç, yargı süreçlerini daha erişilebilir, hızlı ve etkin hale getirme hedefi doğrultusunda çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Brezilya 90+6’da Japonya’yı geçerek son 16’ya yükseldi
2026 FIFA Dünya Kupası son 32 turunda Brezilya, Japonya’yı 2-1 mağlup ederek son 16 turuna yükseldi. Japonya’nın 29. dakikada Sano ile öne geçtiği maçta Brezilya, 56’ncı dakikada Casemiro ve 90+6’ncı dakikada Martinelli’nin golleriyle tur biletini aldı.
2026 FIFA Dünya Kupası son 32 turunda Brezilya ile Japonya karşı karşıya geldi. Japonya’nın öne geçtiği mücadelede Brezilya, ikinci yarıda bulduğu gollerle sahadan 2-1 galip ayrıldı ve adını son 16 turuna yazdırdı.
Mücadelede Japonya, 29’uncu dakikada Sano’nun ceza sahası dışından yerden köşeye gönderdiği golle 1-0 öne geçti. İlk yarı Japonya’nın üstünlüğüyle tamamlandı.
Brezilya, 56’ncı dakikada skora denge getirdi. Gabriel’in arka direğe yaptığı ortada Casemiro kafa vuruşuyla topu ağlara gönderdi ve durum 1-1 oldu.
Karşılaşmanın uzatma dakikalarında baskısını artıran Brezilya, 90+6’ncı dakikada Martinelli’nin golüyle 2-1 öne geçti. Kalan bölümde skor değişmedi ve Brezilya, Japonya’yı 2-1 mağlup ederek son 16 turuna yükseldi.
Bu sonuçla Brezilya turnuvada yoluna devam ederken, Japonya’nın 2026 Dünya Kupası serüveni sona erdi.
© The Independentturkish